Cholpon-Ata

Vandaag begin ik aan het driedaagse rondje door het noordoosten van Kirgizië, om het Issyk Koelmeer. Op het busstation van Bishkek kom ik precies op tijd aan om de laatste zitplaats te bemachtigen in de minibus naar Cholpon-Ata. Ik mag voorin zitten, naast de bestuurder. Cholpon-Ata is een stad aan de noordzijde, ongeveer halverwege de 182 kilometer die het meer lang is.

De rit verloopt vlot, we rijden grotendeels dezelfde weg als gisteren naar Burana. Eerst nog over de vlakte met landbouwgronden. Maar hoe dichter je bij het meer komt, hoe hoger de bergen. Bij een wegrestaurant maken we een stop. Ik vermaak me met het fotograferen van de omgeving en deze kitscherige beeldengroep, die vast “Welkom” uitbeeldt.

Na zo’n 4 uur rijden stap ik uit in de ellenlange hoofdstraat van Cholpon-Ata. Gelukkig ligt mijn pensionnetje (het Family Guesthouse) pal achter het busstation. Ik word vriendelijk verwelkomd en mag zelf een kamer uitzoeken. Het kost maar 17 EUR, maar de kamer is van alle gemakken voorzien: van snelle wifi tot eigen badkamer. Ik krijg op mijn telefoon een berichtje van de dochter – haar moeder die me heeft ontvangen spreekt geen Engels, maar de dochter kan boodschappen aan haar overbrengen.

Die communicatieroute brengen we meteen maar in de praktijk: de moeder heeft manti (gevulde deegballetjes) gemaakt, of ik er ook wat wil. Ik krijg er nog van alles bij, zo kom ik aan mijn lunch.

Het viel de afgelopen dagen al op hoe droog de grond is. Hier in Cholpon-Ata is het watertekort inmiddels zo hoog opgelopen dat het stadsbestuur vanaf deze ochtend letterlijk de kraan heeft dichtgedraaid. Het gaat 48 uur duren, zo bericht de dochter me. Er komt nog wel wat water uit de kraan in mijn badkamer en ook zit er nog water in de spoelbak van de wc. Maar douchen zal er wel niet inzitten.

Na de lunch loop ik de hoofdstraat in om het Issyk Koel-museum te bezoeken. Het is een klein maar informatief museum, dat vooral ingaat op de menselijke historie: de rotstekeningen, de handel langs de Zijderoute en de ambachten van deze regio.

Daarna wil ik naar de rotstekeningen. Die liggen 3 kilometer buiten de stad. Normaal zou ik dat gaan lopen, maar ik ben een beetje flauw van de felle zon al de hele dag. Ook het feit dat Cholpon-Ata op 1600 meter hoogte ligt draagt misschien bij aan mijn slappe conditie. Dus ga ik op zoek naar een taxi. Langs de weg wordt het niks, het is veel te druk met mensen die gewoon een stukje verderop de lange straat af moeten. Ik schakel dus nog maar eens de dochter des huizes in via mijn telefoon. Ze regelt een chauffeur die me heen brengt, en blijft wachten om me terug te brengen.

Ik ben blij dat ik het niet ben gaan lopen: de weg naar de rotstekeningen is volledig zonder schaduw. Het veld met de tekeningen ook, dat wist ik al. Ik ben blij dat ik daar de energie voor bewaard heb.

De mooiste rotstekening ligt misschien al wel aan het begin: een groot paneel met veel steenbokken, maar ook sneeuwluipaarden. De tekeningen schijnen op sommige momenten van de dag slecht te zien zijn, maar nu om half 4 vind ik ze duidelijk genoeg.

Het is een heel groot terrein vol met stenen en rotsen. Vooraan zijn de beste exemplaren voorzien van een blauwe markeerpijl. Je kunt schier oneindig doorlopen richting de bergwanden in de verte. Maar ik houd me eerst een tijdje bezig met het fotograferen van een vogel: de hop. Dat vind ik altijd zo’n prachtige vogel.

De rotstekeningen dateren uit verschillende periodes, van 800 voor Christus tot 1200 na. Vooral dieren zijn er afgebeeld, en de jacht.

Vanaf het hoger gelegen deel van het terrein met de stenen krijg je ook een steeds beter zicht op het donkere blauw van het Issyk Koelmeer. Het meer is op plaatsen meer dan 600 meter diep. Het is een bergmeer, dat wordt gevoed door smeltende sneeuw.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s