NP Christoffelpark

Toen ik een paar weken geleden aan mijn “Nationale Parken van Nederland” uitdaging begon, was ik niet van plan daarbij ook de parken in de voormalige Nederlandse Antillen mee te nemen. Maar ja, als je dan toch op Curaçao bent…. dan heb je met zo’n park zo weer een vakantiedag gevuld.

Curaçao kent maar liefst 3 nationale parken. Het grootste is het Christoffelpark, geopend in 1978. Het ligt in het noorden van het eiland. Vanaf mijn hotel in Willemstad is het 45 minuten rijden over de weg met de zo toepasselijke naam “Weg naar Westpunt”. Ik ben om half 7 vertrokken en rijd zowaar een lange file tegemoet – vast allemaal mensen op weg naar hun werk in Willemstad.

Bij de receptie van het park moet ik 26,5 Antilliaanse gulden (13 EUR) entree betalen. Ik krijg een kaart mee met wandel- en autoroutes. Veel keus aan routes is er op het moment niet: door de regentijd staat een deel van het park onder water. Ik kan gaan lopen over de blauwe Boka Grandi route, maar moet dezelfde weg terug. Dit is een wandeling van anderhalf uur en zo’n 6 kilometer lang.

Het pad is gemarkeerd met “Amsterdammertjes” met een blauwe kop. Het wijst zich ook grotendeels vanzelf. Aan het begin is het vrij breed. Je zit wel midden tussen de struiken en cactussen. Als ik even stil ga staan om te proberen een vogel te fotograferen, landen er meteen een stuk of 10 muggen op mijn blote benen. Dat gaat een groot deel van de route zo door en is bloedirritant.

Na het vlakke eerste gedeelte wordt het pad smaller en moet je een beetje stijgen en dalen. Het is een stenig pad, maar goed te doen. Telkens heb je hier mooie vergezichten. Vooral de Sint-Christoffelberg trekt de aandacht – het is met zijn 372 meter het hoogste punt van het eiland. Je kunt hem ook beklimmen maar dat is me te zwaar. Gisteren zijn er nog 2 mensen gewond met een helicopter van de berg gehaald.

Verder staan er veel hoge cactussen langs het pad. Eén keer zie ik een Curaçaos konijn wegschieten – 1 van de 2 inheemse zoogdieren die in het park leven, naast het Curaçaos hert.

Het eindpunt Boka Grandi blijkt een kleine baai te zijn met een strand. Er staat zelfs een picknicktafel, waar ik even ga zitten om wat te drinken en mijn banaan op te eten. Andere toeristen ben ik op deze wandeling nog niet tegen gekomen.

De terugweg naar de ingang gaat via dezelfde route, hoewel het soms wel even zoeken is naar het juiste pad als je het tegen de richting in loopt. Ik loop twee keer een stukje verkeerd, maar heb al snel in de gaten dat ik op de heenweg daar niet langs was gelopen. Op een gegeven moment herken je elke omgevallen boom of waterput .

Ik doe nog wat meer mijn best vogels op de foto te zetten. De muggen blijven irritant aan mijn benen zuigen elke keer als ik me even concentreer op een foto. Onderstaande kolibrie zit prachtig stil te poseren boven het wandelpad.

Terug bij de ingang pak ik de auto en ga ik de Noordelijke route rijden. Dit is een 9 kilometer lange rit over een verharde weg door het park. Het is een rondje, grotendeels eenrichtingsverkeer. Onderweg zijn er uitkijkpunten met kleine parkeerplaatsen. Je rijdt hier in hetzelfde gebied als waar ik de wandeling maakte, alleen dan net iets hoger.

Het water hieronder is het Saliña-gebied, dat door de hoge waterstand gesloten is.

Ook de baai van Boka Grandi zie je hier van boven. Overal is het doodstil, ik kom geen auto tegen onderweg. Het is wel lekker om vanuit de koele auto de omgeving te bekijken, maar ik vind de wandeling toch leuker. Vroeg in de ochtend is het nog net te doen om buiten te lopen: het is in het park verboden om na 10 uur nog aan de klim naar de Sint-Christoffelberg te beginnen, het park sluit zijn poorten helemaal om 3 uur in de middag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s