Terugblik Cambodja 2023

Het was leuk om weer terug te zijn, na mijn eerste bezoek in 2007. Alhoewel met name Phnom Penh en de infrastructuur gemoderniseerd zijn, is het nog steeds een arm land.

Ik genoot het meest van de afgelegen maar sfeervolle ruïnes van Sambor Prei Kuk, Preah Vihear en Banteay Chmar.

Voorbereiding

Je hebt een visum nodig om Cambodja binnen te raken, maar dat koop je gemakkelijk bij aankomst op het vliegveld van Phnom Penh.

Vervoer

Internationale vluchten
Ik vloog eerst met KLM naar Kuala Lumpur, en vandaar met AirAsia naar Phnom Penh.

Lokaal vervoer
Ik moest er eerst even aan wennen dat ik weer voor het openbaar vervoer moest werken; het staat ver af van de logistieke gelukzaligheid die ik in Brazilië gewend was. Het beste zijn de gedeelde taxi’s, gerund door een mysterieus ondergronds netwerk dat alle lokale bewoners lijken te kennen. Deze zijn snel en comfortabel.

Daarnaast zijn er minibusjes, beheerd door post- en pakketbezorgers. Deze rijden tussen de steden en kunnen vooraf online worden geboekt. De wegen in Cambodja zijn de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd, dus de reistijden zijn meestal korter dan wat je online leest. Voor kortere afstanden in en om de steden werkt de app Grab in Phnom Penh en Siem Reap.

Overland naar Thailand
De grensovergang Poipet-Aran over land was vrij eenvoudig (er is hard opgetreden tegen corruptie/omkoping), hoewel het nog steeds ongeveer 1,5 uur duurde om er doorheen te komen, aangezien veel Thaise toeristen ook deze oversteek maken. De hoofdgrensweg bij Poipet is momenteel afgesloten, je moet naar binnen door een lus rond de gebouwen aan de rechterkant te maken (een beetje ver lopen, een moto-taxi bracht me er voor 1 USD).

Ik kon geen vervoer naar Bangkok vinden op de markt aan de Thaise kant van de grens (wat vóór Covid een optie leek, maar het aantal toeristen is nog niet op dat niveau teruggekeerd), het beste is om een ​​tuktuk te nemen naar het centrale busstation van Aran (5 km) waar regelmatig minibusjes naar de hoofdstad vertrekken.

Hotels

Ik sliep in de volgende hotels:

Phnom Penh: Saravoan Royal Palace
Goede locatie bij Nationaal Museum. Inclusief redelijk ontbijt van de kaart en goede koffie. Ruime kamer met zitje, hard bed. Gratis flesjes water, safe en koelkast.

Kosten: 37 EUR per nacht inclusief ontbijt

Kampong Thom: Glorious Hotel and Spa
Grootse entree, maar weinig gasten. Ik kreeg kamer 1 vlak naast de receptie. Schoon en goede wifi. Het ligt een eindje lopen van het echte centrum van Kampong Thom. Het is een typisch hotel voor groepen, je kunt er ook eten.

Kosten: 26 EUR per nacht exclusief ontbijt

Siem Reap: The Bliss Angkor
Boetiekhotel. Lekkere douche. Fijn zitje op kamer en balkon. Hotel weet nog niet zo goed wat het wil zijn (boetiekhotel of standaard midbudget). Kan een 40-50jr oude manager gebruiken die alle gaten opvult en de jonge wat timide staf achter de broek aan zit. Net iets te ver buiten het centrum.

Kosten: 33 EUR per nacht inclusief ontbijt

Banteay Chhmar: CBT Homestay
Kamer op de bovenverdieping van een groot houten familiehuis. Met fan en stopcontacten. De badkamer is gedeeld met de familie, en is heel netjes. Ze staan hier in de buurt al vroeg op: zo rond 5 uur begint de bedrijvigheid.

Kosten: 7 EUR per nacht exclusief ontbijt

Eten

Ontbijt
Bij de hotels in Phnom Penh en Siem Reap was ontbijt inbegrepen. Je kunt er kiezen van een kaart, met meest westerse opties en goede koffie.

Lunch en diner
Amok Fish is nog steeds dé locale specialiteit. Er zijn veel internationale opties te krijgen in de restaurants.

Kosten

Je kunt hier met zowel cash dollars als met Cambodjaanse riel betalen, beide komen ook uit de geldautomaten. Riel hadden wel mijn voorkeur, omdat je dan ook kleinere coupures krijgt (50,000 riel, zo’n 12 EUR, i.p.v. 100 USD).

Ondanks dat Cambodja over het algemeen een goedkoop land is, kwam ik uit op een dagbudget van 109 EUR per dag. Om de afgelegen ruïnes in het noorden te bereiken, moest ik wel privé-transport regelen.

De kosten, gedeeld door 9 dagen en exclusief internationale vlucht, waren als volgt verdeeld:

LandPer dagHotelsEtenVervoerOverig
Cambodja109 EUR31 EUR14 EUR45 EUR19 EUR

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s