#796: Joggins Fossil Cliffs

Wat is het?
De Joggins Fossil Cliffs bevatten het meest complete fossielenbestand uit het “Kolentijdperk” van de geschiedenis van de aarde, ongeveer 310 miljoen jaar geleden. Op het 14,7 km lange stuk kliffen zijn de versteende overblijfselen van een kustbos blootgelegd, waaronder bomen (meer dan 7 meter hoog) en landdieren zoals het vroegst bekende reptiel. De fossielen zijn op hun plek geconserveerd, in hun complete ecosysteem.

Cijfer: 6 (Een dag na het bezoek aan het soortgelijke Miguasha ga je natuurlijk vergelijken. De tentoonstelling binnen is in Miguasha beter, maar het deel buiten en met name het strand is bij Joggins een stuk interessanter. Je kunt er daadwerkelijk fossielen vinden tussen alle stenen, en ook de Fundybaai met zijn grote getijdenverschil is fascinerend.)

Toegang: 10 CAD voor toegang tot de tentoonstelling en tour van half uur met gids (7,60 EUR), maar je mag ook (gratis) zonder gids het strand op.

Hoeveel tijd: Anderhalf tot twee uur (inclusief rondleiding).

Opvallend: Ik bezoek Joggins op een zondagmiddag. Ik had weken van tevoren al gereserveerd voor de tour van 14 uur. Na zo’n 6 uur rijden uit de provincie Québec (plus een uur tijdsverschil) was ik er netjes op tijd. Het bezoekerscentrum is een stuk kleiner dan dat van Miguasha, en er lijkt ook wat minder geld beschikbaar te zijn. Joggins is eigendom van een stichting, het is geen provinciaal of nationaal park.

Er blijken maar 2 andere mensen (Amerikanen) op de tour mee te gaan. Ze hebben gebeld dat ze een paar minuten later zijn, dus ik kan eerst zelf de tentoonstelling bekijken. Je ziet er vooral afdrukken van varens en de stammen van iets wat op bamboe leek. Alle planten en dieren uit deze periode hebben met elkaar gemeen dat ze erg groot waren.

De Fundybaai, waar de kliffen aan liggen, heeft het hoogste getijdenverschil ter wereld. Als het hoogtij is kan het verschil oplopen tot 16 meter, en zijn het strand en de kliffen niet toegankelijk. Gelukkig ben ik er op een moment dat het water aan het zakken is: hoogtij was om 11 uur, laagtij zal het om 5 uur worden. En ook daarna heb je nog wel een paar uur de tijd. Bezoekers worden wel gewaarschuwd voor het hoogtij, maar ze worden niet fysiek geweerd. Het strand is altijd open, maar het water komt soms tot aan de hogere delen van de trap die van het bezoekerscentrum naar het strand leidt. De tijden zoals ze op een betreffende dag verwacht worden, zijn te vinden op de officiële website van Joggins.

Het dagelijks gebeuk van het tij is ook de reden dat hier zo gemakkelijk fossielen gevonden worden: elke dag wordt een nieuw stukje ontbloot. Vroeger werd hier ook naar steenkool gegraven, daar zie je nog de resten van.

De kliffen zelf brokkelen zo snel af dat er al heel wat huizen op de kust onbewoonbaar zijn geworden. Ook vallen er nogal eens wat stenen naar beneden als je direct langs het klif loopt.

De gids laat ons zien waar je op moet letten om fossielen te vinden op het strand. Eigenlijk is het vooral uitkijken naar zwarte patronen op de stenen, dat is de kool die er nog in zit. Het is niet moelijk om kleine ‘blaadjes’ te vinden. Ze heeft voorbeelden bij zich van de meest gangbare soorten die hier voorkomen, maar zo gaaf tref je ze zelf niet snel. Toch is het leuk om een tijdje over het strand te struinen, omdat het vol ligt met stenen in alle kleuren en vormen.

In enkele gevallen zijn ook hele boomstammen gefossiliseerd. In het klif zie je ze horizontaal, op het strand in de vorm van een boomstronk. Juist in deze boomstronken zijn in de holle delen fossielen van diertjes (amfibieën en reptielen) gevonden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s