Chalchuapa

Wanneer je het Antropologisch Museum in San Salvador bezoekt, merk je dat de dingen die daar te zien zijn, zich concentreren op twee locaties: Joya de Ceren en Tazumal. Een blikvanger die daar vanuit Tazumal naar toe werd gebracht, is een antropomorfe sculptuur op ware grootte die de godheid Xipe Totec voorstelt.

Tazumal maakt deel uit van het mogelijk toekomstig werelderfgoed Chalchuapa, genoemd naar een stad met een aantal archeologische vindplaatsen. Het zijn ruïnes uit de late preklassieke en de klassieke Maya-periode. De plaats werd nog bewoond toen de Spanjaarden in de 16de eeuw arriveerden.

Ik begon mijn bezoek bij de opgravingen van Tazumal. Het duurt ongeveer een half uur om er te komen met bus 218 vanuit Santa Ana,  een buskaartje kost slechts 0,32 USD. De toegangsprijs voor buitenlanders is 5 USD. Net als Joya de Ceren ziet de site er verzorgd uit. Het kleine museum op het terrein heeft goede keramiek.

Het meest opvallende aan de Tazumal-ruïnes is de manier waarop ze werden gerestaureerd: ze werden in de jaren veertig en vijftig met cement bedekt. Het ziet er echt niet goed uit en het beton begint ook te slijten door hevige regenval en boomwortels. Toch was het een prettige site om rond te lopen, zo als de enige bezoeker op een woensdagochtend. Tazumal wordt nu verder opgegraven door een Japanse universiteit, er lijkt nog veel te ontdekken hoewel het meeste verborgen zal zijn onder de moderne stad.

Het oudere Casa Blanca ligt 1,5 km naar het noorden en is gemakkelijk te voet te bereiken, nog steeds binnen de grenzen van de stad Chalchuapa. Het ligt in een klein, bosrijk gebied, met een overvloed aan vogels, waaronder de altijd betoverende motmot. De bezoekerservaring is vergelijkbaar met die van Tazumal: een toegangsprijs van 5 USD, een goed verzorgde site en een klein museum ter plaatse gericht op de specifieke locatie.

Dit museum heeft goede uitleg (ook in het Engels), maar minder vondsten behalve een gemummificeerde mens. De meest interessante ruïne in Casa Blanca is Structuur 5 met een stele en een altaar ervoor. Waarschijnlijk hebben de Maya hiermee het einde van de bouw willen markeren, of een andere relevante gebeurtenis.

Er moet nog een derde locatie zijn, El Trapiche, die nog noordelijker ligt. Ik kon hierover alleen niks op een kaart vinden, het lijkt niet te zijn opengesteld voor bezoekers zoals de andere twee. Dus sloot ik mijn bezoek aan Chalchuapa maar af met de lokale snack yuca con chicharron van een van de “yuquerias” die langs de straat naast Tazumal te vinden zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s