Terugblik Oost-Canada 2022

Dit was mijn tweede keer in Canada. Ik vond het oosten wat gevarieerder en leefbaarder dan het westen, waar ik in 2014 was. Het is een regio gedomineerd door dramatische kustlandschappen.

Newfoundland was zonder twijfel het hoogtepunt van de reis. Waar je op dat eiland ook kijkt, overal is het mooi – een beetje Iers/Schots met uitschieters naar Noord-Noorwegen. Het Gros Morne NP is daarbinnen weer de overtreffende trap, met ook nog eens fantastische bergen.

Voorbereiding

Een paar kleine dingen zijn verplicht:

  • eTA: de elektronische toestemming om zonder visum het land in te reizen. Eenvoudig in te vullen.
  • Arrivecan app: dit is om je corona-vaccinatiecertificaat te uploaden. Bij aankomst wordt wel gecontroleerd of je het gedaan hebt, maar dat is het dan ook. Verder waren er geen restricties meer in Canada zelf.

Canada is geen land voor goedkope simkaarten. Ik nam daarom een aanvullende databundel op mijn KPN mobiele abonnement, voor 20 EUR. De 2GB data was precies genoeg voor 3,5 week.

Vanwege de sterk verschillende temperaturen en weertypes is het belangrijk om lagen kleding mee te nemen: een T-shirt, een sweatshirt met lange mouwen en een regenjack bijvoorbeeld. Ik reisde in juni, gedurende zo’n 10 dagen was het warm genoeg om in korte broek te lopen (vooral in Nova Scotia), maar het was fris in het noorden van Newfoundland en in Labrador (4-7 graden). De boottochten (Western Brooke Pond, Witless Bay) waren zelfs zo kil dat ik wel handschoenen had kunnen gebruiken.

Daarnaast boekte ik vlucht, auto, veerboten en veel van de hotels al maanden van tevoren: vlucht en auto 8 maanden, en hotels, veerboten en tours zo’n 3 maanden vooraf.

Ook bestelde ik een Parks Canada Discovery Pas, die gratis toegang geeft tot de nationale monumenten en parken. Hij kost 60 EUR inclusief verzendkosten. Je haalt hem er in Oost-Canada net uit, in het Westen heb je er meer aan omdat er meer nationale parken zijn waar je dagenlang blijft.

Vervoer

Internationale vluchten
Ik vloog met KLM heen en weer naar Montreal. Heen was het 8 uur vliegen, terug maar 6 uur. Met mijn Flying Blue Gold status heb ik gelukkig geen last gehad van lange wachtrijen op Schiphol. Op de terugreis bracht ik een paar uur door in de Air France-lounge in Montreal: je kunt er comfortabel zitten, het aanbod aan eten was niet zo groot.

Veerboten
Mijn ervaringen met de veerboten van en naar Newfoundland heb ik hier uitgebreid beschreven. Het is wel iets dat deze route tekent.

Autohuur
Mijn auto (Hyundai Accent) had ik al 8 maanden van tevoren geboekt bij Budget. Toen waren de prijzen nog redelijk, ik betaalde 40 EUR per dag.

Auto rijden in het oosten van Canada is erg gemakkelijk. Meest heb je lange snelwegen, soms moest ik 520 kilometer rechtdoor! Juni is wel het “pothole season”: dan liggen er nog allemaal gaten in de weg door de vorst van de winter, die moeten nog opnieuw geasfalteerd worden. Vooral op Newfoundland en rond Montreal was het erg gesteld met het wegdek.

De benzine is er nog een heel stuk goedkoper dan in Nederland, ik betaalde 45 EUR voor een volle tank.

Hotels

Hier heb ik het meest mijn best gedaan om kosten te besparen. Met een gemiddelde van een kleine 85 EUR per nacht ben ik erg tevreden. Eigenlijk was het 78 EUR per nacht, maar ik moest 1 boeking annuleren omdat ik voor een iets andere (kortere) route koos op de langste reisdag. Deze budgetbeperkingen leverden me we wel een paar vreemde overnachtingsplekken op (met name in St. Anthony en Pictou), maar het was altijd schoon en veilig.

