#837: Troje

Wat is het?
De archeologische site van Troje omvat resten van een stad die wordt geïdentificeerd met het Homerische Troje. Op het terrein zijn verschillende steden opeenvolgend gebouwd en in lagen opgegraven; Troje VI zou de legendarische stad zijn en het centrum van de Trojaanse oorlog, zoals beschreven door Homerus in de Ilias. Troje bestond uit een versterkte citadel met paleizen en administratieve gebouwen, omgeven door een uitgestrekte versterkte benedenstad.

Cijfer: 5 (Het is de meest gehypte en de meest toeristische plek die ik tijdens mijn reis door het Westen van Turkije tegen ben gekomen. Ter plekke rest er weinig memorabels uit de hoogtijdagen van Troje.)

Toegang: Een combiticket voor museum en opgravingen kost 350 TL (17,50 EUR).

Hoeveel tijd: Twee uur.

Opvallend: De resten van Troje liggen in een klein plaatsje, dat al haar geld op het toerisme heeft ingezet. Sinds vijf jaar is het enorme Museum van Troje dé trekpleister. Er is plek genoeg voor de vele schoolklassen en bussen met toeristen. Via hellende paden loop je over de vier verdiepingen, waar ook veel lege ruimte is.

Het museum is gewijd aan de hele regio waarin Troje lag. De Polyxena sarcofaag, uit de 6de eeuw voor Christus en in uitstekende staat, vond ik het meest indrukwekkend.

Op de bovenste verdieping hebben ze een tentoonstelling van replica’s van ‘schatten’ uit Troje die elders ter wereld in musea te vinden zijn. De hoop is duidelijk dat die ooit nog terug gaan komen en dan hun plek vinden in dit museum. Het meeste ligt in Moskou, na een tweede keer te zijn geroofd – ditmaal na de Tweede Wereldoorlog door de Russen meegenomen uit Duitsland, waar het eerst door de ontdekker Schliemann heen was gesmokkeld.

De opgravingen liggen een kleine kilometer verderop. Hier volg je een korte route over een vlonderpad tussen de ruïnes door. Als er nog een zichtbare vorm is, dan stamt het meestal uit de Romeinse tijd (Troje IX). Je gaat toch gefocust op zoek naar iets uit Troje VI, maar daarvan is er heel weinig. Uit de oudste periode (Troje I, ca. 3000 voor Christus) zijn enkele muren van huizen opgegraven, met de stenen in visgraat patroon.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s