Cagliari

De Sardijnse hoofdstad Cagliari gaat niet voor de schoonheidsprijs. Het is een drukke havenstad, de haven ligt naast het treinstation en daar in de buurt stikt het van de goedkope souvenirwinkels en toeristenrestaurants. Er is veel graffiti op de muren, het stinkt er en alles kan wel een opknapbeurt gebruiken. In die buurt ligt ook mijn hotel, Hotel Italia – dat is wel even een stap terug na de luxe in Bosa. Ik kom gelijk binnen met een groep Fillippijnse zeelieden. Van binnen is het gelukkig wel schoon en ze zijn er vriendelijk.

Soms staat er een monumentaal pand in de smerige straten

Aan het eind van de middag loop ik naar de ‘bovenstad’. Op een heuvel ligt de oude citadel en in die wijk zijn de meeste bezienswaardigheden van Cagliari te vinden. Je komt er via smalle, steile straten en trappen. De route wordt maar matig aangegeven, niet voor het eerst deze reis moet ik regelmatig op mijn telefoon kijken waar ik ergens ben. Er rijden zelfs auto’s door deze steegjes, als er één aankomt moet je als voetganger een portiek van een huis induiken om hem te kunnen laten passeren.

Bastione Saint Remy 

Er zijn opvallend weinig mensen op de been in deze straten. Het maakt de sfeer er niet gezelliger op. Af en toe kom ik een paar toeristen tegen, maar de inwoners van Cagliari leven en wonen blijkbaar allemaal in het laag gelegen gedeelte. Op de resten van de Spaanse Citadel is in de 19de eeuw een groots plein aangelegd met uitzicht op zee.

Blikvanger in deze buurt is de grote kathedraal. Hij hangt bijna over de zijwand van de rots die de bovenstad van Cagliari ondersteunt. Van binnen is de kathedraal een barok festijn met bijzonder veel marmer. De kathedraal is gesticht in de 13de eeuw toen Pisa hier de baas was .en is geïnspireerd op de kathedraal uit die stad.

De koepel van de kathedraal
Marmeren leeuw in de kathedraal

Vlakbij ligt de Olifantentoren. Dit is een hoge verdedigingstoren ook uit de tijd van Pisa. Ten tijde van de Spaanse overheersing sloten ze er gevangen in op. Hoofden van geëxecuteerden werden er ook aan opgehangen. Zijn naam dankt het aan het beeld van een olifant dat aan zijn voorkant is bevestigd.

Olifantentoren
Het olifantje voorop de toren

Gezegd moet worden dat de straten niet ver van mijn hotel het ’s avonds een stuk beter doen dan overdag. Er zijn veel cafés, terrassen op straat en ook goede restaurants. Ik eet bij de dure Japanner Toyo Sushi mijn op één na laatste vismaaltijd van deze reis….

Het gemeentehuis, ’s avonds mooi verlicht in de kleuren van de Italiaanse vlag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s