Het Noordbrabants Museum

Voor deze zaterdag keek ik weer eens op de eerste pagina van museumkaart.nl voor inspiratie, waar mijn oog viel op het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Ik ben hier nog niet eerder geweest. Het museum zit in het 18de eeuwse, voormalige Gouvernementspaleis in de binnenstad. Ik heb er om 11 uur gereserveerd en er staan nog een stuk of 20 andere bezoekers te wachten. Gelukkig is het binnen erg ruim van opzet (vooral de nieuwbouwvleugels waar de tentoonstellingen zijn) en kun je rustig rondkijken.

Er is momenteel een tentoonstelling ‘Meesterwerken uit Wenen’ – een verzameling voornamelijk Hollandse en Vlaamse meesters uit de collectie van de Weense kunstacademie. Het begint met een grote Rubens:

Het gaat zo door met voornamelijk minder bekende schilderijen van bekende meesters. Veel donkere werken, alsof ze al lang het daglicht niet hebben gezien. Opvallend vind ik wel deze van de Antwerpenaar David Teniers II, de Heksenwijding:

Met al dit klassieke geweld ben ik wel snel klaar. Gelukkig is er nog een tweede tentoonstelling: die van werken van de Chinese kunstenaar Shao Fan. Hij maakt meubels en schilderijen van dieren (vaak konijnen). Het is zijn eerste solotentoonstelling in Nederland. De grote doeken passen mooi binnen de witte muren en grote open ruimtes van het Noordbrabants Museum (beter dan de oude meesters).

Onderstaande Slapende aap valt van dichtbij vooral op door zijn fijne haartjes:

Er zijn meerdere konijnen te zien. Ze staren je recht aan en lijken enorm.

Na nog een rondje over de Brabantse collectie – met een DAF-je en een paar Van Gogh’s – eindig ik na een uur bij het museumcafé in de binnentuin. Het is niet een museum dat ik snel nog eens zal bezoeken, maar voor een speciale tentoonstelling kan het de moeite waard zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s