Terugblik West-Turkije 2023

Turkije is een erg gemakkelijk land om in rond te reizen. Ze houden er van toeristen – zeker in het westen – en men helpt je graag in het Engels of Duits. De infrastructuur is prima. Ik deed dit rondje nadat ik al twee keer eerder in deze regio was geweest, dus de echt grote krenten in deze pap (Istanbul, Bursa, Cappadocië) had ik er al eerder uitgevist. Ik moest het nu doen met 7 vrij recente werelderfgoederen; meest goed maar niet spectaculair. Alle sites zijn trouwens uitstekend voorzien van uitleg in het Turks en Engels, en goed onderhouden.

Hoogtepunten van deze reis waren de steden Edirne en Konya.

Vervoer

Internationale vluchten
Ik vloog heen en terug met een combinatie van Lufthansa en Sun Express (een joint venture van Lufthansa en Turkish Airlines) tussen Amsterdam en Izmir, via respectievelijk Frankfurt en München. Weinig comfort, maar de vluchten zijn maar kort. München is een verschrikkelijk vliegveld om over te stappen – standaard gebruik van bussen (die op elkaar moeten wachten) van en naar de vliegtuigen, twee terminals die niet met elkaar verbonden zijn, slechte informatieborden.

Binnenlandse vluchten
In Turkije maakte ik drie korte vluchten: van Izmir naar Ankara, van Ankara naar Istanbul en van Istanbul weer naar Izmir. De eerste met Pegasus, de laatste twee met Turkish Airlines.

Huurauto
Voor de eerste 9 dagen huurde ik via Rentalcars.com een auto bij Boyacar op het vliegveld van Izmir. Het was de goedkoopste optie en ik kreeg een vrij nieuwe middenklasser mee. De afhandeling verliep zonder problemen. Mijn route maakte gebruik van tolwegen: deze worden elektronisch verrekend via een kastje in de auto (HGS). Een paar dagen na inleveren verrekende de huurmaatschappij die kosten (ca. 20 EUR) met de borg van 100 EUR.

Het wegennet is goed en intuïtief, met genoeg plekken om te stoppen voor benzine of een drankje/lunch. Chauffeurs gedragen zich over het algemeen goed, hoewel ze je van rechts kunnen besluipen als je voor een stoplicht staat te wachten. De infrastructuurinvesteringen lijken een beetje overboord te zijn gegaan met de snelwegen met meerdere rijstroken rond Konya, aangezien ze nauwelijks gebruikt lijken te worden.

Verkeerspolitie is een normaal verschijnsel langs de kant van de weg, en ik werd drie keer aangehouden bij routinematige verkeerscontroles (in 25 jaar rijden in NL ben ik maar één keer aangehouden…). Beetje irritant, maar de agenten waren allemaal vriendelijk en wensten me Gute Reise.

Openbaar vervoer
Van en naar Safranbolu en Edirne gebruikte ik een langeafstandsbus. Deze kun je makkelijk vooraf boeken via de website/app Obilet, die ook buitenlandse creditcards en paspoortnummers accepteert. De bussen hadden een 2+1 configuratie, zodat je ruim kunt zitten. Op de bus naar Safranbolu kregen we ook wat te drinken en snacks.

Binnen de steden Izmir, Ankara, Edirne en Konya was ik afhankelijk van het lokale stadsvervoer. Er is zeker geen tekort aan bussen, trams en metro’s in deze grote steden – maar veel succes als je er als toevallige bezoeker voor probeert te betalen. Elke stad heeft zijn eigen ‘Kart’ (Izmirim Kart, Konya Kart, Ankara Kart, etc.) die je moet opladen en swipen voordat de tourniquets opengaan. Ze hebben allemaal verschillende instructies, die een beetje een raadsel zijn voor de niet-Turkse spreker. Het grootste probleem is het kopen van een nieuwe kaart – soms te doen in supermarkten (Konya), een kiosk (luchthaven van Izmir) of god weet waar in Ankara. Alleen in Edirne was het makkelijk aangezien je daar ook met een creditcard kunt inchecken.

Hotels

Ik sliep in de volgende hotels:

Bergama: Berksoy Hotel
Hotel voor groepsreizen aan de rand van de stad. Makkelijk te vinden en eenvoudig parkeren. Goed ontbijtbuffet. Wat verouderd interieur en hard bed.

