Gordion

Gordion was de hoofdstad en het culturele centrum van de Frygische beschaving. De Frygiërs kwamen naar Anatolië vanuit wat nu Bulgarije en Griekenland is. Het zou overdreven zijn om te zeggen dat ze een invloedrijk volk waren: na een bloeiperiode in de 8ste eeuw voor Christus, toen ze over grote delen van Anatolië heersten, werden ze onder de voet gelopen door achtereenvolgens de Lydiërs, Perzen, Alexander de Grote, Kelten en Romeinen. Ze leven echter nog voort in het hedendaagse taalgebruik, zoals de Gordiaanse knoop (genoemd naar Gordion: een onontwarbare knoop) en “the Midas touch” (genoemd naar hun koning Midas: waarbij alles wat hij aanraakte veranderde in goud).

De archeologische opgravingen van Gordion liggen diep in het platteland, in wat een verarmd gebied lijkt. Toen ik erheen reed, zag ik tientallen mensen met stokken in de velden rondprikken – waren ze op zoek naar vogeleieren of paddenstoelen?

Gordion lijkt niet veel bezoekers te trekken, ik kwam op zaterdagochtend slechts drie andere auto’s tegen. Het gebied dat toegankelijk is voor bezoekers bestaat uit het museum, de Midas-grafheuvel aan de overkant van de straat en de overblijfselen van de citadel aan de andere kant van het plaatsje. De toegangsprijs voor de combinatie museum/grafheuvel is een bescheiden 40 TL, en de ruïnes zijn gratis te bekijken.

Het museum is klein en al ouder, maar je komt er zeker meer te weten over de Frygiërs. Je kunt bijvoorbeeld voorbeelden van hun script zien; het lijkt een beetje op Grieks. Ze maakten ook aardewerk; een grappige ontwikkeling is dat ze in latere jaren volledig zwart of donkergrijs aardewerk produceerden (in plaats van het versierde en kleurige eerder), zodat ze zouden lijken op de meer prestigieuze ‘moderne’ potten van ijzer.

De Frygiërs bouwden grote grafheuvels voor hun heersers. Er zijn er meer dan 100 in de directe omgeving van Gordion. Elk hield de overblijfselen van slechts één persoon. De Midasheuvel is nu nog steeds 53 meter hoog en dat is na 2763 jaar erosie. In het midden is (voor de hedendaagse bezoekers) een lang recht pad uitgehouwen, waar aan het eind nog steeds de houten ‘krat’ (van ongeveer 3x3m) te zien is waarin het lichaam van de overleden koning lag. Naar verluidt is “het graf het oudste nog bestaande houten bouwwerk ter wereld” – houd dat in gedachten als je een beetje teleurgesteld voor de stapel houten balken staat die lijkt op een rudimentaire blokhut.

De grafgiften zijn verwijderd en nu te zien in het Museum van Anatolische Beschavingen in Ankara, dat een hele afdeling aan Gordion heeft gewijd. Binnenin is een groot houten scherm gevonden. Ze hebben ook mooie houten dierensculpturen en zelfs de schedel van koning Midas!

Met de auto reed ik terug naar het begin van het dorp. Hier kunnen de ruïnes van de citadel van Gordion worden bezocht. Er loopt een voetpad omheen van waaraf je naar beneden de opgravingen in kijkt. Ongeveer 15 informatiepanelen met interessante weetjes over de Frygische cultuur en geschiedenis vergezellen de uitkijkpunten. Deze borden lijken een recente toevoeging te zijn en ze doen hun werk goed – en ze rekken de wandeling tot een half uur of zo. Het best bewaarde deel van deze site is één van de oudste: de toegangspoort uit de 9de eeuw voor Christus.

Gordion is een vrij bescheiden bezienswaardigheid, maar toch de moeite waard omdat de drie componenten museum, grafheuvel en citadel samen een goed beeld van de Frygiërs geven. De tentoonstelling met grafvondsten die ik een week later in Ankara zag, maakte het helemaal af.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s