Terugblik Costa Rica 2021

Mijn vooroordelen over Costa Rica zijn wel bevestigd: het is erg ingesteld op Amerikaanse toeristen, er zijn geen bezienswaardigheden van de buitencategorie en voor de cultuur hoef je er al helemaal niet naar toe. Het is toch gek om in een land in deze regio te zijn dat geen Precolumbiaanse opgravingen van betekenis heeft (met uitzondering van Guayabo en de Stenen Bollen) én geen Spaans-koloniale historische steden. Toch is het een aangenaam land om vakantie te vieren, misschien wat meer voor gezinnen met kinderen of mensen die nog niet zoveel gereisd hebben. Het was twee weken lang korte broekenweer, overal waar je kijkt is het groen, het is schoon en de mensen zijn vriendelijk.

Het mooiste gedeelte vond ik het zuidwesten: het Osa-schiereiland met Drake Bay en Corcovado plus de omgeving van de Stenen Bollen en Sierpe. Het is hier wat ongerepter dan in de rest van het nogal aangeharkte land.

Voorbereiding

Vooraf regelen

  • Cash US dollars meenemen (je kunt ze ook ter plekke pinnen, maar niet gemakkelijk in grote hoeveelheden).
  • Checken welke parken online geboekt moeten worden.
  • Kies het juiste seizoen (december-april is de droge periode).
  • Afwegen of je een auto wilt huren (als het geen Coronatijd was geweest, had ik het niet gedaan – autohuur is duur in Costa Rica, en met het openbaar vervoer kom je bijna overal).

Coronamaatregelen
Het enige dat je voor Costa Rica moet regelen om het land binnen te komen is de QR code, die je krijgt door vooraf een gezondheidsverklaring in te vullen en een bewijs van ziektekostenverzekering te uploaden (ik heb zelf ONVZ Wereldfit, die dekt acute medische kosten in alle landen in alle omstandigheden). Die code wordt bij de grenscontrole gescand, verder kijken ze nergens naar.

Handen wassen lijkt in het land zelf de populairste maatregel te zijn: alle parken hebben bij de ingang uitgebreide stations waar je water en zeep kunt vinden.

Om Nederland weer in te komen moest ik een PCR test laten doen en een sneltest. Beiden boekte ik van tevoren online, maar je kunt ook gewoon langsgaan. De PCR test deed ik bij Lab Echandi in Liberia, een klein kantoor op een bedrijventerrein tegenover het vliegveld (het materiaal sturen ze op naar een lab in San José). De sneltest deed ik bij Clinica Biblica op de Santa Ana ziekenhuislocatie in San José. Beide resultaten kwamen snel terug per e-mail (16 uur voor de PCR test, 1 uur voor de sneltest) en het hele proces verliep gladjes.

Handen wassen voordat je het Marino Ballena Nationaal Park in gaat

Inpakken
Zomerkleren. En verder een wereldstekker en een hervulbare waterfles (plastic weggooiflessen zijn officieel verboden in de parken, hoewel er niet op wordt gecontroleerd).

Vervoer

Internationale vluchten
Heen vloog ik met KLM, een kleine 11 uur lang Businessclass op stoel 1a zonder iemand naast mij. Lekker rustig dus. De hele vlucht is wel overdag en het blijft ook licht buiten, slapen lukt dan niet voor mij. Het TV-aanbod is enorm geslonken afgelopen jaar. Het eten was goed, drankjes tussendoor hadden wel wat vaker gemogen. De landing was met een klap, waar de copiloot zich na afloop stevig voor verontschuldigde.

Vooraf had ik gehoord dat de wachttijden op het vliegveld van San Jose lang kunnen zijn, maar er was alleen het KLM vliegtuig en ik kon – als passagier van één van de voorste rijen – zo doorlopen naar een van de immigratiehokjes. Vriendelijke man, twee vragen en zo door naar de officiële taxistandplaats waar je al net na de douane iemand van op staat te wachten.

Terug zou ik gaan met Air France via Parijs, maar die vlucht werd door de maatschappij zomaar naar een tijdstip 3 dagen later omgeboekt. Gelukkig gaat er ook nog iedere dag een vlucht via Panama – Copan Air naar Panama-Stad en vandaar met KLM naar Nederland. Ik boekte die om bij de KLM via whatsapp, wat dit keer binnen een uur geregeld was.

De Lounge op Panama’s Tocumen Airport waar ik een uur of 4 doorbracht

Huurauto
Via Adobe Rentacar had ik een auto gehuurd, een Hyundai Creta met verhoogde bodem. Tankstations zijn altijd met bediening. Een volle tank kostte 27.000 colones (36,50 EUR).

Het rijden in Costa Rica is erg gemakkelijk. Alle doorgaande wegen zijn perfect gladde asfaltwegen. Opschieten doet het niet erg omdat al het verkeer over dezelfde weg gaat en de wegen ook door alle plaatsjes gaan. Voor de navigatie gebruikte ik maps.me (omdat die geen data verbruikt), afgezien van een paar kleine vergissingen ging dat prima. De meeste attracties staan ook al van verre aangegeven met borden.

