Terugblik Mexico 2022

Dit was mijn derde bezoek aan Mexico ooit, en dit keer spendeerde ik er maar liefst 6 weken. Ik heb nu “alles” gezien – nou ja, alle uithoeken van het land en 33 van de 34 werelderfgoederen. Nog niet eens alle deelstaten. Er zijn fantastische dingen te zien en het is een bijzonder prettig land om in rond te reizen.

Hoogtepunten van deze reis:

Vervoer

Internationale vluchten
Ik vloog heen en weer naar Mexico-Stad met KLM. De vlucht duurt 10,5 uur op de heenreis en een uurtje minder op de terugreis. Voor het eerst sinds jaren weer in de Economy Class – het eten is er in die tijd niet beter op geworden. Gelukkig zat er op beide vluchten niemand naast me, dat maakte het goed te doen.

Bus
Het bustransport tussen alle kleinere en grotere steden is uitstekend in Mexico, dus in de bus bracht ik ook het grootste deel van mijn tijd ‘on the road’ door. Meestal hoef je niet van tevoren te reserveren. Voor de langere afstanden lopen de kosten aardig op, een vlucht kan dan zelfs goedkoper zijn.

Binnenlandse vluchten
De afstanden in Mexico zijn zo groot, dat je niet om de binnenlandse vluchten heen kunt. Van Mexico-Stad naar Chihuahua is het bijvoorbeeld 1500 kilometer. Ik vloog met de drie grootste Mexicaanse maatschappijen (Aeromexico, Volaris en Vivaerobus). Ze gedragen zich alledrie als prijsvechters en willen je extra laten betalen voor alles (stoel, bagage). Maar als je overal “Nee” tegen zegt, dan ben je goedkoop uit. Mijn vlucht van Chetumal naar Mexico-Stad bijvoorbeeld kostte maar 17 US dollar.

Uber
In de grote steden werkt Uber ook heel goed, inclusief van en naar een vliegveld. Ik betaalde steeds elektronisch (via PayPal).

Huurauto
Al maanden van tevoren had ik bij Alamo een huurauto geboekt voor een week in Baja California. Prijzig (70 EUR per dag) maar zonder gezeur. In Baja California is het gemakkelijk rijden, er is weinig verkeer buiten de steden, de wegen zijn goed en er zijn volop benzinestations en supermarkten.

Hotels

Mexico-Stad: Courtyard by Marriott Mexico City Airport
Dit hotel zit aan het vliegveld vast, op de eerste verdieping boven Puerta 8 en naast het langeafstands busstation. Inchecken is een heel proces hier. De kamer is mooi en ruim, maar de lucht is nogal droog en heet en er kan geen raam open.

Kosten: 102 EUR per nacht

Nuevo Casas Grandes: Pueblo del Soul B&B Paquime
Het ligt pal naast het werelderfgoed Paquimé. Ze waren zo vriendelijk me op te halen vanaf de bushalte in Nuevos Casas Grandes, 7 kilometer verderop. Het is er heel schoon, en alles werkt. Ik had een kamer met terrasje. Ontbijt extra te betalen, maar hebben ze wel in het kleine restaurant dat erbij hoort.

Kosten: 44 EUR per nacht exclusief ontbijt

Chihuahua: Doroteo Hotel Boutique
Dit ligt op een mooie locatie in de chiquere buurt van de binnenstad, vlakbij de Quinta Gameros (hét mooiste gebouw van Chihuahua). Beetje duister en niet zo gezellig, maar alles werkt.

Kosten: 35 EUR per nacht inclusief ontbijt

Mexico-Stad: One Ciudad de Mexico Alameda
Naar dit hotel keerde ik maar liefst 3x terug tijdens deze reis. Het is een “No frills”-hotel, een beetje zoals een Ibis hotel (misschien nog Spartaanser). Fantastische locatie, heel behoorlijk ontbijt, hete douche, goede wifi. Streetfood voor de deur.

Kosten: 42-50 EUR per nacht inclusief ontbijt (prijs verschilde per datum, heb er 3x verbleven)

Jalpan: Hotel Mision
Dit hotel ligt voor de missiekerk en naast het museum. Traditionele stijl. Heeft zwembad en tuin, waar je goed kunt relaxen.

Kosten: 51 EUR per nacht inclusief ontbijt

Zacatecas: Casa Torres
Het ligt in het centrum, bij de kathedraal. Moeizaam internet. Goed continentaal ontbijt. Rustig maar onpersoonlijk. ’s Nachts hoor je de trein door de stad denderen, maar dat zul je overal in de stad wel horen.

Kosten: 45 EUR inclusief ontbijt

Guadalajara: Olga Querido B&B
Dit is meer een hostel. Het wordt gerund door een kletsgrage dame. Goede wifi. Het ligt net buiten het echte centrum.

