Kaapse bossen

Het is mooi wandelweer, dus deze zaterdagochtend ga ik een paar uur op pad. Ik kies voor de Kaapse Bossen bij Doorn, onderdeel van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Ik ben al om half 9 op de parkeerplaats. Zelfs op dat vroege tijdstip staan er al zeker 10 auto’s. Ik ga de donkerblauwe route lopen: de ‘Wandelroute Hoogtepunten’. Deze is 9 kilometer lang.

De Kaapse Bossen doen hun naam eer aan – het is inderdaad erg bosrijk hier, de hele route blijkt over bospaden te gaan. Dat loopt lekker ontspannen. Het eerste deel van deze blauwe route loopt aan de ‘andere’ kant van de Leersumse weg. Dit is een lus die weinig toevoegt. De Leersumse weg is druk dus je hoort constant verkeer. Ook wat verder op is het lawaaiig bij een terrein waar sporters in groepjes met een coach hun oefeningen doen.

Al klimmend kom je wat meer in het hart van de bossen uit. De route is bijzonder goed aangegeven met paaltjes, altijd fijn. Ik heb de route ook op de app van Natuurmonumenten op mijn telefoon staan. Deze is niet nodig om je weg te vinden, maar het geeft wel achtergrondinformatie over bijzondere plekken waar je langs komt. Zoals dit historische Poortgebouw.

Poortgebouw

De herfst is inmiddels goed begonnen. Door het natte weer van de afgelopen tijd hoop ik mooie paddenstoelen tegen te komen op deze wandeling. Er staan er wel veel, maar niet zoveel bijzondere.

Naarmate de wandeling duurt kom ik steeds meer mensen tegen. Dit gebied ligt eigenlijk te dicht bij de Randstad en vooral de grote stad Utrecht om echt rustig te zijn. Er zijn honden, kinderen, paarden, hardlopers.

Ik kom langs een Uitzichttoren en de Doornse kei. De laatste is een zwerfkei die door de eigenaren van het landgoed als attractie in het bos werd tentoongesteld toen het toerisme hier op gang kwam rond 1900. Mijn routekaart wijst op het eind nog een prehistorische grafheuvel aan. De aarden heuvel is bedekt met mos, groen en takken.

Grafheuvel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s