#772: Golf van Californië

Wat is het?
De Eilanden en beschermde gebieden in de Golf van Californië zijn 12 natuurgebieden in zee en aan de noordwestkust van Mexico. Ze hebben een uitzonderlijk hoge biodiversiteit aan land- en zeedieren en planten. Bijna 40% van alle soorten zeezoogdieren zijn er te vinden, zoals 11 soorten walvissen, grote kolonies zeeleeuwen en de vrijwel uitgestorven Californische bruinvis (vaquita).

Cijfer: 8 (Het is niet zo’n bekend gebied, dat komt ook door de generieke naam en doordat het veel verschillende natuurgebieden in verschillende staten van Mexico omvat. Het deel dat ik bezocht – Bahia de Loreto – heeft me positief verrast. Het is er heel rustig, ongerept, heldere zee, mooie kleuren, en met volop zeezoogdieren, vogels en vissen.)

Toegang: De entree tot het park kost 100 pesos (4,5 EUR). Dit was onderdeel van de kosten van mijn tour (55 EUR).

Hoeveel tijd: Ik was 5 uur met een tour het water op, en zo’n anderhalve dag langs de kust.

Opvallend: Vanuit La Paz, waar mijn vliegtuig landde, reed ik eerst 3 uur door het niets. Het was zo’n saaie rit dat ik bang was om achter het stuur in slaap te vallen. Toen veranderde het landschap ineens: het werd een soort Grand Canyon met cactusbossen, het heet de Sierra de la Giganta. Pas achter dit enorme gebergte wordt de Golf zichtbaar. Er is een geweldig uitzichtpunt langs snelweg 1 (Mirador Chuenque), waar je een overzicht hebt over verschillende eilanden in de baai. Er zijn 5 grotere eilanden in Bahia de Loreto en vele kleinere eilandjes.

Om dit werelderfgoed gemakkelijk af te vinken, kun je over Loreto’s Malecon lopen of over de stranden. Ik deed dat op mijn eerste avond in de stad en genoot vooral van het kijken naar de bruine pelikanen die aan het vissen waren. Het zijn mooie wezens met hun roodachtige en okerkleurige nek en buidel. Als ze een vis opmerken, duiken ze met hun kop recht het water in.

Voor een meer uitgebreide kennismaking deed ik een 5 uur durende boottocht naar Isla Coronado. Dit is de meest populaire bestemming van het aanbod in Loreto. Er waren op dezelfde ochtend 4 of 5 boten van verschillende bedrijven op het water, maar ze varen allemaal met kleine boten (maximaal 6 – 8 passagiers), dus het werd nooit druk. Ik deelde mijn boot met een vader en zoon uit Tijuana. Op weg naar het eiland zag ik een groep dolfijnen (tuimelaars). Het waren er zo veel, en ze bleven maar springen.

Isla Coronado is het enige eiland van Loreto dat van vulkanische oorsprong is. Het heeft nog steeds een vulkanische kegel en overblijfselen van lavastromen. We begonnen ons bezoek met rond het eiland te varen. De lava heeft een aantal behoorlijk rare rotsen gecreëerd. Ze zijn een favoriete ontmoetingsplaats voor vogels zoals de blauwvoetgent en zijn meer voorkomende neef de bruine gent.

Om de zoveelste hoek woont de kolonie zeeleeuwen van het eiland. De komst van de boten deed ze wel “blaffen”, maar ze bleven rustig op hun plekje zitten. Ik vond het verbazingwekkend hoe behendig ze zijn om weer uit het water en op de rotsen te klimmen. Je mag hier ook snorkelen tussen de dieren in.

Aan “de achterkant” van het eiland liggen een paar witte zandstranden. Hier stopten we voor de door de tourorganisate meegebrachte lunch (op het eiland zijn geen voorzieningen). Ik deed nog een korte wandeling landinwaarts via een vlonderpad en het strand. De vergezichten richting de Sierra aan de kust van het vasteland bleven prachtig.

Het beste hier is echter het zeer heldere water. Zelfs zonder snorkelen kun je 20 tot 30 meter de ondiepe zee in lopen en een grote verscheidenheid aan kleine, kleurrijke vissen zien. Niet voor niets heeft Jacques Cousteau dit gebied ooit aangeduid als “Het aquarium van de wereld”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s