Forten van Recife en Salvador

Negentien forten verspreid over Brazilië staan op de nominatie om volgend jaar werelderfgoed te worden. Het lijkt erop dat Brazilië de Mexicaanse en Belgische federale aanpak probeert te kopiëren om elke federale staat zijn eigen werelderfgoed te geven: de forten staan in maar liefst 10 verschillende staten.

Ik ‘bezocht’ er in december 2022 zes, in de steden Recife en Salvador.

De twee forten in Recife zijn over het algemeen open voor bezoekers omdat ze in gebruik zijn als musea, maar ik had de pech dat ik een bezoek had gepland op dezelfde dag dat het Braziliaanse voetbalteam om 12 uur op het WK moest spelen. En van eerdere wedstrijden had ik al geleerd dat de Braziliaanse samenleving dan volledig op slot gaat. Dat betekende dat ik te vroeg aankwam voor Fort Sao Tiago en dat Batista do Brum die dag helemaal niet openging. De Nederlandse West-Indische Compagnie heeft oorspronkelijk beide forten gebouwd, dus vanuit het perspectief van de Nederlandse koloniale geschiedenis had ik er vooral naar uitgekeken om deze te zien.

Sao Tiago is nu het Recife stadsmuseum, een heel herkenbaar fort met bastions. Het heeft de bijnaam ‘Vijfpuntenfort’, maar het veranderde later van vorm van vijf naar vier hoeken. Het was hier in 1654 dat de Nederlanders zich overgaven aan de Portugees-Brazilianen na een poging om de kolonie over te nemen.

Fort De Bruyn (Batista do Brum) ligt op ongeveer 2,5 km afstand, maar er naar toe wandelen is niet aan te raden, aangezien de straten van Recife bijzonder onplezierig zijn. Het fort ligt in een desolaat deel van de haven. Het is nu in gebruik door het Braziliaanse leger, zoals zoveel van deze forten. Hoewel het museum gesloten was, lieten de bewakers me een kijkje nemen op de binnenplaats. Mijn bezoek was zo kort dat dezelfde Uber-chauffeur me oppikte voor de terugweg – hij zag die rit waarschijnlijk al aankomen.

De vier forten in Salvador zijn gemakkelijk in één bezoek te combineren. Er is nog een vijfde fort, maar dat ligt veel verder naar het noorden.

Het Sao Marcelo zeefort is zichtbaar vanaf het plein naast de stijlvolle Art Deco Lacerda-lift in de bovenstad van Salvador. Het is volledig omgeven door water, hoewel het dicht bij de kust ligt. Het is het enige ronde fort van de 19 geselecteerde forten. Gesloten voor bezoekers.

Ongeveer 10 km verderop in de meer chique wijk Barra, gemakkelijk te bereiken met een Uber-rit, ligt het fort van Santo Antonio. Het is nu het Bahai Nautico Museum, dat dagelijks geopend is en een entreeprijs van 15 R$ vraagt. Het is een erg populaire plek bij toeristen, waarschijnlijk vanwege de iconische zwart-witte vuurtoren (de eerste vuurtoren in Zuid-Amerika, oorspronkelijk uit 1698). Dit wordt beschouwd als het eerste fort van Portugees Brazilië.

Het kleine Sao Diogo Fort is al te zien vanaf Santo Antonio. Ook dagelijks open, binnen is er niet veel te zien.

Iets meer bergopwaarts, slechts ongeveer 500 meter verderop, ligt het Santa Maria Fort. Het is in gebruik door het leger maar je mag er gratis rondkijken. Het biedt een goed uitzicht op het fort van Santo Antonio en de stranden ertussen.

Nu ben ik al geen groot liefhebber van militaire vestingwerken, maar deze zijn bijzonder teleurstellend. Stilistisch hebben ze niet veel gemeen en het zijn geen originele bouwwerken, maar latere bewerkingen gebaseerd op ontwerpen uit de koloniale tijd. Hun wereldwijde belang ontgaat me volledig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s