Witless Bay

Vooraf twijfelde ik de hele tijd of ik nu wel of niet een tour moest doen in Witless Bay. Walvistours zijn vaak teleurstellend, weet ik uit ervaring. En dit zag er uit als een typisch tourtje om wat geld uit de toeristen te persen: slechts anderhalf uur lang en meerdere malen per dag. De doorslag om het toch te doen was om een doel te hebben na 6,5 uur rijden die dag – ik moest Newfoundland van west naar oost doorkruisen voor de reservering voor Mistaken Point de volgende dag. Witless Bay ligt aan de weg richting Mistaken Point, slechts een half uurtje van de grote stad St. John’s.

Bij aankomst mochten we wachten in de grootste souvenirwinkel die ze van een tourkiosk konden maken. Ik deed mijn warmste kleren aan, lagen over elkaar. Het was mistig en guur in de haven. De boot zelf was niet al te groot en er waren ca. 30 medereizigers (en zingende gidsen, wat normaal schijnt te zijn in Newfoundland merkte ik later ook op de Western Brook Pond Tour). Ik bracht de meeste tijd buiten op het dek door, alhoewel mijn vingers bijna bevroren.

Het Witless Bay Ecologisch Reservaat is opgericht om de honderdduizenden zeevogels te beschermen die hier elke zomer komen broeden. Ze nestelen op de vier eilandjes in de baai. Het gebied is niet groot en dat is ook de reden dat de tour maar zo kort duurt: binnen een paar minuten ben je bij een vogeleiland (ik geloof dat het Gull Island was). Gelukkig was de mist daar opgeklaard zodat de lading vogels goed zichtbaar was.

Het was grappig om te zien dat elke vogelsoort een ander deel van de hellingen op het eiland in beslag had genomen. In het gras zaten de papegaaiduikers (puffins): er schijnen 260.000 paartjes hier te broeden. Ik had ze natuurlijk al goed gezien in IJsland, ook van heel dichtbij. Maar ze blijven grappig om te observeren.

De boot komt niet heel dicht bij de kust, dus je moet wel goed je zoomlens gebruiken om de individuele vogels te bekijken. Meer nog dan papegaaiduikers is dit het eiland van de zeekoeten. Met hun zwarte kopjes bij elkaar maken ze de indruk van één grote zwarte vlek tegen de grijze rotsen. Maar later bij het bestuderen van de foto’s blijkt er ook nog een andere “zwarte” soort tussen te zitten: de alken. We zien ook nog jan-van-genten en drieteenmeeuwen, in kleinere aantallen.

Als de vogels onraad vermoeden, vliegen ze opeens in een zwerm de zee op. Gezien de enorme aantallen hier is dat een indrukwekkend gezicht.

Ik was al helemaal blij met de vogels, maar deze baai is ook populair bij walvissen. Ze gaan hier voor een snack die bestaat uit grote scholen loddes (capelin), een kleine vissoort die graag in kustgebieden komt om te paren.

Hoewel het niet eens de beste tijd van het jaar was (hoogzomer is nog beter), zagen we dwergvinvissen (minke whales), die een beetje op dolfijnen lijken zowel qua formaat als gedrag. En we konden meerdere bultruggen (humpback whales) volgen.

Praktische info: Ik maakte deze tour met Gatheralls. De tour kostte 80,50 CAD (61 EUR). Je kunt online boeken en ze hebben meerdere afvaarten per dag vanuit Bay Bulls. Ze hebben ook een concurrent, O’Brien’s, die ongeveer hetzelfde doet. Daarnaast zijn er langs de kust nog kleinere organisaties (met kleinere boten), maar het is de vraag of die voldoende klandizie hebben om een tour op een bepaald tijdstip te garanderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s