#747: De Prosecco heuvels

Wat is het?
De Prosecco heuvels van Conegliano en Valdobbiadene vormen een cultuurlandschap in uitdagend, bergachtig terrein. De steile hellingen zijn bedekt met kleine wijngaarden. De hoogste kwaliteit Prosecco wijn wordt hier al sinds de 18de eeuw geproduceerd.

Cijfer: 3 (Wijngaarden zijn sowieso al niet aan mij besteed, maar ik kon hier verder ook weinig interessants aan ontdekken. Zonder twijfel Italië’s slechtste werelderfgoed).

Toegang: Gratis. Niet dat je überhaupt ergens naar binnen kunt.

Hoeveel tijd: Ik liep er zo’n 2 uur rond.

Opvallend: De “Prosecco heuvels” zijn een smalle bergketen in de uitlopers van de Alpen. Als je vanuit de vlaktes rond Venetië naar het noorden reist, zijn dit de eerste bergen die je tegen komt. De bergkam is lang en smal, met hellingen die 35 tot 40 graden steil zijn.

Zicht op de typische bergkammen vanaf mijn hotelkamer in Vittorio Veneto

Vanaf mijn overnachtingsplaats Vittorio Veneto loopt er een weg door de vallei en langs de bergkammen naar Valdobbiadene. Bus 117 rijdt er elke anderhalf à twee uur doorheen. Het plaatsje Follina ligt ongeveer halverwege, daar stap ik uit. De plaatsjes langs de route zijn geen onderdeel van het werelderfgoed. Maar ze hebben allemaal wel een wijkje met oude stenen huizen. Dit Follina is zelfs onderdeel van de lijst met “mooiste dorpen van Italië”.

Follina

Voor de wijnbouw moet je naar links kijken: hier en daar tegen de bergwand zie je plukjes wijnranken met een schuurtje ernaast. Het is erg kleinschalig; de meeste bergen zijn bedekt met bossen. Als je een auto hebt, kun je nog een stap verder het gebied in rijden en achter deze bergkam kijken – daar schijnt de aanleg wel spectaculairder te zijn. Maar te voet is dit niet te doen.

Kleine wijnboer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s