#817: Salvador de Bahía

Wat is het?
Het Historisch centrum van Salvador de Bahia getuigt van een havenstad uit de koloniale tijd. Europese, Amerikaanse en Afrikaanse culturen kwamen hier samen van de 16de tot de 18de eeuw. Het was de Portugees-koloniale hoofdstad tot 1763. Op een steile heuvel ligt de bovenstad met zijn felgekleurde huizen, fijn stucwerk en 16de eeuwse stratenplan.

Cijfer: 7 (Je komt hier vooral voor de Afro-Braziliaanse sfeer en het eten. De tastbare cultuur bestaat met name uit kerken uit de koloniale tijd.)

Toegang: De meeste kerken vragen 5 R$ entree, de mooiste 10 R$ (1,80 EUR).

Hoeveel tijd: Ik was er 3 nachten: 2 volle dagen en 2 halve.

Opvallend: Na Sao Luis en Olinda verbleef ik weer in een Braziliaans historisch stadscentrum: dit keer in de Pousada Solar dos Deuses in de straat tussen de kathedraal en de belangrijkste Franciscaanse kerk van Salvador de Bahia. Brazilië is misschien wel het enige land ter wereld waar ik me een boetiekhotel op zo’n toplocatie kan veroorloven. Ze hebben hier een permanent podium voor de deur, waar overdag en ’s avonds zangers, bands en Olodum-achtige percussiegroepen optreden. Vooral het geluid van de basdrums bereikte mijn kamer goed.

Zouden deze mensen hier komen optreden als er geen toeristen waren? Waar wonen zij? Dezelfde vraag kan worden gesteld over de alomtegenwoordige vrouwen in wijde, witte Baiana-jurken, die poseren voor foto’s om geld te verdienen.

Op elke straathoek in de oude stad is gewapende politie aanwezig, maar (of: dus?) het voelt overdag en ’s avonds veilig. ’s Nachts, als de restaurants en bars zijn gesloten, zijn de straten verlaten. Alleen de straathonden die het Franciscanerkruis als hun overnachtingsplaats hebben uitgekozen, blijven over.

Als de eerste koloniale hoofdstad van Brazilië (1549-1763) staat het belang van de stad buiten kijf. Het heeft nog steeds een speciale sfeer, al voelt het een beetje geënsceneerd aan. De vele kerken zijn de meest opvallende tastbare bouwwerken uit het verleden. Ze worden nog steeds gebruikt voor diensten, maar overdag ‘gedragen’ ze zich als musea. Ze gaan pas om 9 uur open en er wordt een kleine toegangsprijs gevraagd. De kerken zijn gebouwd door elke denkbare rooms-katholieke religieuze orde, de belangrijkste hebben zelfs meerdere opeenvolgende kerken en kloosters.

De mooiste vond ik de elegante kathedraal (foto hierboven), en de Sao Francisco-kerk met de aangrenzende kerk van de Derde Orde van Sint Franciscus. De laatste heeft een indrukwekkende façade, terwijl het interieur van de eerste een verguld barokspektakel is (foto hieronder).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s