#769: Hospicio Cabañas

Wat is het?
Hospicio Cabañas was een instelling voor de armen, zieken en ouderen in de Mexicaanse stad Guadalajara. Het werd in 1821 als één van de eerste in zijn soort in de Nieuwe Wereld gesticht door Franciscaanse broeders. In de kapel is in de jaren dertig van de 20ste eeuw een reeks monumentale muurschilderingen toegevoegd door de Mexicaanse kunstenaar Orozco.

Cijfer: 6,5 (Als de muurschilderingen er niet waren geweest, was het zeker een onvoldoende geworden. Er is eigenlijk niets dat aan de vroegere functie van het gebouw als armen/ziekenhuis herinnert. Orozco’s muurschilderingen – van veel later datum – tillen dit gebouw artistiek naar een heel ander niveau.)

Toegang: 80 pesos (3,60 EUR).

Hoeveel tijd: Ik was er anderhalf uur. Het is ook de moeite waard om op een (gratis) rondleiding te wachten, dan snap je de thematiek beter en zie je meer details hoe Orozco de werken geschilderd heeft.

Opvallend: Na mijn aankomst op het busstation van Guadalajara spoed ik mij meteen dwars door de stad naar dit gebouw. De eerste indrukken van Guadalajara zijn niet zo best: het is een rommelige stad, met veel daklozen en bedelende kinderen. Het Hospicio ligt aan het eind van de voetgangerszone van een lange winkelstraat.

Gelukkig is het open en is het er ook erg rustig. Na betalen van de toegang kun je vrij rondlopen door grote delen van dit enorme gebouw. Het is met opzet laag gehouden voor de niet-goed-ter-been-zijnde bewoners. Ook zijn er kleinere en grotere binnenplaatsen om hen van de frisse lucht te laten genieten.

Waar iedereen tegenwoordig voor komt is de kapel, één van de eerste ruimtes na de ingang. Hier zijn de wanden en plafonds bedekt met de muurschilderingen van Orozco.

Er zijn een paar centrale thema’s, zoals de historische strijd tussen de inheemse bewoners van Mexico en de Spaanse conquistadores met hun paarden. Dit fresco geeft de mensenoffers van de Azteken weer, met het bloedend hart links.

Het beroemdste fresco bedekt het binnenste van de koepel, als ware het de Sixtijnse Kapel. Het staat bekend als ‘Man van Vuur’ en toont een man die wordt verteerd door vlammen. Het is zo geschilderd dat je er van 360 graden zicht op hebt. Het is intrigerend om de man haast door het dak te zien verdwijnen.

Een ander belangrijk thema van Orozco is de negatieve kant van de voortschrijdende technologische ontwikkeling. Onderstaand robotpaard galoppeert door het schilderij en wekt het gevoel op dat industrie en technologie de macht hebben om ons allemaal tot slaaf te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s