Nationale parken van Nederland

Op de terugweg van de wandeling vorige week in de Kaapse bossen, onderdeel van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, bedacht ik een nieuw reisdoel voor komende herfst, winter en lente. Zou het niet wat zijn om in alle 21 nationale parken in Nederland een wandeling te gaan doen?

Ik bladerde nog wat door mijn wandelhistorie en zag dat ik in 5 van die nationale parken al ben geweest:

Kalmthoutse Heide

Het Grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide bezocht ik al in 2012. Zoals de naam al zegt ligt het op de grens, verdeeld tussen Nederland en België. Ik vertrok vanuit Woensdrecht en bezocht ook het Belgische deel. Kenmerkend zijn de zandduinen (en dus klimmetjes), heide en vennetjes.

Sallandse Heuvelrug

Op de Sallandse Heuvelrug heb ik al vaak gewandeld. Dit Overijsselse nationaal park staat bekend om z’n heide en productiebossen met naaldbomen. Het populairste deel van het park is de Holterberg, tegenwoordig vooral het domein van mountainbikers. Een beter alternatief is de Sprengenberg: hier heb ik nog nooit over geschreven maar de afwisselende, korte oranje wandeling is één van mijn favorieten.

Hoge Veluwe

Nationaal Park de Hoge Veluwe is waarschijnlijk het bekendste nationale park van Nederland. Ik was er eerder dit jaar, tijdens de eerste coronagolf, twee keer: één keer om te wandelen over de Kemperberg en een keer om te fietsen & naar het Kröller-Müller museum te gaan.

Ik vraag me af of dit het enige is onder de 21 Nederlandse nationale parken waar je entree moet betalen? Ik betaalde hier 5,50 EUR voor een dagkaart aan de poort (gereduceerd corona-tarief), en er zijn kosten voor het parkeren.

Veluwezoom

De Veluwe heeft nog een ander park: Nationaal Park de Veluwezoom. Dit ligt iets ten oosten van de Hoge Veluwe, in de buurt van Rheden. Dit is vooral een bosgebied, met af en toe een stevige heuvel zoals de Kamerdalseberg en de bekendere Posbank. Ik wandelde er door op de Trage Tocht Veluwerand in 2014.

Utrechtse Heuvelrug

En tot slot dan Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, een stuwwal gevormd tijdens de IJstijd net als de Sallandse Heuvelrug. Veel bos hier, met een beetje heide en stuifzand. Ik liep er in oktober 2020 door de Kaapse Bossen en in 2011 deed ik al de Rondwandeling Traaij-Traay vanuit Driebergen.

Parken nog ‘te doen’

Vijf gedaan dus, nog zestien te gaan. Ik ben me een beetje aan het inlezen en het valt op dat er veel waterrijke gebieden tussen zitten. Wat gaat dat worden in de herfst en de winter? Het voorjaar is voor velen de beste tijd.

Ik kom in ieder geval in alle provincies. Voor Limburg, Friesland en de Wadden moet ik er denk ik wel een weekendje met overnachting van maken.

Dit is de lijst met parken nog ‘te doen’:

 • Nationaal Park Lauwersmeer (Groningen, Friesland)
 • Nationaal Park Schiermonnikoog (Friesland)
 • Nationaal Park De Alde Feanen (Friesland)
 • Nationaal Park Drents-Friese Wold (Friesland, Drenthe)
 • Nationaal Park Dwingelderveld (Drenthe)
 • Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa (Drenthe)
 • Nationaal Park Weerribben-Wieden (Overijssel)
 • Nationaal Park Sallandse Heuvelrug
 • Nationaal Park Nieuw Land (Flevoland)
 • Nationaal Park Veluwezoom
 • Nationaal Park De Hoge Veluwe
 • Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug
 • Nationaal Park Duinen van Texel (Noord-Holland)
 • Nationaal Park Zuid-Kennemerland (Noord-Holland)
 • Nationaal Park Oosterschelde (Zeeland)
 • Nationaal Park De Biesbosch (Noord-Brabant, Zuid-Holland)
 • Grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide
 • Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen (Noord-Brabant)
 • Nationaal Park De Groote Peel (Noord-Brabant, Limburg)
 • Nationaal Park De Maasduinen (Limburg)
 • Nationaal Park De Meinweg (Limburg)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s