Terugblik Tunesië 2022

Het is een kalm land, met de voordelen van zijn kleine omvang. Je hoeft nooit echt lang te reizen tussen de verschillende bezienswaardigheden. Dat maakt het prima geschikt voor een “reisje tussendoor”, in een week kun je al veel zien. Hoogtepunten voor mij waren Carthago, Dougga en Kairouan.

Voorbereiding

Er is helemaal niets bijzonders voor te bereiden of in te pakken.

Vervoer

Internationale vluchten
Ik vloog heen en weer naar Tunis met Tunisair met een rechtstreekse vlucht vanuit Brussel. Voor mij was het de eerste keer vanaf Zaventem, en dat beviel wel goed. Het is een relatief klein vliegveld, en ondanks dat niet alles even efficient gaat, ben je er weinig tijd kwijt omdat je nooit ver hoeft te lopen. Het is maar 2 uur vliegen naar Tunis, en de vlucht werd uitgevoerd met een modern vliegtuig. Zowel op heen- als terugreis zat er niemand naast me. En je krijgt zowaar nog goed te eten ook, dus niets te klagen over Tunisair.

Het vliegveld van Tunis is ook niet zo groot, maar je hebt hier zeker een uur nodig om door alle formaliteiten te komen (zelfs met alleen handbagage). Ondanks dat ik online kon inchecken, werd mijn mobiele boardingpas niet geaccepteerd. Dus moest ik aansluiten in de rij om een papieren versie te halen. Voor de paspoortcontrole staan lange rijen. Je kunt alleen maar met EUR betalen op dit vliegveld – officieel is het verboden Tunesisch geld mee het land uit te nemen, maar dat werd niet gecontroleerd.

Openbaar Vervoer
Tussen de steden en dorpen rijden de hele dag door louages. Ze vertrekken als ze alle (8) zitplaatsen hebben verkocht, maar ik heb nooit meer dan een paar minuten hoeven te wachten. De prijzen zijn door de overheid vastgesteld en je koopt je kaartje aan een loket (in ieder geval in de grotere steden).

Er is ook een trein die 4x per dag de rit tussen Tunis en het zuiden maakt.

Autohuur
Voor de laatste 2 dagen had ik een auto gehuurd om de 3 wat lastiger gelegen werelderfgoederen in het noorden te kunnen bezoeken. Ik huurde bij Avis vanaf het vliegveld van Tunis.

Auto rijden in Tunesië is goed te doen – de doorgaande wegen zijn prima, de uitstekende snelwegen zijn tolwegen, bewegwijzering is goed. Alleen de mede-weggebruikers zijn een probleem: ze doen vaak onverwachte dingen. Tegen het verkeer in fietsen, links en rechts inhalen, stoppen op de snelweg. Het kan allemaal. Ook kwam ik in het noorden nog veel paard-en-wagens en schaapskuddes tegen.

De benzine is er trouwens spotgoedkoop, ik betaalde 28 EUR voor een volle tank.

Hotels

Tunis: Carlton Hotel
Vriendelijk hotel met een uitstekende ligging in het centrum. In de straat er achter ligt een grote, moderne supermarkt, in de zijstraten een paar goede restaurants. Het is maar 5 minuten lopen naar de oude stad, de medina. Het ontbijtbuffet is heerlijk. Alleen het bed was nogal hard.

Kosten: 51,50 EUR per nacht inclusief ontbijt

Sousse: Dar Antonia
Dar Antonia is een boetiekhotel in een woning in de medina van Sousse. Ze hebben maar 4 kamers. Het lekkere ligbad was zeer welkom na het rondstruinen in de hitte. Het ontbijt wordt aan tafel geserveerd en was weer erg lekker.

Kosten: 80 EUR per nacht inclusief ontbijt

Bizerte: Residence Ain Meriem
Dit is een park met huisjes, dat probeert een luxe resort te zijn. Ik had hier een suite, met keuken, eettafel, zitje en een balkon. Omdat het wat afgelegen ligt en ik laat aankwam, at ik in het hotelrestaurant. Dat was behoorlijk goed. Het ontbijt de volgende ochtend was ook in orde, maar minder luxe dan de andere dagen.

Kosten: 64 EUR per nacht inclusief ontbijt

Tunis: Marigold Hotel
Erg mooie, ruime kamer. Ze waren zo vriendelijk om het rijke ontbijtbuffet al om kwart voor 6 voor me open te stellen, omdat ik vroeg naar het vliegveld moest. Het ligt in een buurt met kantoren, het is lastig om hier ’s avonds een restaurant te vinden dat open is.

Kosten: 63 EUR per nacht inclusief ontbijt

Eten

Ontbijt
Je begint hier zeker niet met een lege maag aan de dag. Sterker nog, de ontbijten waren telkens zo groots dat je eigenlijk niet meer hoeft te lunchen. Meestal was het een mix van Franse en Tunesische gerechten, van croissants en pain-au-chocolat tot aan vers Tunesisch brood. Vijgenjam, olijventapenade, zelfs wat scherpe harissa op de vroege ochtend. En dan als toetje nog verse aardbeien en yoghurt.

Lunch en tussendoor
De lunch sloeg ik meestal over, of ik haalde wat yoghurt in een supermarkt. Een Tunesische salade (zelfde als een Griekse salade, maar dan zonder feta en met tonijn) is ook prima. Bij wegrestaurants van de keten Baguette hebben ze ook de Tunesische sandwich: dan krijg je dezelfde ingredienten op een broodje.

Diner
Ik heb elke dag lekker gegeten, maar je moet wel moeite doen om een goed restaurant te vinden. De Tunesiërs zelf lijken vooral verzot op snackbars en pizzarestaurants. Met wat zoeken en vragen om aanbevelingen bij de hotelreceptie, kwam ik toch bij “echte” restaurants terecht. Er zijn “familierestaurants”, waar je traditionele gerechten zoals couscous (met vis of vlees) kunt krijgen. Hier betaal je zo’n 15 dinar (5 EUR) voor een maaltijd met een drankje. En één keer at ik luxe in een Franse bistro in Sousse, daar kostte een 3-gangen-vismenu 40 dinar (13 EUR).

Kosten

Je betaalt hier met de Tunesische dinar. Je kunt niet echt grote bedragen pinnen bij de geldautomaten, maar dat was ook niet nodig. De hotels betaalde ik met een creditcard, de meeste zelfs al voor mijn vertrek. Zowel het munt- als het papiergeld hebben leuke afbeeldingen van het Tunesisch werelderfgoed.

Het is een erg goedkoop land om door rond te reizen, en omdat het dichtbij Europa ligt ook nog eens niet duur om naar toe te vliegen. Ik had gekozen voor wat luxere hotels, dat is wel prettig i.v.m. de hitte. En ook huurde ik een auto voor 2 dagen. Ik besteedde er 95 EUR per dag (exclusief internationale vluchten), wat als volgt was verdeeld:

LandPer dagHotelsVervoerEtenOverig
Tunesië95 EUR48 EUR25 EUR10 EUR12 EUR

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s