Montreal: Auberge St. Jacques
Dit is een echt motel, gelegen in een industrieterrein-achtige buitenwijk van Montreal. Het is populair bij overnachtende werklieden. Er is wel een supermarkt en een enkel restaurant in de buurt. Nette kamer.

Kosten: 63 EUR per nacht zonder ontbijt

Kingston: Hilltop Motel
Dit was net iets meer verouderd dan het vorige, maar toch ook goed genoeg opgeknapt. Een echt motel aan de rand van de stad (auto voor de deur), niet ver van restaurants en winkels.

Kosten: 62 EUR per nacht exclusief ontbijt

Québec: Repotel Henri IV
Een groot hotel in een niet zo inspirerende buurt. Maar met prima kamer, met grote TV, zitje, en veel stopcontacten. Voor restaurants en supermarkten kun je beter een eindje gaan rijden.

Kosten: 76 EUR per nacht exclusief ontbijt

Carleton sur Mer: Motel L’Abri
Een erg nieuw motel. Ik had er een soort studio met zitje, keuken, badkamer met ligbad. Je kunt er ook buiten zitten en Carleton sur Mer is een leuk plaatsje.

Kosten: 85 EUR per nacht exclusief ontbijt

Amherst: Comfort Inn
Dit is een standaard Amerikaans ketenhotel met een lekker bed. Het ligt in een buurt met restaurants en een Walmart Superstore op loopafstand.

Kosten: 112 EUR per nacht inclusief ontbijt

Deer Lake: Deer Lake Motel
Dit is een beetje chaotisch hotel, dat begon al bij het boeken toen we een heel lange mailwisseling kregen omdat ik een dag wilde bijboeken. Met een verouderde kamer, langzame wifi, maar wel een wasmachine voor gasten en een lekker bed. Een stevig ontbijt (ei, spek, aardappels) in de ochtend in het degelijke restaurant hoorde erbij. Het ligt heel gunstig, pal aan de afslag richting het Gros Morne Nationaal Park vanaf de Transcanada Highway.

Kosten: 113 EUR per nacht inclusief ontbijt

St. John’s: Ramada by Wyndham
Verouderd hotel met een slome check-in. De kamer was een suite, een beetje muf en gehorig.

Kosten: 64 EUR per nacht exclusief ontbijt

Clarenville: Quality Hotel
Dit ligt langs de snelweg en is populair bij groepsreizen met de bus. Ik had er een ruime kamer inclusief ontbijt. Het heeft ook een populair restaurant, dat vrij goed maar wel duur was. Ik boekte dit hotel pas een paar dagen van tevoren, vandaar de (te) hoge prijs. Maar het scheelde me anderhalf uur rijden op een reisdag van wat anders 1030km zou zijn geweest.

Kosten: 140 EUR per nacht inclusief ontbijt

St. Anthony: Wildberry County Lodge
Hier kun je wel een boek over schrijven. Het is een soort uit de kluiten gewassen blokhut ergens aan de doorgaande weg richting L’Anse aux Meadows en St. Anthony, ver van andere huizen. ’s Nachts was het er dus ook lekker stil. Spartaanse maar schone kamer. De wifi was te traag om foto’s te kunnen uploaden. Het ontbijt kun je zelf pakken uit de keuken, maar de warme delen worden door de eigenaar op de kookplaat gelegd. Dit leidt tot een gezellig ontbijt met hem en andere gasten. Brood, muffins en jam worden vers aangeleverd door zijn 87-jarige moeder, die we echter niet te zien krijgen.

Kosten: 76 EUR per nacht inclusief ontbijt (cash te betalen, ze lijken een conflict te hebben met Booking.com)

Blanc Sablon: Auberge Motel 4 Seasons
Weer een motel gerund door een oude moeder en haar zoon? Nou ja, je ziet ze bijna niet. Ontbijt mag je zelf pakken en maken in de keuken.

