Terugblik Thailand 2023

Thailand was mijn minst favoriete land van deze Zuidoost-Azië reis. De mensen lijken murw (en gecorrumpeerd) door het massatoerisme, en zijn sowieso vrij gesloten. De openbare ruimte interesseert ze niks. De culturele bezienswaardigheden zijn maar matig voor een land van deze omvang en geschiedenis. De nationale parken kom je nauwelijks in. En dan nog die koningscultus… Het openbaar vervoer was er wel het gemakkelijkst en het eten uitstekend.

Ik deed een blok in het noorden en sleepte me met het openbaar vervoer dwars door het zuiden. De beste herinneringen heb ik nog aan de dag in het Huai Kha Khaeng park en zijn afgelegen omgeving.

Vervoer

Binnenlandse vluchten
Ik vloog Udon Thani – Bangkok, Bangkok – Chiang Mai en Chiang Mai – Hua Hin, telkens met Air Asia. Je hoeft nooit vroeg op het vliegveld aanwezig te zijn (de boarding time is vroeg genoeg) en afmetingen/gewicht van mijn rugzak die ik als handbagage mee aan boord nam werden nergens gecontroleerd. Allemaal supermakkelijk dus, en de prijzen voor de vluchten liggen hier nog steeds erg laag.

Bussen
Minibussen rijden hier frequent tussen de steden en hoef je niet vooraf te boeken. Ik raakte er helemaal mee overland naar de grens met Maleisië in Padang Besar. Je moet hier dan zelf over de grens lopen (tussen de vele vrachtauto’s door). Aan de andere kant kun je met de trein verder naar Butterworth (voor George Town), het station in Padang Besar is te ver lopen dus nam ik een Grab.

Trein
Tussen Hua Hin en Surat Thani nam ik de nachttrein (tweede klas sleeper), die ik een paar dagen vooraf online boekte. Het was een gemakkelijke manier om een grote afstand te overbruggen, maar echt slapen deed ik niet in de volle trein waar het felle licht de hele nacht aanbleef.

Huurauto
In het noorden had ik 4 dagen een huurauto om Si Thep en Huai Kha Khaeng te kunnen bereiken – ik huurde er eentje bij Budget op het vliegveld van Bangkok. Auto rijden is gemakkelijk in Thailand. Mensen rijden vrij voorzichtig en de wegen zijn goed. Wel komt er zelfs op de ‘snelweg’ vaak verkeer aansluiten van links en gaat het een U-bocht maken op de rechterbaan. Dus echt opschieten doet het niet. Een internationaal rijbewijs is officieel verplicht (Thailand heeft een ander schrift), maar werd niet naar gevraagd bij de verhuur.

Grab
Grab, de Aziatische Uber, doet het prima in de steden van Thailand. Ook vanaf de vliegvelden is het makkelijk een Grab te krijgen en er zijn vaak speciale oppikpunten. Ze hebben ook GrabMoto, waar je voor ongeveer de helft van de prijs achterop de motor mee kunt. Dit gebruikte ik ook een paar keer, onder andere om in Bangkok van het ene naar het andere vliegveld te komen (de motoren rijden om de files heen).

Hotels

Ik sliep in de volgende hotels:

Udon Thani: Banbua Grand Udon
Groot hotel helemaal ingericht op Valentijnsdag, in een straat met cafés voor buitenlandse mannen en Thaise meisjes.. Vriendelijk personeel. Nette kamer met lekkere douche.

Kosten: 36 EUR per nacht exclusief ontbijt

Lopburi: Hop Inn
Hotel aan de rand van de stad (in de apenvrije zone), bij een groot winkelcentrum. Goede parkeergelegenheid. Ibis-achtig basic.

Kosten: 17 EUR per nacht exclusief ontbijt

Ban Nong Chum Saeng: Numhom Resort
Kleinschalig vakantiepark met huisjes op het platteland. Ziet er leuk uit. Vriendelijke eigenaresse die goed Engels spreekt en simpel maar goed restaurant op het terrein.

Kosten: 20 EUR per nacht inclusief ontbijt

Chiang Mai: Pissamorn House
Ouder gebouw in binnenstad, gerund door een wat vreemd bejaard stel dat vrijwel nooit aanwezig was (er is een afgesloten hek voor de voordeur waarvoor je een sleutel krijgt). Ze hebben hier maar 4 kamers. Werd hier steeds vroeg wakker, misschien was het de droge lucht.

Kosten: 27 EUR per nacht exclusief ontbijt

Hua Hin: Hop Inn
Typische Hop Inn. Goede locatie, naast de supermarkt en op loopafstand van een scala aan restaurants.

Kosten: 20 EUR per nacht exclusief ontbijt

Phuket: Baan Sutra Guesthouse
Keurig guesthouse in het oude centrum, overal dichtbij. Netflix op TV.

Kosten: 25 EUR per nacht exclusief ontbijt

Nakhon Si Thammarat: Bunprasop Garden Hotel
Fris, nieuw hotel een beetje buitenaf. Weinig Engels. Ontbijt wordt geserveerd in het café dat er bij zit, voor goede koffie moet je bijbetalen.

Kosten: 31 EUR per nacht inclusief ontbijt

Eten

Ontbijt
Ik had hier vrijwel nooit ontbijt in de hotels. Ik ging dus meestal maar naar een cafeetje met goede koffie, lokaal of Starbucks. Alleen in Hua Hin vond ik een lokale bakker waar ze zowel lekkere koffie als goede sandwiches hebben (The Baguette).

Lunch en Diner
Voor lunch en diner at ik Thais. Er zijn veel simpele restaurants waar ze specialiseren in één gerecht. Zoals op deze food market in Udon Thani, waar je uit tientallen aanbieders kunt kiezen. Je betaalt met een kaartje waar je vooraf geld op zet.

Kosten

Thailand is een goedkoop land om in rond te reizen, het is niet moeilijk hier goedkope hotels te vinden en het lokale eten is nooit duur. Het leven is nog wel veel gebaseerd op cash geld.

De kosten, gedeeld door 14 dagen, waren als volgt verdeeld:

LandPer dagHotelsEtenVervoerOverig
Thailand84 EUR27 EUR15 EUR37 EUR5 EUR

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s