Kosten: 37 EUR per nacht inclusief ontbijt

Troia: Troia Pension
Simpel pension met een paar kamers achter een souvenirshop/restaurantje en pal tegenover het Troje museum. Koude douche, goed bed.

Kosten: 30 EUR per nacht inclusief ontbijt

Bozuyuk: Grand Cali
Ruime kamer in groots hotel met enorm eigen parkeerterrein. Geschikt voor toeristenbussen. Moderne badkamer met regendouche.

Kosten: 48 EUR per nacht inclusief ontbijt

Konya: Gherdian Gold
De meest vreemde hotelkamer die ik ooit heb gehad: een rond bed en een separaat kantoortje! Hotel ligt in een buitenwijk, parkeren is gratis en gemakkelijk. Vlakbij loopt de tram naar het centrum. Goed ontbijtbuffet. Eigen restaurant is ook goed maar aan de dure kant. In de buurt zijn er verder geen restaurants, wel een supermarkt en een broodjeszaak. Op de eerste avond werd er ook een mand met fruit in de kamer bezorgd. Beetje vreemde wifi-toegang, niet geënt op buitenlandse gasten.

Kosten: 57 EUR per nacht inclusief ontbijt

Belek: Selin Otel Spa
Simpel toeristenhotel aan de rand van het badplaatsje Belek, maar op loopafstand van supermarkt en restaurants. Kamer met balkon.

Kosten: 46 EUR per nacht exclusief ontbijt

Patara: Apollon Hotel
Nog een vakantiehotel. Dit was nauwelijks open, ze leken nog met de voorbereidingen voor het zomerseizoen bezig.

Kosten: 30 EUR per nacht inclusief ontbijt

Aphrodisias: Anatolia Hotel
Dit ligt ergens langs de weg in de buurt van de opgravingen van Aphrodisias. Op mijn navigatie kon ik het hotel niet vinden, dus meldde ik me maar bij het restaurant met dezelfde naam. Dat is van dezelfde uitbaters. Ik kon er eerst eten, en mocht daarna achter een kennis op de brommer aanrijden naar een moderne kamer ergens in het dorp.

Kosten: 60 EUR inclusief ontbijt

Ankara: Bugday Hotel
Goed hotel in het centrum, op loopafstand van het treinstation en het museum. Goed buurtrestaurant vrijwel naast de deur.

Kosten: 39 EUR per nacht inclusief ontbijt

Safranbolu: Badeli Konak
Traditioneel huis met houten vloeren (schoenen bij de voordeur laten). Ligt net iets buiten het toeristische centrum van het plaatsje en op een half uurtje lopen naar het station. Kleine kamer en nog kleinere badkamer met onbruikbare douche.

Kosten: 29 EUR per nacht inclusief ontbijt

Edirne: Maca Hotel
Klein hotel boven een koffiezaak. Op loopafstand van de bezienswaardigheden en restaurants in het centrum.

Kosten: 31 EUR per nacht inclusief ontbijt

Izmir: Emens Hotel
Net zakenhotel in het centrum van de stad. Moderne kamer. Het beste ontbijtbuffet van de hele reis.

Kosten: 55 EUR per nacht inclusief ontbijt

Eten

Ontbijt
Ontbijt is belangrijk in Turkije: bij alle hotelovernachtingen was het inbegrepen. Meestal stond er een groots buffet te wachten, met verschillende soorten kaas, verse tomaat, groene en zwarte olijven, eieren en lekkere zoete en hartige broodjes.

Lunch en Diner
Tijdens de lange autoritten stopte ik voor lunch graag bij de keten Köfteci Yusuf. Daar krijg je een köfte-menu voor minder dan 5 EUR, inclusief drankje, salade, brood en ajvar dipsaus.

Verder at ik veel kebab en af en toe een regionale specialiteit. Na verloop van tijd krijg je wel zin in een heel andere keuken, maar die vind je niet zo veel in de monocultuur van Turkije.

Kosten

Cash is hier nog steeds koning, alhoewel je in ketenrestaurants en bij hotels wel met een kaart kunt betalen.

Ik kwam uiteindelijk uit op 110 EUR per dag. Eten en openbaar vervoer zijn erg goedkoop. Ik huurde een auto en nam drie binnenlandse vluchten wat de kosten voor vervoer natuurlijk opdreef.

De kosten, gedeeld door 14 dagen en exclusief internationale vlucht, waren als volgt verdeeld:

LandPer dagHotelsEtenVervoerOverig
Turkije110 EUR41 EUR15 EUR44 EUR10 EUR

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s