#736: Nationaal park Vatnajökull

Wat is het?
Het Nationaal park Vatnajökull is een complex samenspel van een grote ijskap met de grootste gletsjer van Europa, uit elkaar bewegende tektonische platen en tien vulkanen. Het levert een zeer divers landschap op. Het park ligt in het zuidoostelijke binnenland en neemt 14% van het gehele grondgebied van IJsland in beslag.

Cijfer: 8 (Je kunt alleen maar aan de randen van het park komen, maar je blijft kijken naar die grote ijsmassa. Vanaf de Ringweg zie je tientallen kilometers lang de enorme ijskap en meerdere gletsjers. Het gletsjermeer Jökulsarlon dat in de oceaan uitmondt vond ik het hoogtepunt).

Toegang: Gratis. Bij het bezoekerscentrum van Skaftafell moet je wel betalen voor het parkeren, maar de automaat deed het niet toen ik er was.

Hoeveel tijd: Ik was zo’n anderhalve dag in het gebied, waarvan ik ook een halve dag besteedde aan de vogeltour naar Ingolfshofdi wat net buiten dit werelderfgoed ligt.

Opvallend: Ik begon mijn bezoek in Skaftafell, het meest westelijke bezoekerscentrum van dit park. Ik kwam er aan tegen 3 uur en was verbaasd over de drukte. Er is een heel groot parkeerterrein bij en dat eigenlijk alleen voor het vertrekpunt van een paar wandelingen. De kortste en populairste wandeling is die naar Svartifoss – de “zwarte waterval” die omgeven wordt door kolommen van zwart basalt. Het is maar een half uurtje lopen. Ik vond er niet zoveel aan en het is nog voortdurend klimmen ook!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s