#801: Grand Pré

Wat is het?
Het landschap van Grand Pré is een polder die door de Acadische gemeenschap is aangelegd voor landbouwgrond. De Acadiërs, afstammelingen van 17de-eeuwse Franse kolonisten, voerden de landaanwinning op een moerasgebied in fasen uit in de 17de en 18de eeuw. Grand Pré is ook de plaats van herinnering voor de Acadische diaspora: de Acadiërs werden van hieruit in 1755 door de Britse koloniale officieren gedeporteerd, en de grond werd in gebruik genomen door Britse Planters.

Cijfer: 4 (Ik heb er geen problemen mee dat de nazaten van de Acadiërs deze plek willen herdenken, maar de universele waarde is ver te zoeken.)

Toegang: Entree tot het bezoekerscentrum en het nagebouwde kerkje is inbegrepen in de Parks Canada Discovery Pas. Anders kost het 8,50 CAD (6,50 EUR). De andere locaties in het gebied zijn gratis te bezoeken.

Hoeveel tijd: Ik was er anderhalf uur.

Opvallend: Na 1,5 week in de Canadese provincie Newfoundland & Labrador ben ik terug in de bewoonde wereld van Nova Scotia. Het is drukker op de weg en er is meer keuze aan radiostations voor de autoradio. Ik heb hier nog twee werelderfgoederen “te doen”, en de eerste daarvan is Grand Pré.

Er is een groots bezoekerscentrum, met een al even zo ruim parkeerterrein. Op deze fraaie zaterdagmiddag staan daar een stuk of 20 auto’s. Binnen word ik meteen gestimuleerd de video te gaan zien, die in het theater wordt afgespeeld. Deze duurt 20 minuten en vertelt vooral het verhaal van hoe de Acadiërs van hun grond zijn verjaagd. Ik heb er een raar gevoel bij – het is net een propagandafilm.

Na de deportatie zijn alle gebouwen door de Britse kolonisten verbrand. In 1922 is het Acadische kerkje herbouwd en dat is nu de blikvanger. Het ligt in een keurig parkje, waar ook nog wat andere monumenten te zien zijn en een appelboomgaard.

Het werelderfgoedgebied is groter: erbij hoort de landbouwgrond in de polder, een houten kerk uit 1861 gesticht door de Britse Planters die de grond nadien bebouwden, en een gedenkplaats voor zowel de Acadiërs als de Planters bij Horton Landing. Met de auto rijd ik langs al deze locaties, ze liggen maar een paar kilometer uit elkaar.

De grote foto links (of bovenaan) toont het Acadische Kruis bij Horton Landing, de locatie van waaruit de Acadiërs per boot moesten vertrekken. Dit visuele perspectief, met Kaap Blomidon in de verte, is één van de kernelementen van dit werelderfgoed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s