Abdij van Tyniec

Er is een uitgebreide, internationale werelderfgoednominatie in voorbereiding voor plaatsen verbonden met Cluny. Deze Benedictijnse abdij in Frankrijk stond tussen de 10de en 18de eeuw aan het hoofd van een netwerk van kloosters, die dezelfde leer volgden. Eén van de maar liefst 105 locaties in 9 landen die op de voorlopige lijst staan is de Abdij van Tyniec in Polen. Het ligt maar zo’n 15 kilometer buiten het oude centrum van Krakau, dus het was een eenvoudige aanvulling op mijn stedentrip.

Je kunt elk half uur met bus 112 rechtstreeks naar het dorpje Tyniec. De bussen in Krakau stoppen voorbij de rotonde aan de overkant van de brug bij het Wawel-kasteel. Was het de afgelopen dagen vooral koud maar wel droog en soms zelfs zonnig, op deze vrijdag was het zeer donker en viel er regen die omsloeg naar hagel. Maar ja, je moet volhouden als je dit allemaal wilt zien. En nog meer als je een halte te ver bent uitgestapt in het centrum van Tyniec…

De abdij ligt op het puntje van een heuvel, zo’n 600 meter lopen, licht stijgend, vanaf de bushalte. Vanaf de overkant van de rivier de Vistula ziet het er als een imposante vesting uit, vanaf deze ‘achterkant’ zie je het pas als je er bijna bent. Ik bezocht het op Goede Vrijdag, dus was niet zeker of het open was. Gelukkig stonden de poorten tot het binnenterrein wijd open.

Het volledig ommuurde complex bestaat uit een ‘kasteel’ (met administratieve functie), een kerk, het klooster, en een grote binnenplaats met o.a. een waterput. Alles is meerdere malen verwoest en weer opgebouwd. In het klooster zit een museum, maar daar hadden ze een briefje op de deur geplakt met in het Pools: ‘gesloten’. De naastgelegen souvenirwinkel was wel open, prettig om daar even te schuilen voor het gure weer en de lekkere koekjes en potjes jam te bestuderen.

Steeds meer mensen spoedden zich het terrein op naar de kerk, waar om 12 uur de dienst begon. Ik keek er even binnen, en zag dat het goed vol zat. Het altaar hier is van een opvallend zwart marmer. Van de verbintenis met Cluny heb ik niks meegekregen. Er staan wat borden met informatie op het binnenterrein, maar die gaan alleen over de lokale functie van dit klooster en zijn lange geschiedenis die terug gaat tot de 11de eeuw. Pas in 1739 sloot het zich aan bij de congregatie van Cluny. De banden tussen beide kloosters waren er al veel langer en ook de stichting van de abdij van Tyniec wordt toegeschreven aan een monnik uit Cluny, die zich in Polen vestigde en bisschop van Krakau werd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s