#746: Thracische tombe van Kazanlak

Wat is het?
De Thracische graftombe van Kazanlak is een koepelgraf, opgebouwd uit concentrische steenlagen. De stenen worden op hun plaats gehouden door de druk van de aarde waarmee het graf bedekt is. De tombe ligt dicht bij de oude Thracische hoofdstad Seuthopolis. Hij bestaat uit een smalle gang en een ronde grafkamer, beide versierd met muurschilderingen die een Thracisch paar voorstellen tijdens een ritueel begrafenisfeest. Het monument dateert uit de 4de eeuw voor Christus.

Cijfer: 5 (Omdat je de originele tombe niet in mag en omdat er maar één tombe is uitgekozen voor het werelderfgoed, terwijl er in de omgeving zoveel meer zijn die samen een verhaal vertellen).

Toegang: 6 Bulgaarse Lev (3 EUR).

Hoeveel tijd: 5 minuten voor de replica van de tombe.

Opvallend: Kazanlak is een weinig vrolijk makende stad in het midden van Bulgarije. Dat er een heus werelderfgoed ligt, daar lopen ze niet mee te koop. Hier en daar staat er een bordje, maar ik moet het vooral doen met de navigatie op mijn telefoon. Deze eindigt bij een lange trap. Er zijn maar weinig parkeerplaatsen, maar druk is het ook niet zodat ik gewoon langs de kant van de weg in een parkeervak kan gaan staan.

De trappen voeren door een park met bankjes. En dan opeens sta je voor de tombe – het origineel dat in 1944 gevonden is. Als een graftombe is hij niet meer te herkennen, er is een kapelachtig gebouwtje omheen geplaatst dat hermetisch afgesloten is.

Het origineel

De replica ligt er naast. Een mevrouw verkoopt de kaartjes en wat souvenirs. Ik ben de enige bezoeker. Er hangt een informatiebord aan de muur in het Bulgaars en het Engels met wat toelichting. En dan moet je de tombe in: er is een smalle gang van een paar meter lang, waarvan het gewelf ook al bedekt is met muurschilderingen.

Ingang tot de replica

Het mooist is echter het koepelgraf zelf. Dit is volledig bedekt met scènes aan het hof en onderweg. Mensen en paarden zijn in actie afgebeeld.

Voor je het weet sta je weer buiten. Het is de bedoeling dat op termijn het werelderfgoed wordt uitgebreid met nog 8 Thracische koningsgraven. Deze zijn te vinden langs de weg tussen Sjipka en Kazanlak. Ze vallen gemakkelijk op in het vlakke landschap. Ze zijn ook allemaal te bezoeken – hier zijn wel de originele exemplaren toegankelijk. Met Europees geld is deze “Vallei van de Thracische Koningen” op de kaart gezet.

Tombe van  Shushmanets

Ik begin bij de grote Tombe van Seuthes III. Deze is pas in 2004 ontdekt. Er lagen nog grafschatten in, zoals het bronzen hoofd van een standbeeld en gebruiksvoorwerpen. Het mooiste wat er nu nog te zien is zijn de bewerkte witte marmeren deuren.

De marmeren deuren in de Tombe van Seuthes III

Een kilometertje verderop liggen 3 tombes bij elkaar: Griffins, Helvetia, Shushmanets. Hier betaal je één keer de entreeprijs van 6 Lev. Deze tombes moeten het vooral hebben van hun gedecoreerde entrees, met zuilen in verschillende Hellenistische stijlen.

Ook bij al deze tombes ben ik steeds de enige bezoeker. Dat je hier wel naar binnen mag voegt echt wel iets toe. Een ook de vele grafheuvels in het landschap herinneren nog aan de tijd dat hier de koninklijke stad Seuthopolis gelegen heeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s