#788: Medina van Sousse

Wat is het?
De Medina van Sousse is het belangrijkste voorbeeld van militaire kustarchitectuur uit de vroege periode van de Islam. De stad bloeide vanaf de 9de eeuw, en de oudste gebouwen in het historisch centrum zoals de Ribat, de Bu Fatata Moskee en de Grote Moskee dateren uit deze periode.

Cijfer: 6,5 (Het oude centrum is niet zo groot, maar prettig om een paar uurtjes rond te kijken. Ondanks dat het dichtbij de toeristenresorts aan de kust ligt, was het er ook helemaal niet druk met toeristen.)

Toegang: De entree tot de ribat kost 8 Tunesische dinar (2,80 EUR)

Hoeveel tijd: Een paar uur.

Opvallend: Slechts een paar dagen voordat ik naar Tunesië vertrok, besloot ik mijn hotelboeking in “Nieuw” Sousse in te ruilen voor een verblijf in een Dar (=boetiekhotel in een traditioneel herenhuis) in de medina. Ik wist dat ik niet veel tijd in Sousse zou hebben, omdat ik van daaruit ook nog naar El Djem en Kairouan “moest”. Zo kon ik Sousse in ieder geval afvinken omdat ik er sliep.

Het is bijna alsof je daar woont, omdat je ook ’s morgens vroeg of laat op de dag door de verlaten straten loopt en ’s avonds (meerdere oproepen tot gebed) en in de nacht haar geluiden hoort. De straten hier zitten – net als elders in Tunesië – trouwens vol zwerfkatten.

De belangrijkste bezienswaardigheid van Sousse is de Ribat, een fort dat ook een religieuze functie had. Het gebouw dateert uit het jaar 821. Het gaat al om 8 uur ’s ochtends open – althans dat stond op het bord bij de ingang, maar de bewaker zei “geef me nog 5 minuten”. Hij kwam me netjes halen van een bankje op het buitenterrein toen hij er klaar voor was.

Ik was er de hele tijd de enige bezoeker. Op twee verdiepingen zijn er ruimtes, waaronder een gebedsruimte – deze zijn nu allemaal leeg van binnen. Blikvanger is echter de uitkijktoren, die is gebaseerd op het ontwerp van een minaret. Ik klom op mijn gemak naar boven. Je hebt vandaar een mooi overzicht over de binnenplaats van de Ribat en zicht op de Grote Moskee. De minaretten van andere interessante moskeeën in de stad zijn hier ook beter te zien dan vanaf de grond, net als de stevige stadsmuren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s