NP De Groote Peel

Nationaal Park De Groote Peel ligt op de grens van Noord-Brabant en Limburg. Ondanks de door vuurwerk onrustige nacht lukt het me om op deze nieuwjaarsdag om 7 uur in de auto te zitten. Om kwart voor 9 rijd ik de parkeerplaats bij Ospel op, waar het bezoekerscentrum van het park is. Er staan maar 2 of 3 andere auto’s.

Ik was eigenlijk van plan het 9 kilometer lange Ommetje aan ’t Elfde te gaan lopen, maar besluit daar op het laatste moment toch van af te zien. Die gps-route gaat grotendeels over onverharde paden, dat is na de vele regen van de afgelopen dagen niet zo’n goed idee. Ik neem daarom vanaf de ingang de blauwe paaltjesroute van 6 kilometer: het Boswachterspad Mussenbaan.

Deze route begint meteen goed, met een uitkijkpunt over het Meerbaansblaak. Dit is een glinsterend vennetje vol met wilde eenden. De meesten daarvan zitten nog te slapen. Je kunt er van de ene kant vanaf een uitkijkvlonder op uitkijken en van de andere kant vanuit een vogelkijkhut.

Het rechte pad loopt verder tussen het hoge riet en het berkenbos door, tot je bij het ‘gouden’ hoogveen gebied komt. Eerst zie je daar de van berken gemaakte landschapskunst van Dirk Verberne: “Bos verdwijnt waar hoogveen verschijnt”.

Om een bocht ligt de nieuwe uitkijktoren, pas de afgelopen maand geopend nadat de oude was vergaan. Deze is zelfs voor rolstoelen toegankelijk, althans het eerste niveau. Ik klim helemaal naar boven en kijk dan uit over het veen. In de grond zijn de sporen nog te zien van de vroegere turfwinning.

Daarna vervolgt de blauwe route over een lange ‘knuppelbrug’. De ondergrond is hier zo moerassig dat je dat wel nodig hebt. Het schijnt dat de oude Romeinen ook al boomstammen gebruikten om over deze ondergrond te komen. Het is een mooi pad, maar ook wat glad na een nachtje vorst.

Het laatste deel van de route loopt tussen de bosrand en de weilanden door. Het is een lang stuk rechtdoor. Enige afleiding komt van grazende Schotse hooglanders in de weilanden. Ook zitten er veel kleine vogels zoals pimpelmezen.

Na anderhalf uur sta ik weer bij de parkeerplaats. Daar is het nog steeds niet druk. Het was een leuke route, met het hoogveengebied als hoogtepunt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s