Prince Edward Island

Prince Edward Island (standaard afgekort tot PEI, ook op de verkeersborden) is één van de 10 provincies van Canada, en de kleinste. Toen Canada ontstond in 1867 was PEI een separate Britse kolonie, een status aparte die het binnen de Canadese Confederatie voortzette.

Ik kon het niet laten om PEI aan mijn reisschema toe te voegen, aangezien het slechts een omweg van 1,5 uur was van mijn route uit het noorden van Nova Scotia naar New Brunswick. De grootste twijfel zat in de kosten: sinds 1997 is PEI door een brug met het vasteland verbonden. Ze zijn die vast nog aan het afbetalen want een overtocht kost 50,25 (37 EUR). Gelukkig hoef je maar één keer te betalen, bij het verlaten van het eiland.

Het rijden over deze Confederation Bridge is zeker een belevenis. Het is de “langste brug ter wereld over met ijs bedekt water”: 12,9 km lang en er lijkt echt geen einde aan te komen. De betonnen muren aan beide kanten zijn zo hoog dat je onderweg nauwelijks het water ziet. Je mag en kunt nergens stoppen. Op z’n hoogste punt ligt de brug 60 meter boven het water, zodat ook grote schepen er onderdoor kunnen passeren.

PEI is een vlak en dichtbevolkt eiland met veel landbouw (aardappelen!). Het heeft wel wat weg van Nederland of Denemarken. Daardoor voelt het toch anders dan de andere provincies. Ik had er wel een nachtje willen blijven, maar ik moest na een paar uur weer door richting mijn gereserveerde hotel in Monction, New Brunswick.

De grootste toeristische attracties van het eiland zijn de rode zandstenen kliffen en stranden. Ik koos voor Argyle Shore Provincial Park, dat ligt niet al te ver rijden van de brug. Het bleek alleen een stukje kust, maar wel indrukwekkend qua kleuren. Het was er behoorlijk druk in de namiddag, we moesten parkeren in een grasveld. Via een trap kom je op het strand. De meeste mensen komen hier om te zonnebaden of om hun kinderen in het zand te laten spelen. Er zitten ook veel krabben en mosselen.

Ik had gehoopt vanaf hier ook de brug in zijn geheel te kunnen zien, maar dat bleek toch te ver weg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s