Terugblik Maleisië 2023

Maleisië was mijn favoriete land van de vier die ik deze reis door Zuidoost-Azië aandeed. De mensen zijn open en behulpzaam, het multiculterele karakter maakt het eten en de bezienswaardigheden gevarieerd, en Borneo is een top natuurbestemming.

De omgeving van Kuching vond ik achteraf het mooiste, samen met Gunung Mulu en de wilde dieren in Bako NP en Kinabatangan.

Voorbereiding

Ruim vooraf organiseerde ik mijn verblijf in de twee belangrijkste natuurbestemmingen: die in Gunung Mulu en aan de rivier Kinabatangan.

  • Voor Gunung Mulu mailde ik het parkkantoor drie maanden van tevoren. Ik reserveerde het huisje en 2 tours. Ik maakte een kleine aanbetaling over via Wise.
  • Voor Kinabatangan reserveerde ik een 3D/2N pakket bij Borneo Eco Tours. Dit betaalde ik vooraf volledig (785 EUR), ook via Wise.

Net als in Thailand gebruikte ik in Maleisië de KPN buitenlandbundel met 2G aan data voor 19,95 EUR in plaats van een lokale sim. De 4g ontvangst was uitstekend, ook in Gunung Mulu waar anderen veel problemen ondervonden. Als je een beetje oplet (en wifi gebruikt waar het aanwezig is) kun je hier makkelijk drie weken mee doen.

Vervoer

Internationale vluchten
Ik vloog met KLM heen en weer naar Kuala Lumpur. Het zijn erg lange vluchten, 12-13 uur, maar gelukkig ’s nachts. Op de terugvlucht was ik jarig, daarvoor kreeg ik champagne en chocolaatjes voor het ontbijt…

Binnenlandse vluchten
Ik vloog met MASWings van Kuching naar Mulu, en met AirAsia naar Kuching, Kota Kinabalu en Kuala Lumpur. Vluchten zijn hier nog erg goedkoop en tot vlak voor tijd te boeken. Geen problemen gehad met vertragingen. De handbagage controleren ze niet (zolang je niet langs de balie gaat), met mijn zware wandelschoenen kwam ik op acht kilo wat eigenlijk iets boven de limiet was. Maar zolang het formaat van de rugzak maar in het bergvak past….

Huurauto
Ik heb één dag een auto gehuurd om van Penang naar Lenggong te geraken (en terug) binnen een dag. Het is niet zo ver maar met het openbaar vervoer zou het een hele tour worden. Auto rijden is in Maleisië misschien nog eenvoudiger dan in Thailand, de grote wegen zijn echte snelwegen. Wel zijn het tolwegen, waarvoor je een TouchNGo kaart moet hebben. Zie mijn verhaal over Lenggong over mijn ervaringen daarmee…

Grab
Grab is hier ook geheel ingeburgerd. In en om de steden is het gemakkelijk een taxi via Grab te vinden, en de kosten zijn zo laag dat het de moeite niet is te gaan lopen of het stadsvervoer uit te vinden.

Hotels

Ik sliep in de volgende hotels:

George Town: Ren I Tang Heritage Inn
Mooi gerestaureerd oud gebouw met houten vloeren (je moet je schoenen beneden in een kastje laten staan). Beetje pretentieus maar wel vriendelijk. Midden in Little India. Met redelijk ontbijt.

Kosten: 59 EUR per nacht inclusief ontbijt

Kuching: D’Green Hotel
Simpele kamer (geen raam), maar alles werkt en het is schoon. Mocht al om 9 uur inchecken en een paraplu lenen.

Kosten: 24 EUR per nacht exclusief ontbijt

Mulu: Deluxe Park Bungalow
Eén van de bungalows in het nationaal park, je kunt vanaf het bed eekhoorns en vogels spotten. De kamer is ruim, schoon en modern. 4g ontvangst op de kamer, wifi deed het in het hele park niet tijdens mijn verblijf. Inclusief goed ontbijt.

Kosten: 57 EUR per nacht inclusief ontbijt

Miri: Nova Hotel
Business achtig hotel in deze stad zonder centrum. Ook hier mocht ik al vroeg in de ochtend inchecken. Lekkere douche, OK kamer.

Kosten: 28 EUR per nacht inclusief ontbijt

Kota Kinabalu: Hotel Sixty3
Groot en bekend hotel in het centrum van de stad. Had hier een mooie, moderne kamer met een hard bed.

Kosten: 39 EUR per nacht exclusief ontbijt

Sandakan: Sabah Hotel
Het is een mooi complex bovenop een heuvel iets buiten het centrum, maar op loopafstand. Fijn zwembad. De kamers zijn verouderd en het tapijt daarin is niet zo handig in deze warmte (en niet schoon). Wifi op mijn kamer was matig.

Kosten: 57 EUR per nacht inclusief ontbijt

Kinabatangan: Sukau Rainforest Lodge
Mooi maar niet overdreven luxe. Wel 24 uur per dag elektriciteit, airco en fan. Eten goed (zeker het ontbijt en de tussendoortjes), maar het avondeten niet bijzonder. Het is te duur voor wat je ervoor krijgt, zeker in vergelijking met Gunung Mulu. De kamer daar was minstens zo mooi.

Kosten: inbegrepen in mijn Kinabatangan tour

Kuala Lumpur: Traders Hotel
Ik kende dit hotel nog van mijn vorige reis, en het is vooral geweldig vanwege zijn ligging (pal achter de Petronas towers) en het fantastische ontbijtbuffet. Het stelde ook dit keer niet teleur, hoewel je voor de helft van het geld misschien ook wel wat anders goeds in het centrum van Kuala Lumpur kunt vinden.

Kosten: 98 EUR per nacht inclusief ontbijt

Eten

Ontbijt
Je hebt hier in de grote steden veel westerse koffietentjes waar je goed kunt ontbijten, alleen zijn ze vaak niet zo vroeg open.

Lunch en Diner
Het eten in de lokale restaurantjes is zeer goed en goedkoop. Hier onder twee favorieten: Nasi Kukus en Sarawak Laksa, beiden gegeten in Kuching.

Kosten

Het meest digitale land van de reis: Grab ging altijd via de credit card net als de hotels die vaak vooraf werden afgeboekt. Toch moet je ook hier nog ruim cash geld op zak hebben voor o.a. de bus en het eten.

Ik kwam uiteindelijk uit op 137 EUR per dag. De laatste dagen waren de duurste, maar dat was ook wel zo gepland. Eten en vervoer zijn erg goedkoop.

De kosten, gedeeld door 20 dagen en exclusief internationale vlucht, waren als volgt verdeeld:

LandPer dagHotelsEtenVervoerOverig
Maleisië137 EUR85 EUR13 EUR30 EUR9 EUR

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s