#38: Antigua Guatemala

Wat is het?
Antigua Guatemala was de hoofdstad van het zuidelijk deel van Mexico en Centraal-Amerika in de Spaans-koloniale tijd, tot zijn verwoesting door een aardbeving in 1773. Het klassieke stratenplan uit 1534 is bewaard gebleven, net als veel monumentale gebouwen in barok-stijl uit de 18de eeuw.

Cijfer: 6,5 (Ik heb mijn beoordeling na mijn tweede bezoek een beetje verlaagd, omdat Antigua echt niet zo geweldig is. Waar andere Spaans-koloniale steden hun (barokke) religieuze instellingen hebben behouden en uitgebreid in de 18de en 19de eeuw, ligt alles in Antigua in puin en is alle rijkdom die er ooit was, onzichtbaar.)

Toegang: Per monument waar je naar binnen gaat betaal je zo’n 20 tot 40 Quetzal (2,30 – 4,60 EUR).

Hoeveel tijd: Een halve dag is genoeg.

Opvallend: Antigua Guatemala werd al heel vroeg een werelderfgoed: in 1979, een jaar na de introductie van de Lijst, in een tijd dat er geen significante onderbouwing nodig was. Net als het Mexicaanse Oaxaca, waar het wat op lijkt met z’n lage en kleurrijke huizen, heeft de stad zich volledig op het toerisme ingesteld. De inheemse bevolking is naar de randen van de stad geduwd, waardoor er ruimte is gemaakt voor een internationale levensstijl met boetiekhotels en McDonald’s. Antigua heeft ook veel taalscholen voor buitenlandse studenten, dus naïeve 19-jarige Amerikanen zijn een belangrijke doelgroep voor de vele bars.

Op mijn ronde door de stad bezocht ik de volgende plekken:

Poort van Santa Catalina: het meest iconische bouwwerk in de stad, gebouwd voor de nonnen om de straat tussen twee delen van hun klooster over te steken zonder gestoord te worden. Foto’s zijn beter in de ochtend, omdat de vulkaan op de achtergrond later op de dag meestal bedekt is met wolken.

La Merced: één van de weinige gebouwen in Antigua die bestand was tegen de grote aardbeving van 1773. De gele kerk heeft de mooiste façade van de hele stad met ingewikkeld stucwerk; het staat op alle lijstje van de mooiste kerken van Guatemala. Vanwege de stand van de zon is de middag het beste voor foto’s van die façade.

Las Capuchinas: een goed voorbeeld van een verwoest klooster, waarvan er meerdere in de stad zijn. Toegangsprijs Q40.

De Kathedraal: de gevel is na de aardbeving van 1773 nog intact en doet weer dienst als kerk. De ruïnes van de voormalige kathedraal zijn te bezoeken vanaf een ingang om de hoek tegen een vergoeding van Q20.

Convento Santa Clara heeft een gebeeldhouwde façade (verborgen achter de huidige ingang) en een groot complex met tuinen, kloosters en alles wat je van een klooster mag verwachten. Vanaf de bovenste verdieping heb je een mooi uitzicht op de omliggende bergen. Toegangsprijs Q40.

Iglesia de San Francisco el Grande: een populaire kerk bij de inheemse bevolking omdat het de laatste rustplaats is van de eerste katholieke heilige uit Guatemala.

Als je meer tijd hebt hier, kun je één van de acht extra locaties bezoeken die ook tot het werelderfgoed behoren. Die bevinden zich binnen een straal van 10 km rond Antigua. Ze dateren allemaal uit hetzelfde tijdperk als Antigua zelf (midden 16de eeuw), maar het is onduidelijk wat ze er aan toevoegen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s