Kosten: 22 EUR inclusief ontbijt

Hermosillo: Hotel Ibis
Een Ibis-hotelkamer zoals overal ter wereld. Weinig waterdruk waardoor douchen moeizaam gaat. Verder heel rommelig bij het inchecken, verkeerde bedragen afgeboekt (maar wel weer keurig hersteld door Booking.com).

Kosten: 33 EUR per nacht exclusief ontbijt

Sonora woestijn: Tent
Kamperen met een goede tent, slaapzak en luchtbed is goed te doen. Ze werden allemaal geleverd door de organisatie met wie ik de 2-daagse tour door El Pinacate deed. Het kampeerterrein heeft geen voorzieningen.

Kosten: inbegrepen in mijn tour

Guadalajara: Real de Castilla
Pal in centrum. mooi oud gebouw, soort kloostercel. Kamer zonder raam. Zeer snelle wifi. Geen ontbijt. Ook hier weinig waterdruk in de douche.

Kosten: 31 EUR per nacht exclusief ontbijt

Loreto: Hotel Angra
Eén van mijn favoriete hotels van deze reis, ik was er 2x. Het is een motel, waar je de auto voor de deur kunt parkeren. Erg ruime en lichte kamer. Vriendelijke receptie. Tien minuutjes lopen naar het centrum en de zee.

Kosten: 58 EUR per nacht exclusief ontbijt

San Ignacio: Ignacio Springs
Ik verbleef in een yurt op een mooi terrein, met een eigen zitje voor de deur. Wifi haalde de badkamer en terras, maar net niet de slaapkamer. Lekkere plek met hangmatten aan de rivier hoort erbij. Er hangt door de Amerikaanse eigenaren een beetje aparte sfeer (ze stimuleren het samen eten etc). Ze waren wel zo vriendelijk 2 tours voor mij te regelen, én ik kreeg kaas bij het ontbijt nadat ze hadden gehoord dat ik uit Gouda kom.

Kosten: 87 EUR per nacht inclusief ontbijt

Oaxaca: Comala B&B
Gehorig (binnen en buiten). Beetje wannabe, wifi deed het af en toe niet. Goed ontbijt, keuze van kaart (ook muesli en fruit en zo). Netflix op TV met Engelstalige ondertitels.

Kosten: 48 EUR per nacht inclusief ontbijt

Tehuacan: Hotel CR Tehuacan
Middenin het centrum, dichtbij ADO busstation. Gericht op binnenlandse zakenreizigers. Netjes, vriendelijk en goedkoop. Uploadsnelheid wifi niet zo goed. Geen ontbijt.

Kosten: 25 EUR per nacht exclusief ontbijt

Tlacotalpan: Hotel Dona Juana
Vriendelijk klein hotel in traditioneel, kleurig geverfd huis in de binnenstad. Alles werkt (heet water, wifi). Geen ontbijt.

Kosten: 26 EUR per nacht exclusief ontbijt

Chetumal: Hotel & Suites Arges
Saai hotel, met een geheel witte kamer, in één van de uitgestorven straten van Chetumal. Ontbijt niet inclusief maar ze hebben wel een goed restaurant waar je ’s ochtends tegen betaling iets van de kaart kunt bestellen.

Kosten: 29 EUR per nacht exclusief ontbijt

Poza Rica: Hotel du Parc
Beetje smoezelig hotel aan een drukke weg in het centrum. Poza Rica is ook al niet zo’n vrolijke stad. Met ontbijt (cornflakes, toast). Koude douche.

Kosten: 25 EUR per nacht inclusief ontbijt

Eten

Ontbijt
Ik probeer de eieren ’s ochtends altijd zo veel mogelijk te vermijden, maar dat valt niet mee in Mexico. Eigenlijk kennen ze geen ontbijt zonder ei. Gelukkig kon ik regelmatig toch nog wel toast met aardbeienjam krijgen en/of een fruitsalade. Maar het ontbijt was zeker niet mijn favoriete eetmoment van de dag in Mexico.

Lunch en diner
Meestal at ik ’s middags warm en nam ’s avonds iets uit een supermarkt mee. De regionale variatie aan gerechten is één van de sterkste punten van Mexico als vakantieland. In een restaurantje in Otumba maakte ik kennis met de rode pozole: een rijk gevulde soep met kip en gedroogde maiskorrels, en schaaltjes met van alles dat je er bij in kunt gooien.

Ik at veel tacos & gringas Al Pastor. En aan de kust zijn garnalen het populairst, zoals deze Camarones al la Veracruzana.

Kosten

Mexico is qua faciliteiten op veel gebieden een eerste-wereldland, maar toch niet zo duur. Ik gaf er dit keer 113 EUR per dag uit, dat is bijna 20 EUR minder dan in 2014 toen ik het meeste deed per huurauto. Met bijna 37 EUR per dag blijft vervoer een belangrijke kostenpost als je zo kriskras door het land reist als ik deed.

PostKosten per dag
Hotels47 EUR
Vervoer37 EUR
Eten15 EUR
Entrees en tours12 EUR
Overig (Sim-kaart, covid test etc)2 EUR

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s