Veerboten Newfoundland

De veerboten van en naar Newfoundland waren vooraf mijn grootste logistieke zorg van deze reis door Oost-Canada. Hoe ver van tevoren moet je boeken? Hoe gaat dat met de auto? Kun je er slapen? Er is verrassend weinig informatie over te vinden online.

Hieronder volgt wat ik heb geleerd als ervaringsdeskundige in juni 2022. Ik reisde alleen en met een huurauto (een Hyundai Accent, wat in deze streken gezien wordt als een kleine auto). Ik deed twee verschillende overtochten: tussen Nova Scotia en Newfoundland, en tussen Newfoundland en Labrador. Beide twee keer: heen en terug via dezelfde route.

Tussen Nova Scotia en Newfoundland

Aanbod

De enige maatschappij die tussen de twee provincies vaart is Marine Atlantic. Ze hebben zowel boten naar Argentia (in het zuidoosten van Newfoundland, 1.5 uur van St. John’s) als Port aux Basques (in het zuidwesten). De overtocht naar Argentia duurt 16 uur en gaat 3 keer per week. Die naar Port aux Basques gaat tweemaal daags: een keer overdag en een keer ’s nachts. Deze tocht duurt 7 uur. Ze vertrekken allemaal uit North Sydney.

Je kunt kiezen voor een hut, een reserved seat of geen accommodatie (dan slaap je dus op een stoel). De hutten zijn vaak al maanden vooraf volgeboekt voor truckers, en ook nogal prijzig (vanaf ca. 100 EUR).

De vaart

Ik had gekozen voor de nachtboot, om zo hotelkosten te besparen en geen tijd te verliezen. Je moet minimaal 2 uur van tevoren aanwezig zijn, en maximaal 4 uur. Ik was er eerder en doodde de tijd in het plaatsje New Sydney met avondeten in een restaurant en koffie bij Tim Horton’s. Het vertrek vanuit Port aux Basques ligt wat meer afgelegen, en daar moet je met de auto ook nog door een soort quarantaine straat om de landbouw te beschermen. Omdat de kleine auto’s als eerste ingeladen worden, is het aangeraden om op tijd te komen.

Je checkt hier in via een soort tolpoort. Dan krijg je je boardingpas, die zowel geldt voor je auto als voor eventuele accommodatie aan boord die je geboekt hebt. Personeel geeft dan aan in welke rij je moet aanschuiven met de auto. Als ze starten met inladen, gaat dat per rij. De kleine auto’s worden onderin gestouwd: op aanwijzingen van personeel moet je je plekje achterwaarts indraaien. Er is voldoende ruimte (zeker niet krap inparkeren) en het wordt als een militaire operatie georganiseerd.

Aan boord had ik een zogenaamde reserved seat. Dit bleek een verstelbare, business class-achtige stoel in een afgescheiden ruimte. Het beviel me erg goed, op de terugweg heb ik zelfs de hele nacht geslapen. Er zijn stopcontacten om je telefoon op te laden, een bijzettafeltje en voetensteun. De stoelen zijn zo breed dat je ook op je zij kunt draaien. Heen was het wat frisjes, trek warme kleren aan of neem een deken mee. Misschien maar 30% van alle stoelen waren bezet, dus het was er ook lekker stil.

Tussen Labrador en Newfoundland

Aanbod

Ook hier is maar 1 maatschappij die de overtocht maakt: Labrador Marine Inc. Ze hebben een route die eens per week langs enkele kuststeden gaat, maar de meest praktische overtocht is de dagelijkse tussen St. Barbe (Newfoundland) en Blanc Sablon (Labrador).

De rammelende website stond me niet toe online te boeken, maar ze hebben sowieso liever dat je belt geloof ik. Let op de tijdsverschillen met Nederland! Er zit een service desk klaar, die gericht vragen stelt en helder Engels spreekt. Het is handig om vooraf op de website je gewenste tijdstip van de overtocht op te zoeken, dan gaat het vlot. Als bevestiging van de reservering krijg je een nummer (alleen mondeling) en halen ze 10 CAD per overtocht van je creditcard af als aanbetaling.

De vaart

Je moet hier 1 uur van tevoren aanwezig zijn (let op: ze varen op de Newfoundland tijdzone, ondanks dat Blanc Sablon in Québec ligt en het daar 1,5 uur vroeger is). Dan ga je eerst bij een kantoortje iets buiten de haven je boardingpas ophalen. Vanuit Labrador stond hier een lange rij. Ze zoeken je reservering op naam op, maar in geval van twijfel is het handig de reserveringscode van je boeking bij je te hebben.

Ook hier word je dan weer naar een baan gedirigeerd, die voor kleine auto’s in mijn geval. Deze boot is een stuk kleiner dan die naar Nova Scotia, maar er kunnen toch ook wel heel wat vrachtwagens en bussen op.

De overtocht duurt 1,5 uur. Je moet uit je auto en kunt zowel buiten op het dek gaan staan (was het veel te koud voor) of binnen op één van de vele stoelen gaan zitten. Er is ook een restaurant, waar je ontbijt of lunch kunt halen.

Veelgestelde vragen

Word je zeeziek onderweg?

Dat ligt natuurlijk aan het weer en hoe gevoelig je ervoor bent, maar dit zijn grote schepen die erg stabiel zijn. Ik heb niks gevoeld.

Hoeveel kost het?

  • Labrador (naar St. Barbe): 35,25 CAD (27 EUR) enkele reis voor 1 persoon met auto
  • Nova Scotia (naar Port aux Basques): 179,53 CAD (136 EUR) enkele reis voor 1 persoon met auto en reserved seat

Moet ik vooraf reserveren?

In het hoogseizoen (juli/augustus) zeker. Ik was er in juni, en op de boot naar Labrador lieten ze nog wel last-minute campers toe. Ook op de boot naar Nova Scotia zag ik online een dag van tevoren nog wel plek. Maar ik zou er niet op gokken, het verschilt per dag en de veerboten zijn veel drukker dan je zou zeggen op basis van het verkeer op Newfoundland. Ik maakte mijn reserveringen zo’n 3 maanden vooraf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s