#822: Valongo kade

Wat is het?
De Archeologische opgravingen van de Valongokade omvatten de plek waar meer dan 900.000 Afrikaanse slaven in Amerika arriveerden. Dit voormalige havengebied in Rio de Janeiro werd in de 19de eeuw voor dit doel gebruikt, en na de afschaffing van de slavernij met zand bedekt tot het opnieuw werd opgegraven in 2011. Hoewel de fysieke overblijfselen bescheiden zijn, heeft het zijn spirituele associaties voor de Afro-Amerikanen behouden.

Cijfer: 4 (Het zou zo’n belangrijke plek kunnen zijn, en authentieker dan Senegal’s vertrekpunt van de Transatlantische slavenhandel in Gorée, dat ook een werelderfgoed is. Maar momenteel is het slechts een vergeten hoekje met een paar opgegraven stenen (van een latere kade!) in het centrum van Rio.)

Toegang: Gratis.

Hoeveel tijd: 5 minuten.

Opvallend: Op de laatste ochtend van mijn reis door Rio liep ik door de vrijwel verlaten straten van het centrum naar dit pleintje. Geen toerist komt hier, en pas in de laatste paar honderd meter staat er een bordje.

Hier lag vroeger de haven van Rio de Janeiro. De opgegraven resten zijn van de Keizerinkaai uit 1843. Tussen 1811 en 1831 (toen de Transatlatlantische slavenhandel werd afgeschaft) meerden op dezelfde plek de schepen met slaven aan, komend vooral uit Congo en Angola.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s