#779: Copán

Wat is het?
Copán is de archeologische vindplaats van een Maya-stad uit de 5de tot de 9de eeuw. Hij staat vooral bekend om zijn grote hoeveelheid aan artistiek hoogwaardige sculpturen. Bijzonder is de hiërogliefentrap, 72 treden bekleed met de langste tekst van het oud-Amerikaanse continent waarop de geschiedenis van de Copán-dynastie is te lezen.

Cijfer: 7,5 (Het was een fijn gevoel om weer eens door de ruïnes van een klassieke Maya-stad te lopen. Copán is niet de allermooiste onder de Maya-ruïnes, en ook de jungle is er niet zo indrukwekkend als in Calakmul of Tikal. Toch was het een stad van groot belang en is er nog veel van te zien. Door zijn vele beelden lijkt het een beetje op een Aziatisch tempelcomplex, een satellietstad van Angkor bijvoorbeeld.)

Toegang: Toegang voor buitenlanders tot de ruïnes kost 15 US dollar (13 EUR). Daarnaast betaal je nog 7 US dollar voor het museum.

Hoeveel tijd: Ik was zo’n twee uur bij de ruïnes en een half uur in het museum.

Opvallend: Het complex gaat om 8 uur open, en ik wil er ook al zo vroeg zijn om de drukte en hitte te vermijden. Helaas is het ontbijt in het hotel wat traag, zodat ik “pas” om 8.15 naar binnen ga. Dat is toch nog heel vroeg: er is nog een mannetje druk bezig om alle regenbedekking van de beelden af te halen.

Er is een pad door het bos dat je langs de hoogtepunten leidt. Er is maar weinig afgeschermd: je bent vrij om allerlei zijweggetjes te nemen, de oude trappen te beklimmen en te ontdekken wat er aan de andere kant van die stenen ligt. Het is nog rustig natuurlijk zo vroeg, en deze vrijheid maakt het alleen nog maar makkelijker om mensen te ontwijken.

Het eerste monumentale complex dat je tegenkomt is het Plein van de Jaguars. Vanaf hier lopen er allerlei (voor het publiek gesloten) tunnels naar de rest van de stad.

Naar het grootste open plein loop je vervolgens via een klauterroute langs een door boomwortels verwrongen ruïne. Hier ligt de beroemde hiërogliefentrap. Ook is hier het balspelveld.

Op het open terrein staan heel wat steles en andere beelden. Die onder een afdakje zijn originelen, die zonder zijn replica’s. Het is een lekkere plek om rond te dolen of een mooi plekje uit te zoeken om te gaan zitten. Aan de rand van het terrein schreeuwen de vogels (ara’s) je tegemoet.

Een zijpad vanaf dit veld leidt je naar Núñez Chinchilla. Dit is een sinds 2018 door een Japanse universiteit opgegraven woongebied. Er zijn graven gevonden en monolieten van een type dat je elders in Copán niet ziet.

In het museum van Copán hebben ze de meest kwetsbare sculpturen verzameld, waarbij ze de originelen ter plekke vervangen door replica’s. Het is een groot gebouw, vooral voor de nagebouwde Rosalila tempel op het middenterrein. Deze is helemaal rood geverfd, zoals de tempels er vroeger uit moeten hebben gezien. Het is wel weer een herinnering dat het stenige grijs van ruïnes niet is zoals het vroeger was. De rest van het museum valt me wat tegen, het is toch zonde dat het allemaal niet meer op de originele plek te zien is.

Na het museum loop ik de uitgang van het complex uit en dan nog 1,5 kilometer het voetpad af naar rechts, naar waar de ruïnes van Las Sepulturas moeten liggen. Dit zijn de opgravingen van een woonwijk uit de Maya-tijd. Het is een prettige wandeling, maar wat ik al vreesde blijkt waar: ze zijn gesloten voor publiek. In totaal loop ik ruim 10 kilometer deze ochtend, door het park en van/naar het plaatsje Copan Ruinas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s