#768: Zacatecas

Wat is het?
Zacatecas is een goed bewaard voorbeeld van een Spaans-koloniale stad, met het onregelmatige stratenplan dat kenmerkend is voor mijnbouwsteden. De stad werd in 1546 gesticht toen er zilver werd gevonden. Zacatecas groeide uit tot de belangrijkste zilverproducent in de 16de en 17de eeuw.

Cijfer: 5,5 (Het is een prettige stad om op je gemak doorheen te wandelen, met pleintjes en monumentale gebouwen in roze zandsteen. De werelderfgoedwaarde daarentegen is niet zo hoog: vrijwel alles dateert uit een veel latere periode dan de bloeitijd van de mijnstad, meest uit de 19de eeuw.)

Toegang: Gratis. Ik ben nergens echt naar binnen geweest, behalve in de kathedraal. Daarnaast maakte ik een retourtochtje met de kabelbaan voor 160 pesos (7 EUR) en ging ik nog naar het Rafael Coronel museum (30 pesos).

Hoeveel tijd: Een halve dag.

Opvallend: Ik had een lijstje met bezienswaardigheden gemaakt, allemaal gemakkelijk te voet te bereiken. Ik begon met de wandeling omhoog, naar het kabelbaanstation (Teleferico). De kabelbaan zou om 10 uur aan zijn ritjes moeten beginnen, maar bij de ingang kreeg ik te horen dat ik nog een half uur moest wachten. Er was “een technisch probleem”. Na 3 kwartier was het nog niet verholpen en kreeg ik mijn geld terug. Terug naar het centrum dan maar.

Het centrum bestaat uit één lange rechte straat waaraan de belangrijke gebouwen van de stad staan. Naast die straat moet er al snel de hoogte in worden gebouwd en lopen de straten omhoog.

De meest imposante gebouwen van de stad zijn de vele kerken. Ze zijn ook allemaal in rode zandsteen gebouwd, typisch voor Zacatecas. Onderstaande Dominicaanse kerk is de mooiste. In de ruïnes van de Franciscaner kerk is nu een groots maskermuseum gevestigd.

Er gaat echter niets boven de barokke facade van de kathedraal van Zacatecas. Tussen de planten en de tierlantijnen is de hele heilige familie en goddelijke drie-eenheid afgebeeld, vanaf de Heilige Vader helemaal bovenin tot en met de apostelen in nissen daaronder.

Na de lunch ging ik toch nog maar een keer naar de kabelbaan. Aan het eind van de ochtend had ik de gondels weer over de stad zien zweven. Ik had geen zin meer om helemaal naar boven te lopen, en een Uber was snel besteld (1 EUR). Ik kon zo een gondeltje instappen, druk hadden ze het vandaag niet.

Het eindpunt is de Cerro de la Bufa. Hier liggen nog een kapel, wat toeristische musea en souvenirwinkels. Je komt er echter voor de uitzichten over de stad. Ook vanuit de gondel kun je goed stadsfoto’s maken, met daarop die ene hoofdstraat die Zacatecas karakteriseert.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s