#359: Camino Real

Wat is het?
De Camino Real de Tierra Adentro is een 1400 kilometer lang stuk van de historische Zilverroute die zich uitstrekte van Mexico-Stad tot New Mexico in de VS. De route werd actief gebruikt van het midden van de 16de tot de 19de eeuw, voornamelijk voor het vervoer van zilver gewonnen uit de mijnen van Zacatecas, Guanajuato en San Luis Potosí, en kwik geïmporteerd uit Europa. Het werelderfgoed omvat 60 verschillende locaties, waaronder bruggen, haciënda’s, kapellen, tempels, een ziekenhuis en verschillende steden. De route verbeterde de handel tussen de Spaanse dorpen en hielp de Spaanse veroveraars het Christendom te verspreiden over alle veroverde gebieden.

Cijfer: 5 (Als je één van de grote koloniale steden hebt gezien, zelfs als je alleen in het centrum van Mexico-Stad bent geweest, kun je deze ook aanvinken. Het is zo jammer dat de Mexicanen deze grote stadscentra hebben opgenomen in deze Camino Real-nominatie, omdat het de focus wegneemt van waar het om gaat. Het was beter geweest om specifieke monumenten uit te lichten, die direct gerelateerd zijn aan de Zilverroute.)

Toegang: Gratis

Hoeveel tijd: Van 10 minuten tot weken – het is maar hoeveel van de 60 locaties je wilt zien.

Opvallend: In 2014 bezocht ik het “voormalige koninklijke ziekenhuis van San Juan de Dios”, net buiten San Miguel de Allende. San Juan de Dios ligt in een rustige en traditionele wijk iets buiten het stadscentrum. Op het pleintje waar de kerk en het voormalige ziekenhuis zich bevinden vind je een UNESCO plaquette voor de inscriptie van de Camino Real.

De bouw van het Koninklijk ziekenhuis van San Juan de Dios begon in 1753. Het “ziekenhuis” bestaat ook uit een kerk (uiteraard!) en een begraafplaats. Het bevond zich op een strategische locatie op een verplicht punt van doorgang naar de Tierra Adentro. Het steunde alle zieke reizigers, ongeacht van welk ras ze waren, waar ze vandaan kwamen of hoe arm ze waren. De kerk is tegenwoordig nog steeds een parochiekerk, maar het voormalige ziekenhuis lijkt te zijn overgenomen door een basisschool.

In 2022 nam ik een Uber naar een voorstad van Zacatecas: Guadelupe. Daar ligt locatie 005Z van de Camino Real: het Voormalig college van Nuestra Señora de Guadalupe van Propaganda Fide.

Dit Franciscaanse klooster werd gebouwd tussen 1713 en 1721. De Franciscaanse broeders hier waren verantwoordelijk voor de missieactiviteiten in de provincies Texas en Louisiana. Het was er heel stil toen ik er was op een vroege dinsdagochtend, alleen een schoonmaker was de vloer aan het dweilen. Er moet in het klooster een goed museum zijn met religieuze kunst, maar hoe kom je daar? Alles bleek gesloten. Alleen de rijke kapel van Napoles kon ik nog bekijken vanachter het ijzeren hek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s