Civita di Bagnoregio

Civita di Bagnoregio is een middeleeuws plaatsje in de Italiaanse provincie Lazio. Het ligt bovenop een hoge tufsteenpiek die rust op fragiele kleigrond. Civita’s geschiedenis is een voortdurende strijd tegen aardverschuivingen; na een verwoestende aardbeving in 1695 zijn de meeste mensen weggetrokken en in 1764 is de laatste weg ingestort.

Ik verbleef één nacht in het dorp; een spookachtige ervaring omdat het ’s nachts bijna verlaten is. Na een lange reisdag kwam ik pas om 19.30 uur aan bij de loopbrug, die Civita tegenwoordig met de omgeving verbindt. Het grootste deel van de route was nauwelijks verlicht en het dorp ook niet, aangezien er slechts 16 mensen permanent wonen. Er zijn ’s avonds geen restaurants open (althans niet in oktober) en de eigenaren van mijn B&B hadden de sleutel ergens voor me verstopt.

De ticketkiosk waar ze de toegangsprijs van 5 EUR voor het dorp innen bleek wel ’s avonds bemand. De invoering van dit ticket voor de 1 miljoen jaarlijkse toeristen is een zegen geweest voor zowel de inwoners van Civita als buurdorp Bagnoregio, aangezien de gemeentelijke belastingen sindsdien voor hen zijn afgeschaft.

Ik verkende Civita de volgende ochtend – een half uur is genoeg. Vóór 9 uur is er nog niks open. Het heeft romantische middeleeuwse straatjes (het deed me wat denken aan het Franse Sarlat) en veel bloemen. Bijna elke zijstraat heeft een uitkijkpunt over de wijdse omgeving, die ’s ochtends onder een laag nevel schuil gaat.

Er is één hoofdstraat, die je een stuk naar beneden kunt volgen richting een grot in de kleiwand. Die grot werd gebruikt door de Etrusken als begraafplaats, maar na de grote aardbeving van 1695 werd het omgebouwd tot een rooms-katholieke kapel.

De klassieke foto van Civita, bijna zwevend in het landschap, kun je nemen vanaf het uitkijkpunt “Belvedere”. Het ligt in het naburige Bagnoregio, ongeveer 500 meter van de brug. Het stadje Lubriano heeft ook een mooi uitzicht: vanaf daar kun je Civita vanaf de zijkant fotograferen. De bus van en naar Orvieto komt er ook langs. Alle dichterbij gelegen punten hebben de moderne brug prominent in beeld, en eerlijk gezegd is die niet zo mooi.

Met het openbaar vervoer naar Civita di Bagnoregio reizen is nogal een gedoe. De totale netto benodigde tijd vanuit Rome is 2 uur en 40 minuten (1,5 uur trein, 35 minuten bus, 35 minuten lopen). Maar het kost veel meer als treinen vertraging hebben (mijn trein van Rome Tiburtina naar Orvieto was ruim een uur te laat) en je moet wachten op één van de weinige Cotral-bussen per dag die naar Bagnoregio rijden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s