Terugblik Griekenland 2022

Dit was mijn zesde reis naar Griekenland. Met het uiterste noorden en een flink aantal van de eilanden heb ik het land eindelijk ‘compleet’: alle 18 werelderfgoederen gezien en in alle 13 regio’s geweest.

De mooiste dagen had ik in Zagori: een prachtig, rustig gebied. Drie van de vier eilandwerelderfgoederen, die op Rhodos, Patmos en Delos, zijn ook zeker de moeite waard. Verder konden de eilanden me weinig bekoren: ik had er vooraf een romantisch beeld van, varend van eiland tot eiland, maar ze zijn erg klein, supertoeristisch en er is weinig te zien.

Ik was er de eerste twee weken van september en het was nog bovengemiddeld warm: elke dag diep in de 30 graden. Daardoor kon ik helaas mijn geplande dagwandelingen op Samos en Patmos niet doen.

Voorbereiding

Niks bijzonders. Je kunt het beste vooraf flink wat cash geld pinnen in Nederland, dan betaal je geen bankkosten in Griekenland.

Ik boekte vluchten, auto, veerboten en veel van de hotels zo’n 2 maanden vooraf. Bij de tours naar Athos en Delos deed ik dat een paar dagen van tevoren.

Vervoer

Internationale vluchten
Ik vloog met Transavia heen naar Thessaloniki en terug uit Mykonos. Beide vluchten waren op tijd.

Binnenlandse vluchten
Vanuit Ioannina in het noorden van Griekenland vloog ik met Olympic Air naar Rhodos, met een overstap in Athene. Vanuit Rhodos vloog ik twee dagen later met SkyExpress rechtstreeks naar Samos. Ook hier zonder problemen.

Zowel op Samos als op Mykonos ben ik van/naar het vliegveld gelopen. In beide gevallen kost het zo’n 30-40 minuten.

Bus
In het noorden van het Griekse vasteland verplaatste ik me twee keer met een langeafstandsbus: van Thessaloniki naar Ouranoupoli (en terug), en van Thessaloniki naar Ioannina. Je kunt vooraf online kaartjes kopen bij KTEL, zeker voor de bus naar Ioannina is dat wel aan te raden want die rijdt niet erg vaak en het is een verbinding tussen twee grote steden. De bussen zijn redelijk comfortabel en rijden op tijd, maar hebben bijvoorbeeld geen mogelijkheid je telefoon op te laden.

Het grote busstation van Thessaloniki (Macedonia Intercity Bus Station) is erg apart, kom wel op tijd want het is even zoeken waar welke bus vertrekt. De bus naar Ouranoupoli vertrekt vanaf een ander busstation (KTEL Halkidiki), niet ver van het vliegveld en rechtstreeks te bereiken per bus #79 vanaf daar.

Veerboten
Ik nam ook twee keer een veerboot: van Samos naar Patmos (en terug), en van Samos naar Mykonos. Ondanks dat op de bevestiging staat dat je er een uur van tevoren moet zijn, is vlak voor vertrek goed genoeg: het kaartje wordt pas gecontroleerd op het schip zelf, dus als dat er nog niet is heeft het geen zin te gaan staan wachten.

De boot naar Patmos is van Dodekanisos Seaways. De overtocht duurt 2,5 uur en kostte me 36 EUR (enkele reis). Na het boeken krijg je hier al een e-ticket, waarmee je aan de pier in Samos (Pythagorio) zo het schip op kunt lopen.

De boot van Samos naar Mykonos is van Blue Star Ferries. Dit is een erg groot schip, met ook hutten (hij vaart helemaal door naar Piraeus). Hier stapt ik op in Karlovasi, aan de noordkust van Samos. Op dinsdag is het vertrek al om 4 uur ’s nachts, en de boot kwam pas 45 minuten later aan. We arriveerden uiteindelijk een uur te laat in Mykonos. De overtocht duurt 3,5 uur en kostte 18,50 EUR. Hier moet je vooraf online inchecken en dan krijg je een digitale boardingpas.

Autohuur
Om de regio Zagori te verkennen had ik voor een paar dagen een auto gehuurd bij Thrifty vanaf het vliegveld van Ioannina. Dit is een heel rustige locatie (in het weekend vertrekken er zelfs maar 2 vluchten per dag) en je rijdt zo van het parkeerterrein in een half uurtje de bergen in.

Hotels

Gemiddeld betaalde ik 55 EUR voor de hotelovernachtingen, dat is niet slecht. De kamers waren zonder uitzondering zeer schoon, de hotels op goede locaties en de airco’s zeer effectief. Er zijn echter twee dingen die ze maar niet goed lijken te krijgen: de douches waren altijd krap en nat (ze willen waarschijnlijk niet dat je te lang blijft douchten en teveel water verspilt) en het draadloos internet was niet stabiel.

