#770: Tequila

Wat is het?
In het Agave landschap en de oude industriële faciliteiten van Tequila staat de cultuur van de blauwe agaveplant centraal, die sinds de 16de eeuw wordt gebruikt om de sterke drank ‘tequila’ te produceren. Hier werden de pre-Spaanse tradities van het vergisten van mescalsap gecombineerd met de technologie van Europese distillatieprocessen. Ook erkent het de Teuchitlan-culturen die er in de periode 200-900 leefden en terrassen voor landbouw, huisvesting, tempels, en balvelden aanlegden.

Cijfer: 6 (De oneindige blauwe velden met agaveplanten is iets wat je alleen hier kunt zien, zeker de moeite waard. Het proces van tequila maken verschilt verder niet zoveel van dat van sterke drank elders in de wereld.)

Toegang: Ik betaalde 260 pesos (11,70 EUR) voor de rondleiding door de tequila fabriek.

Hoeveel tijd: Met het openbaar vervoer bleek het een volle dagtocht vanuit Guadalajara.

Opvallend: Met een busmaatschappij genaamd “Quick” had ik het kunnen weten: het is een slome rit vanaf het oude, vervallen busstation in het centrum van Guadalajara naar de streek waar de Tequila gemaakt wordt. Het is maar 60 kilometer, maar we doen er ruim 2 uur over. Pas tijdens het laatste half uur krijg je zicht op de agavevelden en hun blauwige kleur.

Tequila is de grootste van de drie plaatsen die samen het werelderfgoed vormen. Daar stap ik uit. Het blijkt een echt toeristenplaatsje te zijn, met een lange hoofdstraat vol souvenirwinkels die tot aan het centrale plein leidt. Ik word ook al meermalen aangesproken om een tour te gaan doen bij een tequila fabriek, maar ik kijk eerst zelf welke opties er zijn.

Je kunt je hier laten rondrijden in een toeristenbus in de vorm van een rode peper of een houten vat. Ik kies toch maar voor een meer sobere rondleiding door een fabriek, en wel die van Jose Cuervo aan het centrale plein. Ook dit is een goedlopende business: de hele dag door zijn er tours, en je kunt kiezen voor een standaardtour of eentje waarbij je extra veel drank kunt proeven.

Mijn “klassieke” tour is in het Engels en ik doe hem samen met 3 Amerikanen. Op de Spaanstalige tour na ons zitten wel 20 mensen. Dit bedrijf (de wereldwijde marktleider) maakt al sinds 1795 tequila. De drank komt vanuit het hart van de agaveplant, dat zichtbaar wordt nadat alle bladeren zijn weggesneden.

De kern wordt vervolgens gekookt en geplet om sap te maken, dat wordt gefermenteerd en gedistilleerd tot tequila. De drank kan daarna nog worden gerijpt in eikenhouten vaten, waardoor het een gouden tint krijgt. Deze nabewerking, vergelijkbaar met andere sterke dranken, is pas sinds de jaren 60 van de vorige eeuw gebruikelijk.

Aan het eind mogen we natuurlijk ook nog proeven. Eerst het “snoep”, een stukje van de geplette plant waar je het sap uit kunt zuigen. Het smaakt een beetje naar suikerriet. En daarna wat slokjes van de tequila zelf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s