#823: Risco Caido

Wat is het?
Risco Caido en de heilige bergen van het cultuurlandschap van Gran Canaria laten de pre-Spaanse cultuur van het eiland zien. In dit bergachtige gebied rond de Caldera de Tejeda zijn een groot aantal grotwoningen, archeologische vindplaatsen en rotstekeningen te vinden. De oude Canariërs, afstammend van Berbers uit Noord-Afrika, ontwikkelden hun cultuur tot de 15de eeuw in isolatie.

Cijfer: 5 (De meer interessante archeologische locaties zijn ofwel moeilijk aan te rijden en/of lastig te voet te bereiken, met afgesloten grotten die iemand met een sleutel nodig hebben om er binnen te geraken. Je krijgt het idee dat het landschap hier de echte ster is en dat dat genoeg is voor de Canariërs. Niet dat Gran Canaria überhaupt meer bezoekers nodig heeft…)

Toegang: Gratis.

Hoeveel tijd: Halve dag.

Opvallend: Ik huurde een auto vanaf het vliegveld van Gran Canaria en reed eerst naar Roque Nublo. De wegen hier in het binnenland zijn smal (maar breed genoeg voor twee normale auto’s om elkaar te passeren), en vooral bochtig. Je komt gemiddeld niet verder dan 35 kilometer per uur. Bij Roque Nublo was het zo druk dat de parkeerplaats al vol stond, en de auto’s voor een kilometer of zo langs de weg geparkeerd stonden.

De wandeling naar deze rots is slechts 1,5 km, maar het is een lastig rotsachtig pad. Ik kwam langs een ​​vrouw die was gevallen en haar enkel had bezeerd – op de terugweg zat ze er nog (met familie om haar heen). Ze werd later weggedragen door brandweerlieden.

Het pad eindigt op een groot plateau, vanwaar je een goed uitzicht hebt op de Roque Bentayga en zelfs de vulkaan Teide op Tenerife. En je komt natuurlijk aan de voet van de Roque Nublo, een voor de inheemse Canariërs belangrijk ijkpunt aan de hemel bij het bepalen van de stand van de hemellichamen. Er staan hier geen borden met uitleg (er moeten ook rotstekeningen zijn, maar waar?) en alle andere bezoekers leken gewoon op een familie-uitje te zijn, klauterend over de rotsen.

Op de websites van de bezoekerscentra van Roque Bentayga en Artenara staat dat je voor je bezoek contact met hen moet opnemen. Dat deed ik, en Bentayga bleek gesloten wegens renovatie. Maar Artenara was open, ‘voorlopig’ zeiden ze.

Het Interpretatiecentrum in Artenara heeft een replica van Grot 6 van Risco Caído. Dit is de grot met de beste rotstekeningen en een uitgebreide projectie van zon- en maanlicht, verbonden met de wisseling van de seizoenen. Dit wordt nagebootst via een videodisplay in de replicagrot, er is ook een uitgebreide uitleg in het Engels beschikbaar. Omdat het centrum gratis is, is het interessant genoeg voor een snel bezoek van 10 minuten, maar niet veel meer dan dat.

Het Canarische Museum in Las Palmas is een bezoek waard om de Guanche, de inheemse bewoners die dit landschap vereerden en creëerden, beter te leren kennen. Dit is een serieus museum, meer dan een eeuw oud. Ik had daar misschien eerst heen moeten gaan, want je krijg er een beter inzicht in deze mensen dan in het binnenland zelf. Er is een verzameling intrigerende pintaderas te zien, dit zijn stempels versierd met geometrische motieven. Ze hebben ook een kamer vol schedels en een paar mummies, bewaard gebleven door de droge natuurlijke omstandigheden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s