#767: Franciscaner missieposten in de Sierra Gorda

Wat is het?
De Franciscaner missieposten in de Sierra Gorda werden gebouwd in de laatste fase van de evangelisatie van het binnenland van Mexico, in de 18de eeuw. Het zijn 5 missiedorpen, waar de rijk versierde gevels van de kerken het resultaat laten zien van de gezamenlijke creatieve inspanningen van de missionarissen en de inheemse bewoners.

Cijfer: 6,5 (Het zijn plaatjes. Maar als je er één gezien hebt, heb je ze allemaal gezien.)

Toegang: Gratis. De kerkjes zijn nog in gebruik. Bovendien gaat het vooral om de facades.

Hoeveel tijd: Ik had hier eigenlijk maar één namiddag & avond gepland. Maar omdat ik een week eerder uit Nederland ben vertrokken, plak ik er onder andere hier een dag aan vast. Het kost niet veel tijd om de kerken te bezoeken (10 minuten per kerkje), maar voor de beste foto’s moet je rekening houden met de stand van de zon. Zo zijn de missiekerken van Jalpan en Landa het best ’s ochtends te fotograferen en Conca en Tilaco in de namiddag.

Opvallend: Ik overnacht in Jalpan, in het Hotel Mision pal tegenover de kerk. In de namiddag ben ik al even wezen kijken, maar dan ligt de facade in de schaduw. Maar ongeveer een uur na zonsopgang bereikt het zonlicht de hele kerk. Het felle geel spat er hier van af.

Met de bus ga ik vervolgens naar het volgende dorp: Landa de Matamoros. Er rijdt hier in de Sierra Gorda ongeveer elk uur een bus langs de dorpen.

De facade van de kerk in Landa is donkerrood, de mooiste van allemaal vind ik. Wel hebben ze er hier een net overheen gespannen, tegen de duiven waarschijnlijk. Dit is ook de enige van de kerken die ik bezoek waar ook binnen nog wat kleurige stucco decoraties te zien zijn: de rest is heel simpel van binnen.

Twee van de vijf kerkjes liggen een behoorlijk stuk van de doorgaande weg: Tilaco en Tancoyol. Tilaco is nog het dichtstbij: een kleine 25 kilometer vanaf Landa. Om een beeld te krijgen van de meer landelijk gelegen kerken, vraag ik een taxichauffeur om me heen en terug te rijden (inclusief een korte wachttijd). Wat volgt is een snelle rit over de typisch slingerende wegen in de Sierra Gorda.

De kerk van Tilaco staat niet aan het centrale plein, maar aan de rand van de hoofdstraat op een helling.

De taxichauffeur vraagt of ik ook nog naar de kerk van Tancoyol wil, maar na 3 kerken heb ik het wel gezien. Ook die van Concá, die ten noorden van Jalpan langs de weg ligt, sla ik over.

Aan het einde van de middag ga ik dan nog naar het Regionale Museum in Jalpan. Dit is gratis te bezoeken. Hier hebben ze natuurgetrouwe reproducties van de facades van de 5 kerkjes – een mooie manier om de sculpturen in detail te kunnen zien. Ze zijn zo exact nagemaakt dat de afgebrokkelde hoofden van de onderste figuren op de kerk van Landa ook in de replica ontbreken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s