Terugblik Midden-Amerika 2022

Ik had het tijdens mijn wereldreis van 2011 al gemerkt: ik ben niet zo goed in veel landen bezoeken tijdens één reis. Je moet steeds weer wennen en je krijgt er ook steeds minder zin in om weer te verkassen. Dat gevoel had ik ook een beetje toen ik na 6 heerlijke weken in Mexico nog in 4 weken door El Salvador, Honduras, Guatemala en Belize ging reizen. Je gaat landen vergelijken, maar Mexico wint altijd, vanwege de hoge kwaliteit van zijn bezienswaardigheden, de superieure infrastructuur en het lekkere eten.

Toch genoot ik van het vrolijke El Salvador en van de unieke Maya-steden in Honduras en Guatemala. En zelfs van het snorkelen in Belize! Hoogtepunten vond ik:

  • Dwalen over het terrein en klimmen op de ruïnes van Copán.
  • De beelden van Quirigua en mijn leuke gesprekken met de Japanse pensioneigenaresse aldaar, die echt al 17 jaar “aan het einde van de wereld” woont.

Grensovergangen

Over land stak ik de grenzen over via de volgende 4 routes. Ik vind het altijd wel wat hebben om te voet bij een grenspost aan te komen. Nergens was het druk en overal stonden mannetjes om wat overgebleven geld te wisselen naar dat van het “nieuwe” land.

El Salvador naar Honduras: bus Suchitoto – Aguilares, bus Aguilares – El Poy (grens), taxi grens – Ocotepeque, bus Ocotepeque – La Entrada, minibus La Entrada – Copan Ruinas (10,5 uur)

Honduras naar Guatemala: minibus Copan Ruinas – El Florido (grens), bus El Florido – Chiquimula, bus Chiquimula – Guatemala-stad, taxi door de stad, bus Guatemala-Stad – Antigua (8,5 uur).

Guatemala naar Belize: rechtstreekse shuttle van Flores naar Belize City, met overstap aan de grens (5 uur).

Belize naar Mexico: veerboot Ambergris Caye – Belize City, taxi door de stad, bus Belize City – Corozal, taxi Corozal – grenspost, taxi grenspost – Chetumal (7,5 uur).

Om van Honduras naar Guatemala over te steken was een negatief resultaat van een Corona sneltest nodig. Die deed ik eenvoudig een dag van tevoren in Copan Ruinas. Bij de grens zitten de twee grensambtenaren naast elkaar, de Hondurees vroeg nog even of ik alle papieren had en de Guatemalteek keek nergens naar.

Voor de grensovergang met Belize hadden we vooraf 4 uitgebreide formulieren gekregen om in te vullen. Gelukkig hadden ze net per 1 maart de meeste Coronamaatregelen afgeschaft, zodat alleen de entry card werd gebruikt. Ook moet je hier vooraf betalen voor een verplichte verzekering, dat werd wel gecheckt.

Vervoer

Internationale vluchten
Vanuit het zuidelijkste punt in Mexico waar ik was (Oaxaca) zou het nog een heel eind met de bus zijn om Guatemala te bereiken volgens mijn oorspronkelijke route. Ik vond een veel simpeler oplossing: vliegen naar San Salvador vanuit Mexico-Stad met Aeromexico (2 uur, 150 EUR).

Bus
Midden-Amerika is hét terrein van de chicken bus. Deze omgebouwde Amerikaanse schoolbussen domineren het goedkope openbaar vervoer. Vooral El Salvador is een busparadijsje – een ritje door het land kost vrijwel altijd minder dan een dollar en je zit in een bus met de ramen open en waar de vrolijke muziek doorheen schalt.

In Guatemala hebben ze ook wel wat betere touringcars voor de langere afstanden, hoewel die ook niet altijd comfortabel zijn. De 5,5 uur durende rit van Morales naar Flores met Fuente del Norte werd maar liefst 8x onderbroken door een politiecontrole. Steeds moest iedereen weer z’n identificatie laten zien.

Hotels

San Salvador: Hotel Florencia Zona Rosa
Misschien wel het fijnste hotel van de hele reis, het staat zeker in de Top 3. Ze haalden me op van het vliegveld (tegen betaling uiteraard). Er is snelle wifi. Het ligt dichtbij allerlei Amerikaanse restaurants in de luxe wijk San Benito. Er is een heerlijk overdekt dakterras om ’s avonds te zitten. Hete douche. Lekker ontbijt, te kiezen van kaart. Het ligt ook maar een klein stukje lopen van de weg waar je de bus naar Joya de Ceren of Santa Ana kunt pakken, zonder helemaal naar het busstation te hoeven gaan met een taxi.

Kosten: 52 EUR per nacht inclusief ontbijt

Santa Ana: Casa Vieja
Ik had hier een privékamer met badkamer, maar het is een echt hostel. Je wordt er in het Engels aangesproken en de eigenaar probeert zijn tourtjes te verkopen. Oud gebouw, beperkt ontbijt.

