Plovdiv

Omdat ik met een huurauto rondreis door het zuiden van Bulgarije heb ik een hotel buiten de stad gekozen, zodat ik gemakkelijk kan parkeren. Het Landmark hotel ligt aan het einde van de 2,2 kilometer lange roeibaan van Plovdiv. Naar het centrum is het dan nog 3 kilometer verder. Vroeg in de ochtend is het heerlijk wandelen langs het water en door de bosrijke omgeving. Ik ben al voor 9 uur in de stad.

De roeibaan, met aan het eind ‘mijn’ hotel

Plovdiv is de op één na grootste stad van het land. Het is ook de oudste: hier woonden 8000 jaar geleden al mensen en ook de Romeinen hebben hun gebruikelijke sporen nagelaten in de stad die ze Philippopolis noemden. Het voormalige amfitheater ligt nu half-open onder de grond in de binnenstad.

Stukje van het amfitheater

Naast Romeins was Plovdiv ook lang Turks. Van de 14de tot de 19de eeuw heerste het Ottomaanse Rijk hier. Hun erfenis is te zien in twee moskeeën en in badhuizen.

De grote moskee

Tegenwoordig is Plovdiv een moderne stad, met autovrije winkelstraten en veel terrassen.

De grootste Romeinse (of eigenlijk: vroeg-Christelijke) nalatenschap aan Plovdiv zijn vloermozaïeken. De mozaïeken in de voormalige Bischop’s Basiliek zijn sinds dit jaar voor bezoekers te zien, er is een museumhal omheen gebouwd die ze beschermt. De twee lagen mozaïeken op de vloer stammen uit respectievelijk de 3de en 4de/5de eeuw, toen het Christendom in Plovdiv voet aan de grond kreeg. Het is interessant om de verschillen te zien – de vroege geometrische motieven versus de afbeeldingen van o.a. vogels uit de latere periode.

Het is een grote ruimte en bij elk mozaïek staat wetenswaardige uitleg in het Bulgaars en het Engels. Het nieuwe museum is erg geslaagd – voorheen lagen de mozaïeken in de open lucht en werden ze bedekt met zand om erosie tegen te gaan. Ze zijn ook pas aan het eind van de 20ste eeuw ontdekt. Je loopt over glazen bruggen, bij de entree word je dan ook gevraagd plastic omhulsels om je schoenen te doen zodat het allemaal mooi schoon blijft.

Een paar honderd meter verderop ligt de Kleine Basiliek. Deze heeft sinds een aantal jaar ook al een nieuw huisje. De vloermozaïeken zijn hier minder imposant, maar er is wel een doopvont bewaard gebleven met daaromheen heldere mozaïeken van vogels en een hert.

In de Kleine Basiliek

Naast het amfitheater of stadion hebben de Romeinen ook een ‘gewoon’ theater gebouwd. Het is nog in vrij goede staat en wordt nog steeds voor optredens gebruikt. Ook deze avond blijkbaar, men is het geluid aan het repeteren. Vanaf de bovenste rij van het theater kun je in de verte ook het Alyosha Monument zien. Dit is een gigantisch beeld van een Russische soldaat, die vanaf een heuvel over de stad waakt.

Het Romeinse theater

Het theater ligt in een buurt met huizen in een eigen stijl uit de 18de en 19de eeuw. De straten zijn er steil en met klinkers bedekt. In veel van de huizen zitten nu kleine musea. Ik heb geen zin om er naar binnen te gaan, maar het is een leuke plek om wat rond te dwalen en foto’s te maken. In normale tijden zal het er wel erg toeristische zijn, er zitten ook wat souvenirwinkels en mensen verkopen op straat hun schilderijtjes.

Straat in de historische binnenstad
Etnografisch museum

Na de lunch op een terras van een Italiaans restaurant in dezelfde buurt loop ik nog wat verder de heuvel op. Hier liggen de opgravingen van Nebeth Tepe, het eerste bewoonde gebied in wat nu Plovdiv is.

De resten van Nebeth Tepe

Het is inmiddels 2 uur, 36 graden en er is nog maar weinig schaduw te vinden. En ik moet nog de 5 kilometer terug naar mijn hotel lopen! Gelukkig zie ik al snel een bushalte met daarop de aanwijzing dat hier bus 17 langs komt. Deze stopt vlakbij mijn hotel. Het ritje kost maar 1 lev (0,50 EUR) – voor mij wordt het 2 lev want ik neem eerst bus 17 de verkeerde kant op. Herstel is gelukkig gemakkelijk door de straat over te steken en een bus de andere kant op te nemen. Zo blijft de kilometerstand afgelegd te voet vandaag op 12,6 kilometer staan.

In bus 17

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s