Kosten: 100 EUR per nacht inclusief ontbijt

Pictou: Braeside Country Inn
Hier hanteren ze een strakke check-in tijd van 3 uur in de middag, voor die tijd doen ze gewoon de deur niet open. Ik overbrugde de tijd in de lokale Tim Hortons, net als andere gasten en de lokale bejaarden. Ik heb altijd een hekel aan zo weinig flexibiliteit, maar de Aziatische vrouw die dit hotel runt lijkt het helemaal alleen te doen dus ik vergeef het haar. Het is een oud landhuis, de Engelse Princess Anne was hier ooit ook (vast in betere tijden). Goed continentaal ontbijtbuffet. Ik had er een echte eenpersoonskamer. Snelle wifi.

Kosten: 68 EUR per nacht inclusief ontbijt

New Minas: Slumber Inn
Beetje oud van buiten, maar modern van binnen. Heel vriendelijk. Misschien wel het meest comfortabele hotel van de hele reis. Goed bed. Redelijk ontbijt. Hele dag gratis koffie uit bonenkoffieautomaat.

Kosten: 91 EUR per nacht inclusief ontbijt

Moncton: Quality Inn
Ik krijg een upgrade naar de Jacuzzi room waar de jacuzzi het niet doet. Wel heb ik een hele suite met keuken en zithoek.

Kosten: 95 EUR per nacht inclusief ontbijt

Cabano: Motel Royal
Leuk Franstalig plaatsje. Het motel ziet er fris uit en je kunt lekker buiten zitten.

Kosten: 80 EUR per nacht exclusief ontbijt

Eten

Ontbijt
Bij ongeveer de helft van de hotels was het ontbijt inbegrepen. Dat kwam in vele verschijningsvormen. In de ketenhotels was het de gebruikelijke Amerikaanse karigheid, met alles voorverpakt in plastic. In de meer traditionele Canadese familiehotels krijg je een bord vol gebakken eieren, worst, spek, gebakken aardappelen en beboterde toast.

Het meest gelukkig was ik in de hotels waar ze een self-service ontbijt hadden – dan pakte ik yoghurt en geroosterde bagels. Voor de andere dagen reed ik rond met een heel bruin brood in de kofferruimte van mijn auto, gecombineerd met een potje honing en een pakje smeerkaas. Koffie was op bijna alle kamers wel aanwezig.

Lunch en tussendoor
Op lange autoritten in Canada is Tim Hortons niet weg te denken: deze keten met koffie en snacks/broodjes zit werkelijk overal. Het is er erg goedkoop, een koffie plus een bagel heb je al voor zo’n 4 EUR. Verder kan ze het niet schelen of je er de hele dag zit, dus het is ook een handige plek om wat wachttijd te overbruggen (de wc’s zijn ook aan te raden).

Diner
De (fast food) ketenrestaurants zijn hier dominant, maar in elke plaats (in ieder geval in de wat meer toeristische) hebben ze toch wel één fatsoenlijk restaurant. Ik heb er veel vis gegeten, voor het eerst een hele kreeft in Gros Morne (25 EUR), maar vaak ook zalm of fish&chips. In de stad Québec at ik onderstaande bonensoep en pastei, wat wel laat zien dat het hier het grootste deel van het jaar erg koud is.

Van de ketenrestaurants kon mij Pizza Delight het meest bekoren, ze hebben er stevige Amerikaanse-stijl pizza’s ook met hartige toppings.

Kosten

Je betaalt hier eigenlijk alles met een creditcard. Ik had één hotel waar je cash moet betalen, daarvoor heb ik gepind. Verder heb ik nergens cash gebruikt. De prijzen in restaurants worden meestal aangegeven zonder belasting en fooi, dus je bent zo’n 30% duurder uit dan het lijkt.

Met 235 EUR per dag (exclusief internationale vlucht) zit ik 17 EUR hoger dan in West-Canada in 2014. Maar nog net onder Australië en IJsland bijvoorbeeld. Vooral voor hotels en eten is het goed mogelijk binnen een redelijk budget te blijven. De transportkosten (autohuur, benzine, veerboten) maakten dit een dure reis, maar dat weet je bij een road trip.

De kosten waren als volgt verdeeld:

LandPer dagHotelsVervoerEtenOverig
Canada235 EUR85 EUR107 EUR28 EUR15 EUR

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s