Terugblik IJsland 2020

Ik heb ervan genoten. Ik weet niet of het helemaal toe te schrijven is aan de schoonheid van IJsland, of dat ik gewoon erg toe was aan inspirerende vakantie, of dat de hele dag buiten zijn en niet achter de laptop me goed heeft gedaan. Maar ik heb me in IJsland geen minuut verveeld: overal waar je om je heen kijkt is het mooi. De natuur is hier nog zo dominant (een beetje zoals in Namibië of Mongolië), de mens heeft alleen aan de randen wat voet aan de grond gekregen.

Hoogtepunten waren voor mij: het kleurrijke en ruige landschap van Landmannalaugar, eindelijk papegaaiduikers van dichtbij zien in Ingolfshofdi, het gletsjermeer van Jökulsarlon, de afwisseling om het meer van Myvatn en natuurlijk de Westman-eilanden met het eiland Surtsey.

Ook de turfhuizen (oud en nieuwer) zijn typisch IJslands

Voorbereiding

Mobiel internet & telefoon
IJsland valt onder de roamingafspraken van de meeste Nederlandse telefoonproviders, dus met mijn (zakelijke) KPN abonnement kon ik overal in IJsland gratis bellen, internetten, whatsappen en navigeren.

Tours
Misschien omdat veel mensen er maar een paar dagen zijn, of alleen met een stopover tussen Europa en Noord-Amerika, maar het stikt in IJsland van de aanbieders van georganiseerde dagtours. Met een bus, superjeep, helicopter, vliegtuig, boot, te voet – je kunt het zo gek niet bedenken. Tussen de 1 en 3 weken voor vertrek boekte ik er ook 3: een jeeptour naar Fjallabak met Arctic Adventures, een bezoek aan de papegaaiduikers van Ingólfshöfði bij FromCoastToMountains een walvistour in Husavik met Gentle Giants.

Startpunt van de papegaaiduikertour

Coronamaatregelen
Als maatregel om de verspreiding van het Corona-virus tegen te gaan vroeg IJsland ten tijde van mijn aankomst aan reizigers om te kiezen tussen het doen van een test op het vliegveld of 14 dagen in quarantaine.

Dat werd dus een test op het vliegveld, die bijzonder efficiënt in een seconde of 20 en zonder wachtrijen werd uitgevoerd. Je kreeg de uitslag gegarandeerd binnen 12 uur en mocht die gewoon op je bestemming afwachten (je mocht met het openbaar vervoer, in een restaurant eten en in een hotel slapen). Was de uitslag positief dan werd je gebeld binnen die 12 uur; had je niks gehoord dan was de testuitslag negatief. In dat laatste geval – zoals bij mij – volgde er dan nog een sms-je ter bevestiging.

Inpakken
Het is wat lastig in te schatten welke kleding je in de zomer in IJsland nodig hebt. Ik maakte het niet te gek, liet winterjack, sjaal en handschoenen thuis en hield het naast zomerkleren bij een regenpak, een hoodie en een fleece vest. De regenkleding heb ik gelukkig niet nodig gehad, het meest droeg ik een katoenen broek met een t-shirt of polo en daar overheen op de momenten met meer wind of bewolking het fleece vest. Voor de twee boot tours die ik deed kregen we door de organisatie speciale overalls aangemeten tegen kou, wind en water.

Vervoer

Internationale vluchten
Ik vloog met Icelandair rechtstreeks van Amsterdam naar Reykjavik. Vooraf kon je bieden op een upgrade naar Business Class. Ik bood het laagst mogelijke bedrag (160 EUR) en dat bod werd geaccepteerd. Ik zat dus lekker rustig voorin, met een hapje en een drankje (weliswaar geserveerd in een papieren zak vanwege de coronamaatregelen). De vliegtijd is maar 2 uur en 50 minuten.

Huurauto
Bij Budget had ik een auto gehuurd. Ik kreeg een Hyundai i20 mee die prima voldeed. Bij het tanken kun / moet je vaak betalen aan de automaat met een creditcard. Het rijden zelf ging gemakkelijk: het is rustig op de weg en je moet meer uitkijken voor schapen dan voor andere auto’s. Ideaal zijn ook de vele picknickplaatsen langs de weg waar je je auto even neer kunt zetten als je foto’s van het landschap wilt maken.

In het noorden heb ik nog extra moeten betalen voor een 8 kilometer lange toltunnel die er sinds 2018 ligt – deze kun je vooraf via internet betalen als je je kenteken doorgeeft.

“Mijn” Hyundai op een picknickplaats

Hotels

Je kunt het aan de foto’s hieronder wel zien: de hotels leken wel allemaal kopieën van elkaar. Altijd die sobere Scandinavische opzet, dat witte dekbed, maar ook een keurige badkamer. Het is er ook vaak erg warm: zoals een gids op één van mijn tours zei “Verwarming kost hier niks. Dus als we het warm hebben laten we de verwarming aan en doen we een raam open”.

Reykjavik: Center Hotel Plaza
Het Center Hotel Plaza is een goed en populair toeristenhotel in het centrum van Reykjavik, tussen de restaurants en cafés aan een plein.