Ouranoupoli: Panorama Spa
Ruime kamer met balkon en mini-keuken. Het hotel ligt een minuut of 10 lopen buiten het centrum. Niet de snelste wifi en weinig waterdruk. Voor het ontbijt is er een groots buffet met veel zoets.

Kosten: 62,50 EUR per nacht met ontbijt

Thessaloniki: Atlantis
Ik had dit hotel vooral voor zijn locatie gekozen: pal aan de grote winkelstraat, met bushalte voor de deur en op loopafstand van het werelderfgoed. Erg eenvoudig en wisselvallige wifi.

Kosten: 35 EUR per nacht exclusief ontbijt

Asprangeloi: Arxontiko Krana
Pension in een prachtig traditioneel huis. De moeder die het runt spreekt alleen Grieks, maar ze belt met haar dochter als er iets in het Engels overlegd moet worden. Goede wifi. Ook het eten is aan te raden (lekkere spinazietaart!).

Kosten: 60 EUR per nacht inclusief ontbijt

Rhodos: Hotel Africa
Echt toeristenhotel (TUI komt er ook), vol en aan een drukke straat. Simpel maar schoon, de kamer wordt zelfs elke dag schoongemaakt dat zie je haast nergens meer. Badkamer wordt nat bij het douchen. De wifi is hier ook wisselvallig. Het ontbijt is een redelijk buffet, niet de beste kwaliteit maar voldoende keuze om er wat van te maken.

Kosten: 47,50 EUR per nacht inclusief ontbijt

Pythagorion (Samos): G. Sandalis Hotel
Goede locatie, fijn balkon, vriendelijke mensen. Maar ook hier: een kleine badkamer en wisselvallige wifi.

Kosten: 38,25 EUR per nacht exclusief ontbijt

Skala (Patmos): Blue Bay Hotel
Ruime kamer, redelijke badkamer. Mijn kamer had een groot eigen terras, met zicht op de baai. Goed ontbijt. Kamer had maar weinig stopcontacten.

Kosten: 50 EUR per nacht, ontbijt bij te betalen à 5 EUR

Pythagorion (Samos): Belvedere
Klein pension in een steegje in het centrum. Vriendelijke eigenaar.

Kosten: 35 EUR per nacht exclusief ontbijt

Karlovassi (Samos): Anema by the Sea
Resort met zwembad dat wel betere tijden gekend heeft, in een ook niet zo’n vrolijke plaats. Wel op loopafstand van de veerboot, dat was de reden van mijn keuze voor dit hotel omdat ik al voor 4 uur ’s nachts bij de haven moest zijn. Gelukkig is midden in de nacht over straat lopen hier ook geen probleem.

Kosten: 40,21 EUR per nacht exclusief ontbijt

Mykonos: Villa Pinelopi
Frisse kamer met balkon, keuken, koffie- en thee maker. Goede wifi. Het ligt in een steegje in het oude centrum van Mykonos-stad. Veel muziekoverlast uit de binnenstad in de late avond/nacht.

Kosten: 78 EUR per nacht exclusief ontbijt

Eten

Ontbijt
Bij ongeveer de helft van de hotels was het ontbijt inbegrepen. De andere dagen kocht ik iets bij een supermarkt of onderweg. Ze hebben lekkere broodjes gevuld met Griekse kaas, zoals deze:

Lunch en tussendoor
Ook hier beperkte ik me tot de supermarkt of een broodje van de bakker.

Diner
Je krijgt al snel schoon genoeg van de ‘Griekse tavernes’ die de straten van de Griekse toeristenplaatsen vullen: te duur voor wat je krijgt, met hun koude rijst, in olie drijvende frietjes, droge kip en twee blaadjes sla die voor een salade door moeten gaan. Er is ook heel weinig variatie, al deze tavernes hebben hetzelfde menu. Anderssoortige restaurants zie je weinig, op een enkele pizzeria na.

Gelukkig waren er wel een paar uitzonderingen. Een eervolle vermelding krijgen Faros in Pythagorion (lekkere zwaardvis, zie hieronder) en Kritamo in Karlovassi (waar ik heerlijke stukjes tonijn at).

Kosten

Griekenland is nog een echt cash land. Je kunt er meestal wel met een pasje betalen als je aandringt, maar de meeste Grieken doen dat niet.

Met 127 EUR per dag (exclusief internationale vlucht) zit ik in de buurt van Panama, Costa Rica, Zuid-Korea. Een stuk duurder in ieder geval dan het Griekse vasteland waar ik in 2018 nog was. De vele verplaatsingen met bus/huurauto/boot/binnenlandse vlucht maakten deze route ook prijzig.

De kosten waren als volgt verdeeld:

LandPer dagHotelsVervoerEtenOverig
Griekenland127 EUR55 EUR38 EUR27 EUR7 EUR

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s