“Mijn” Hyundai Creta

Hotels

San José: Fleur de Lys
Dit is een vriendelijk hotel in het centrum van San José. Geen luxe, maar keurig schoon en van alle gemakken (goede wifi, warme douche) voorzien. Het ontbijt is het standaard saaie setje van ei, gebakken banaan en rijst met bonen. De kamer zelf (ik had de Tulpenkamer gekregen!) is donker, maar er is een leuk zitje buiten aan de straatkant.

Kosten: 39 EUR per nacht inclusief ontbijt

Orosi: Orosi Lodge
De Orosi Lodge wordt gerund door een Zwitsers stel. Netjes en mooi aangekleed pension. Ze hebben er ook een café bij waar ze koffie en cake verkopen. Ik had een ruime kamer met keukentje en eigen zitje op de veranda. De wifi was een beetje zwak en ’s avonds zijn de kikkers erg luidruchtig (’s nachts gelukkig niet). Erg lekker continentaal ontbijt (apart te betalen).

Kosten: 65,70 EUR per nacht zonder ontbijt

Uvita: El Paraiso
Hier had ik één van de drie huisjes op een privéterrein. De kletsgrage Amerikaanse eigenaren wonen er naast. Goede wifi en airco (dat is wel nodig in Uvita). Erg lekker (Amerikaans) ontbijt.

Kosten: 85,60 EUR per nacht inclusief ontbijt

Sierpe: Casa Margarita
Casa Margarita is een motelachtig, eenvoudig pension. Ik had er een brandschone kamer met airco, badkamer, wifi en zitje voor de deur. Er zit geen ontbijt bij.

Kosten: 36,50 EUR per nacht inclusief ontbijt

Drake Bay: Sunset Lodge
Fijnste verblijfplaats van de hele reis. Ik had er een eigen huisje geplakt tegen de berghelling. Het had een mooie veranda met uitzicht op de oceaan. Goede wifi. Het ontbijt is te kiezen uit verschillende internationale menu’s in het restaurant aan de voet van de helling en is al vanaf 5.20 uur beschikbaar. Ze hebben ook mijn vogel- en Corcovadotours georganiseerd en me van en naar de bootlandingsplek gebracht. Het contact met de beheerder verliep heel gemakkelijk via whatsapp. Betaald heb ik via paypal.

Het uitzicht vanaf de veranda

Kosten: 90 EUR per nacht inclusief ontbijt

Manuel Antonio: Millenium Hotel
Dit is een beetje hostelachtig, maar toch niet goedkoop vanwege de toeristische locatie. Ik had er een nette kamer met goede airco. Parkeren is hier het grootste pluspunt, dat is lastig in de buurt van het park anders. Hier loop je zo naar de ingang en staat de auto veilig. Snelle wifi. Je krijgt een polsbandje om om te laten zien dat je hier “woont”, ieeeh. Het ontbijt is in een restaurantje even verderop, maar dat ging pas om 7 uur open en op dat tijdstip wilde ik al in het Manuel Antonio park zijn.

Kosten: 98,55 EUR per nacht inclusief ontbijt

Liberia: Hotel Las Espuelas
Hotel Las Espuelas ligt aan de toegangsweg naar Liberia. Het is gebouwd in de vorm van een Mexicaanse ranch. Er waren vooral veel Costaricaanse gasten hier. Vriendelijk personeel en goed ontbijt.

Kosten: 50,75 EUR per nacht inclusief ontbijt

San José: City Express San José Aeropuerto
Dit is een soort Ibis Budget hotel. Erg groot, weinig gasten. Gratis parkeren. Het ligt naast een winkelcentrum met ook een aantal restaurants. Snel internet en frisse kamer met airco. Het ontbijt stelt niet veel voor.

Kosten: 55,60 EUR per nacht inclusief ontbijt

Eten

Ontbijt
Het standaard ontbijt in Costa Rica bestaat uit ei, gallo pinto (rijst met bonen) en gebakken banaan (zie foto bovenaan). Gelukkig werd er in de meeste hotels ook wel wat anders geserveerd, zoals Amerikaanse pannenkoeken of yoghurt met muesli.

Tussendoor
Er zijn genoeg plekken om te stoppen voor een vers vruchtensap of cappuccino met cake.

Lunch en diner
Door het toerisme hebben de meeste restaurants een hele internationale keuken, variërend van Mexicaans tot pizza. Als ik toch iets typisch Costa Ricaans moet noemen is dat de “Rijst met” – rijst met garnalen (arroz con camarones), rijst met kip (arroz con pollo). Het is vergelijkbaar met nasi: gebakken rijst met groenten en kruiden en dan vis of vlees.

Kosten

Cash geld is wat je hier nodig hebt. Je kunt overal betalen met of US dollars of Costaricaanse colones, beiden krijg je ook uit de geldautomaten. De hotels en de duurdere tours betaalde ik in dollars, de rest in colones. Betalen met een creditcard kan wel maar dan rekenen ze hoge toeslagen.

Zonder de autohuur gaf ik 121 EUR per dag uit. Daarmee staat Costa Rica in de buurt van Panama en Zuid-Korea in de hogere regionen qua prijsniveau van de landen die ik bezocht heb. Eten in restaurants is niet echt goedkoop, ik betaalde meestal zo tussen de 7000 en 10.000 colones (10-14 EUR) voor een hoofdgerecht met wat te drinken er bij. Ook de entreeprijzen en het tanken tikken wel aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s