Website: Center Hotel Plaza Reykjavik
Kosten: 117 EUR per nacht inclusief ontbijt

Skaftafell: Hotel Skaftafell
Hotel Skaftafell valt vooral op door zijn stille nachten en leuke wandeling die je vanuit de achtertuin naar een gletsjer kunt maken. In het restaurant kun je redelijk goed eten, in de buurt is er verder niks anders dan een pizzapunt bij het tegenoverliggende benzinestation.

Website: Hotel Skaftafell
Kosten: 188 EUR per nacht inclusief ontbijt

Myvatn: Hotel Laxá
Het beste en sjiekste hotel van deze reis was Hotel Laxá in Myvatn. Het is een hypermodern gebouw met zicht op het meer en de kenmerkende berg Vindbelgjarfjall. Bij het ontbijt kun je zelf wafels bakken, een prettige toevoeging aan het standaardmenu waaraan ik tot dan toe gewend was geraakt.

Website: Hotel Laxa
Kosten: 128 EUR per nacht inclusief ontbijt
Restauranttips: Het eten in het hotel zelf is uitstekend. Hier at ik bijvoorbeeld een geweldig dessert van mousse gemaakt van skyr (de IJslandse yoghurt) en witte chocolade, met sorbet van komkommer. Zie grote foto bovenaan omdat het er ook zo mooi uitzag.

Hvammstangi: Hotel Hvammstangi Guesthouse
Hvammstangi Guesthouse is een sober pension in de hoofdstraat van het niet bepaald populaire noordwestelijke plaatsje Hvammstangi. Blijkbaar maken veel mensen hier toch een stop, vast net zoals ik omdat de rit vanuit het noorden terug naar Reykjavik in 1x te lang is. Het pension was dus volbezet (ze hebben maar een paar kamers) en vroeg de hoofdprijs. ’s Ochtends is er ook een ontbijtbuffetje.

Website: Hotel Hvammstangi Guesthouse
Kosten: 135 EUR per nacht inclusief ontbijt

Heimaey: Guesthouse Hamar
Bij Guesthouse Hamar in Heimaey op de Westman-eilanden hebben ze het geloof ik bijna opgegeven. De receptie was gesloten, voor de nieuwe aankomers lagen briefjes klaar met de sleutel en de wifi-code. Ontbijt konden ze vanwege de coronaregels niet serveren. Kortom, heel simpel voor de prijs.

Website: Guesthouse Hamar
Kosten: 112 EUR per nacht inclusief ontbijt

Keflavik: BB Hotel by Keflavik Airport
Dit BB Hotel Keflavik Airport is een standaard luchthavenhotel, een paar kilometer van het internationale vliegveld gelegen op een bedrijventerrein. Ik kreeg er een ruime kamer. Het ontbijtbuffet is al open vanaf 4 uur in de ochtend, een mooie service voor vroeg vertrekkende vluchten (zoals de mijne).

Website: BB Hotel
Kosten: 121 EUR per nacht inclusief ontbijt

Eten

Ontbijt
Het ontbijt was niet het hoogtepunt van het eten in IJsland. Het was in alle hotels nagenoeg hetzelfde: wat vers brood, plakjes kaas en ham uit fabrieksverpakking, sinaasappelsap uit een pak en redelijke koffie. Alle hotels hadden een ontbijtbuffet, hoewel je bij sommige wel handschoenen moest dragen om de vorken, tangen en machines voor algemeen gebruik niet te besmetten.

Tussendoor en lunch
In IJsland is er lang niet overal een restaurant of café binnen rijafstand. Voor onderweg nam ik vanuit een supermarkt of een benzinestation daarom maar wat snacks mee. De IJslanders zijn gek op drop, bijzonder is o.a. de chocolade reep gevuld met zoute drop van binnen (middelste verpakking op de foto hieronder). En echt overal verkopen ze onderstaande sandwiches in allerlei smaken.

Diner
De rest van de dag mag het een beetje behelpen zijn, maar als je een ‘echt’ restaurant hebt weten te bereiken blijkt dat je uitstekend kunt eten in IJsland. De menukaarten zijn meestal niet uitgebreid: een vleesgerecht (vaak lamsvlees), een visgerecht en dan nog iets internationaals of vegetarisch. Ik heb er bijna iedere dag vis gegeten: o.a. trekzalm, zeewolf, kabeljauw. En de desserts zijn ook niet te versmaden, vooral die gemaakt van de IJslandse kwark/yoghurt skyr.

Kosten

Met gemiddeld 247 EUR per dag is dit definitief de duurste bestemming waar ik ooit geweest ben. Eerlijk gezegd heb ik ook alles gedaan wat ik graag wilde en ben ik elke avond goed gaan eten in plaats van bij het plaatselijke tankstation. Vis is niet al te duur – voor de vis van de dag, gecombineerd met ofwel een biertje dan wel een dessert betaalde ik vaak niet meer dan 25 EUR.

De echte kosten zitten in de combinatie van autohuur en georganiseerde dagtours. Ook waren de hotels aan de prijs, zeker voor wat je ervoor krijgt.

Cash geld hoef je hier trouwens helemaal niet te hebben: tot op de kleinste locatie kun je met je pinpas betalen, zelfs in een turfkerkje.

Ik had toch wat cash geld gepind en gebruikt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s