Programma Tsjaad 2022

Het moeilijkste en duurste land van dit reisjaar: Tsjaad. Dit Centraalafrikaanse land is de afgelopen jaren steeds meer op mijn netvlies komen te staan vanwege zijn spectaculaire woestijnlandschap, nomaden en bijzondere zoogdieren die zich aan de situatie hebben aangepast.

Ik heb een woestijnreis gevonden, die ook de twee werelderfgoederen van het land aandoet.

Er zal geen ‘live’ reisverslag zijn dit keer: we gaan elke dag wild kamperen en er is geen wifi. Het globale programma is:

DatumProgrammaVerblijf
16 oktVlucht Parijs – N’Djamena 13.10-18.00 met Air France. N’Djamena
17-20 oktReis door een Sahellandschap van kleine dorpjes in de regio Guera, met zijn interessante markten en geïsoleerde granietpieken.Abeche – Kalait
21-22 oktHet majestueuze Ennedi-gebergte in (WE1). We besteden onze tijd aan het verkennen van talrijke rotsformaties. Het hoogtepunt van deze paar dagen in ongetwijfeld de Guelta d’Archei, de enige permanente waterput in de regio, gelegen te midden van dramatische en torenhoge kloof, waar je vaak honderden kamelen kunt zien drinken.Ennedi
23-24 oktWe rijden vanaf het plateau naar Fada, de enige echte stad in de Ennedi, waar we formaliteiten moeten vervullen en voorraden moeten inslaan voordat we noordwaarts gaan. Vanaf hier gaan we terug de wildernis in, klimmen op een plateau van rode rotsen voordat we afdalen naar de laatste rotsen van de Ennedi. Vanaf hier gaan we de Mourdi-depressie binnen, een gebied met uitgestrekte zandduinenFada – Mourdi
25-26 oktHet kleine dorpje Demi, gelegen aan de voet van een berg en aan de rand van een zoutpan, waar mannen en vrouwen de rode aarde opgraven naar zout. In de buurt is het zoutmeer van Teguedei, gelegen te midden van weelderige palmbossen en seizoensgebonden bewoond voor de dadeloogst – men kan ook stapels zout zien drogen aan de oevers van het meer. Vanaf hier gaan we naar de meren van de Ounianga-oase (WE2).Demi – Teguedei – Ounianga Meren
27 oktKora: een gebied waar tijdens de oorlog met Libië werd gevochten – op sommige plaatsen zijn de overblijfselen van tanks en ander militair materieel te vindenKora
28-29 oktDe fauna in deze regio is goed, en je kunt zowel dorcas-gazellen als jakhalzen, en misschien de mooie fennek-vos verwachten. Voor een groot deel van de route volgen we de opgedroogde rivierbedding van de Bah el Ghazal waar overblijfselen van de oudst bekende mensachtige zijn gevonden. Kalait – Salal – Moussoro
30 oktTerug naar N’Djamena. Nachtvlucht met Air France via Abuja (Nigeria).Vliegtuig
31 oktAankomst Parijs om 5.55 uur. Trein terug naar huis.Thuis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s