Kosten: 20 EUR per nacht inclusief ontbijt

Suchitoto: Hostal Koltin
Een hangmat voor de kamerdeur! Toen was ik al verkocht, ik heb zelfs geen foto gemaakt van mijn kamer. En ook nog een zitje, waar je je ontbijt krijgt geserveerd. Erg rustig, netjes en vriendelijk. Goede wifi. Erg heet ook wel, maar dat is het overal in Suchitoto (37 graden in februari).

Kosten: 31 EUR per nacht inclusief ontbijt

Copan Ruinas: Casa de Café
Boetiekhotel met een mooi terras met uitzicht op de beboste bergen. Veel vogels (en muggen) bij zonsopkomst en zonsondergang. Lekker bed en hete douche. Beetje vreemde buitenlandse eigenaar/manager, die niet echt voor het klantencontact gemaakt lijkt te zijn maar wel de spil is in de aansturing van alles en iedereen.

Kosten: 56 EUR per nacht inclusief ontbijt

Antigua Guatemala: La Galeria
Vriendelijk hotelletje in het centrum. Hier ook muggen. Het ontbijt is te kiezen van de kaart, ook Europees en zonder ei.

Kosten: 50 EUR per nacht inclusief ontbijt

Quetzaltenango: Hostal Muchá
Hostel dat pretendeert een boetiekhotel te zijn. Niet al te vriendelijk bij de receptie, er kon nooit een goedendag van af. Ik had er een enorme kamer met separate badkamer op de gang. Je hebt de keuze uit een paar gerechten als ontbijt.

Kosten: 35 EUR per nacht inclusief ontbijt

Guatemala-stad: Radisson Hotel & Suites Guatemala City
Zakenhotel in een wijk met andere ketenhotels. De kamer is ruim en netjes. Mocht er al om 12.15 inchecken. Engelstalige Netflix op TV. Restaurants en winkels in de buurt.

Kosten: 71 EUR inclusief ontbijtbuffet

Quirigua: Posada de Quirigua
Beetje moeilijk te vinden, maar paar keer vragen naar “het huis van de Japanse vrouw” helpt. Alleen te boeken via eigen website. Er woont een Japanse eigenaresse met 3 stoere honden, van wie er maar eentje van haar is en de rest dagelijks komt aanlopen. Simpel guesthouse, maar schoon en met lekkere hangmatten. ’s Avonds maakte ze heerlijke Japanse sushi voor me!

Kosten: 20 EUR inclusief ontbijt

Flores: Hotel Villa del Lago
Fris hotel op het eiland Flores. Ik had een kamer met zicht op het water. Snelle wifi. Goede airco.

Kosten: 32 EUR per nacht exclusief ontbijt

Tikal: Tikal Inn
Eén van de hotels bij de parkingang. Rustig, netjes ondanks dat het wat verouderd is. Vriendelijke mensen. Wifi alleen in de lobby. De stroom gaat maar een paar keer per dag aan (rond de etenstijden).

Kosten: 51 EUR per nacht exclusief ontbijt

Flores: Los Amigos
Groot hostel waar ik een prima kamer had met eigen badkamer. Goede airco en goede wifi.

Kosten: 46 EUR per nacht inclusief ontbijt

San Pedro, Ambergris: Belize Budget Suites
Een echte suite, met separate slaapkamer en keuken met broodrooster, koelkast en bestek. Beetje ver van het centrum (2km) maar wel restaurants en supermarkt in de buurt. Snelle wifi. Koude airco. Weinig waterdruk, bijna niet genoeg om af te wassen laat staan te douchen.

Kosten: 67 EUR per nacht exclusief ontbijt

Eten

Ontbijt
Ik was inmiddels wel helemaal klaar met ei bij het ontbijt, gelukkig kon ik in die hotels waar ontbijt inclusief was vaak iets kiezen. Ze hebben meestal ook Amerikaanse pannenkoeken of iets als cornflakes of toast.

Lunch en tussendoor
Het streetfood is hier veel minder aanwezig dan in Mexico. In El Salvador kun je je wel voor een paar dollar volstoppen met pupusa’s. Je kunt zelf je vulling kiezen, sommige eettentjes hebben wel de keuze uit 30 soorten – met bonen en kaas is de traditionele, maar ik vond ook die met wortel erg lekker.

Diner
Echt lekker heb ik vooral gegeten in Belize, waar vis het menu domineert.

Kosten

Hoewel het dagelijks leven hier niet echt duurder is dan in Mexico, had ik meer moeite om binnen budget te blijven. Misschien werd mijn discipline in de loop van de reis minder, maar vooral de kosten voor het eten kon ik niet onder de 15 EUR houden. Tel daarbij nog eens Belize op, waar alles schreeuwend duur is.

LandPer dag HotelsVervoerEtenOverig
El Salvador73 EUR3271321
Honduras95 EUR5741520
Guatemala73 EUR3412206
Belize207 EUR68163192

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s