Kaunos

De resten van de antieke havenstad Kaunos liggen aan de ‘overkant’ van de rivier de Kalbis, gezien van de badplaats Dalyan aan de Turkse Middellandse Zeekust. Het was een souvereine stad tot de 4de eeuw voor Christus; daarna zag het Grieken, Perzen, Romeinen en Byzantijnen komen en gaan, maar de ruïnes hebben vooral een Hellenistisch karakter.

Het was even zoeken naar een gratis parkeerplaats in Dalyan, maar het is klein genoeg om overal heen te kunnen lopen dus je kunt gerust wat verder weg gaan staan. Het is een heel toeristisch plaatsje, vooral populair bij buitenlandse bezoekers. Aan de waterkant ligt een houten uitkijkplatform, vanwaar je al een mooi zicht hebt op de uit de rotsen gehouwde tombes aan de andere kant. De facades van deze graven zien er uit als Griekse tempels.

Een roeibootje kan je heen en weer brengen naar Kaunos – een retourtje kost 25 TL. De boot legt aan bij het wandelpad dat – van een afstandje – langs de tombes loopt. In het begin van de wandeling kom je ook nog langs een ingangshek vanwaar je dichterbij zou moeten kunnen komen, maar dat was gesloten. Ik had spijt dat ik mijn grote camera met zoomlens niet had meegenomen op deze reis – die heb je wel nodig voor echt goede foto’s van de tombes.

Daarna is het nog een half uurtje lopen naar de ruïnes van Kaunos. Er mogen ook auto’s rijden over deze weg, maar het is smal en autoluw. Het ligt in een beschermd natuurgebied en is veel minder uitbundig bebouwd dan gebruikelijk in Turkije. Het laatste deel van de route gaat flink omhoog, zeker midden in de zomer zal dit een hete, vermoeiende wandeltocht zijn.

De site met opgravingen ziet er op het eerste gezicht uit als zovele hier in deze streek. Het heeft resten van een theater, Romeinse baden en een Byzantijnse kerk. De meer speciale elementen zijn die gerelateerd aan de geschiedenis als havenstad. Zo was er een ‘windrichtingen’ platform (foto hieronder), met een diameter van ruim 13 meter, waarop ze de ligging van straten baseerden. Ook is er een inscriptie met van toepassingen zijnde wetten en regels in de zijmuur van één van de gebouwen in het centrum.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s