NP De Alde Feanen

Nationaal Park De Alde Feanen ligt aan de rand van het Friese dorp Earnewald. Het is een laagveenmoeras met o.a. rietlanden, meren en moerasbossen. Ik doe er op de vroege zondagochtend de korte wandeling met de rode paaltjes door het Wikelslan.

Je loopt hier over een zompige ondergrond tussen het water en het riet door. Als het erg geregend heeft moet het een grote modderboel zijn. De paden worden wel toegankelijk gehouden door het storten van houtsnippers.

Wikelslan is een moerasbos(je). Hier is zelfs een vlonderpad aangelegd om je er met droge voeten doorheen te krijgen. Het natte deel met mos en omgevallen bomen ziet er intrigerend uit.

Aan de andere kant van het bos zit je zo weer tussen het riet. Gakkende ganzen trekken over alsof er een snelweg door de lucht ligt. Rietvogels zijn altijd een stuk moeilijker te zien. Alleen de rietgorsen blijven lang genoeg zitten voor een foto.

Het verste gedeelte vanaf de parkeerplaats aan de Dominee Offerhausweg gezien is ook het mooist. Blijkbaar is het hier rustiger en kunnen de vogels lekker ronddobberen in de meertjes. Het zijn vooral wilde eenden hier.

Er staan twee vogelkijkhutten in het gebied. Bij de eerste doe ik mijn beste vondst: het is een stel nonnetjes, met het opvallend witte mannetje.

De wandelroute loopt dan aan de andere kant van de rietlanden terug naar de start. Er staat nog een Amerikaanse windmolen. Deze werd gebruikt als poldermolen, om water van een lager niveau naar een hoger niveau te verplaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s