#791: Nationaal park Ichkeul

Wat is het?
Het Nationaal park Ichkeul omvat het belangrijkste drasland gebied van Noord-Afrika. Het terrein rond een meer vlakbij de Middellandse Zee is een belangrijk knooppunt voor trekvogels. Er overwinteren jaarlijks zo’n 300.000 ganzen, eenden en meerkoeten.

Cijfer: – (Ik heb er niet genoeg van gezien om er iets van te vinden.)

Toegang: Gratis. Het is een groot meer dat vanaf de weg te zien is.

Hoeveel tijd: Ik reed er een minuut of 10 langs….

Opvallend: Het nationaal park is op dit moment om onduidelijke redenen “gesloten”. Dat wil zeggen: het bezoekerscentrum is gesloten en toegang met gids kan alleen op aanvraag vooraf. Maar het is een groot meer en dus nooit echt ontoegankelijk. Andere werelderfgoedliefhebbers bezochten het een paar weken geleden door wat voorbij de ingang te rijden en vanaf daar een wandeling te maken.

Ikzelf had een nog gemakkelijkere oplossing bedacht: ik had op de kaart gezien dat weg P11 naar Bizerte voor een deel langs het meer loopt. En laat ik nu net die P11 toch al moeten rijden op mijn verplaatsing tussen het werelderfgoed van Dougga en mijn overnachtingsplaats Bizerte!

Bij het plaatsje Tinjah kom je het dichtst bij de oever. Maar al iets eerder heb je goed zicht vanaf de weg op het meer en de berg, beiden genaamd Ichkeul. Het lag er glinsterend bij zo tegen zonsondergang.

Helaas kwam je verderop niet zo dichtbij als ik gedacht had: Tinjah is een redelijk groot stadje, en haar gebouwen blokkeren het uitzicht op het meer. Bij een brug over een kanaal dat het meer van Ichkeul met dat van Bizerte verbindt, had ik nog linksaf kunnen slaan – daar lijkt de waterkant wat meer bereikbaar. Maar omdat het al laat begon te worden en ik voor het donker in Bizerte wilde zijn, reed ik maar gewoon door.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s