#784: Jodrell Bank Observatory

Wat is het?
Het Jodrell Bank Observatory is een radioastronomisch observatorium dat een aantal radiotelescopen huisvest, inclusief de grote Lovell-telescoop met een doorsnede van 76 meter. Het was van wetenschappelijk belang in de pioniersfase van de radioastronomie, waarin met radiogolven het heelal wordt bestudeerd (zoals het observeren van de maan en meteoren, en het volgen van ruimtevaartuigen). Als onderdeel van de Universiteit van Manchester is het nog steeds een belangrijk onderzoeksinstituut.

Cijfer: 5 (De grote telescoop is de blikvanger, verder is er weinig te zien. Het grootste deel van het werk van het observatorium vindt achter gesloten deuren of hekken plaats.)

Toegang: 8,50 Britse pond (10,20 EUR). Verder wordt je verzocht je mobiele telefoon op de vliegtuigstand te zetten, omdat het signaal de waarnemingen verstoord.

Hoeveel tijd: Ik was er anderhalf uur.

Opvallend: Het observatorium ligt ergens buitenaf, niet al te ver van het vliegveld van Manchester. Met het openbaar vervoer is het onbereikbaar, met mijn huurauto was het een makkie. Je moet vooraf een tijdsslot boeken voor je bezoek. In juni gaat er een grote bezoekersattractie open op het terrein, en later in het jaar komen er rondleidingen naar delen die nu nog gesloten zijn. Maar nu, op een zaterdag in april, is er weinig te zien. Bij de ingang controleerden ze niet eens mijn kaartje. Het was er wel vrij druk, met naar ik schat zo’n 50 auto’s op het parkeerterrein.

Bij de ingang is een souvenirwinkel, een café en een eenvoudige tentoonstelling. Je loopt daarna verder het terrein op richting de grote telescoop. Het ding kan draaien en ook kantelen, en heeft voorzieningen om bijvoorbeeld het regenwater eruit te laten lopen.

Na de telescoop bewonderd te hebben dacht ik naar de uitgang te gaan, maar ik hoorde iemand die voor me liep praten over een lezing. Dat leek me ook wel wat. In een soort collegezaal kregen we “les” van een studente/onderzoekster van de Universiteit van Manchester. Verleden, heden en toekomst van het observatorium kwamen aan bod, opgefleurd door een aantal natuurkundige proefjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s